Μενού
Bjorn Hocke
Bjorn Hocke | Jens Schlueter/Pool Photo via AP
  • Α-
  • Α+

Εξέχων Γερμανός πολιτικός, ακροδεξιών αντιλήψεων, κρίθηκε ένοχος γιατί έκανε, εν γνώσει του, χρήση ναζιστικού συνθήματος σε ομιλία του.

Ο Bjorn Hocke, ο οποίος ηγείται του κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) στο κρατίδιο της Θουριγγίας, καταδικάστηκε επειδή είπε τις λέξεις «Όλα για τη Γερμανία!» σε μια συγκέντρωση τον Μαΐου του 2021.

Συγκεκριμένα, σε προεκλογική εκδήλωση στο κρατίδιο Σαξονία-Άνχαλτ, έκλεισε την ομιλία του ομιλία λέγοντας: «Όλα για την πατρίδα μας, όλα για τη Σαξονία-Άνχαλτ, όλα για τη Γερμανία». 

Το σύνθημα συνδέεται με την παραστρατιωτική οργάνωση SA, που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην άνοδο των Ναζί στην εξουσία.

Το δικαστήριο της ανατολικής πόλης Χάλε καταδίκασε τον 52χρονο για χρήση συμβόλων ναζιστικής οργάνωσης και του επέβαλε πρόστιμο 13.000 ευρώ.  Το BBC, επικαλούμενο πληροφορίες γερμανικών μέσων, ενημέρωσε πως τα χρήματα θα διατεθούν σε ένα πρόγραμμα καταπολέμησης του εξτρεμισμού.

Ωστόσο, ο πολιτικός γλίτωσε τη μέγιστη ποινή των τριών ετών φυλάκισης και την απαγόρευση άσκησης δημόσιου αξιώματος. Έχει τη δυνατότητα να ασκήσει έφεση κατά της απόφασης.

Ο πολιτικός δήλωσε «εντελώς αθώος»

Ο Hocke - πρώην καθηγητής Ιστορίας - είχε αρνηθεί ότι γνώριζε τις ρίζες της φράσης. Κατά τη διάρκεια της δίκης, η οποία ξεκίνησε τον περασμένο μήνα, υποστήριξε ότι ήταν «εντελώς αθώος».

Όμως, η εκπρόσωπος του δικαστηρίου Adina Kessler-Jensch ξεκαθάρισε πως οι δικαστές είναι σίγουροι ότι γνώριζε τι έλεγε. 

Ο ίδιος ο πρόεδρος, Jan Stengel, ανέφερε πως ο κατηγορούμενος είναι ένας «έξυπνος άνθρωπος που ξέρει τι λέει». 

Το δικαστήριο έκρινε πως η φράση είναι απαγορευμένη, κάτι που ήξερε πολύ καλά.

Σημειώνεται πως εξετάστηκε η πιθανότητα να δικαστεί και για άλλα δύο περιστατικά, ωστόσο προχώρησε μόνο η εν λόγω περίπτωση. 

Το 2017 ο Hocke αποκάλεσε το μνημείο του Ολοκαυτώματος στο Βερολίνο «μνημείο ντροπής».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA