Μενού
Το χωριό Roghudi Vecchio
Εγκαταλελειμμένο χωριό στην Ιταλία | Shutterstock
  • Α-
  • Α+

Ο TikToker Tzane βρήκε τραγικό θάνατο στο χωριό Roghudi Vecchio, της περιφέρειας Ρέτζιο ντι Καλάμπρια, με τα ιταλικά ΜΜΕ να δημοσιεύουν το βίντεο από την ανάσυρση της σόρου του.

Ο Tzane βρισκόταν στη Roghudi Vecchio μαζί με άλλα τρία ή τέσσερα άτομα, στο πλαίσιο διακοπών τους στην Ιταλία, σε μία από τις τελευταίες πόλεις «φαντάσματα» της γειτονικής χώρας, η οποία μάλιστα έχει ελληνικές ρίζες.

Το χωριό «φάντασμα» της Ιταλίας

Το χωριό άρχισε να εγκαταλείπεται σταδιακά από το 1783 και τους τότε σεισμούς, ενώ το 1971, μετά από διαδοχικές, ιστορικές κατολισθήσεις και πλημμύρες, οι 1.650 κάτοικοι έφυγαν τελείως από την περιοχή, καθώς κρίθηκε ως «επικίνδυνη».

Roghudi Vecchio
Roghudi Vecchio | Shutterstock
Roghudi Vecchio
Roghudi Vecchio | Shutterstock

Roghudi Vecchio: Το διάταγμα και οι ελληνικές ρίζες

Το Roghudi Vecchio μετατράπηκε και επίσημα σε χωριό «φάντασμα» μετά το διάταγμα του 16/2/1971, που υπέγραψε ο –τότε– δήμαρχος, Angelo Romeo, με το οποίο ζητούσε από τους μόνιμους κατοίκους να απομακρυνθούν από το σημείο.

Αρκετοί από τους κατοίκους «χαιρέτησαν» την απόφαση του δημάρχου και άρχισαν να μετακομίζουν σε κοντινές περιοχές της νότιας Ιταλίας. Παρόλο που παρέμειναν κάποιοι «σκληροπυρηνικοί», κατά βάση ηλικιωμένοι, τα ακραία καιρικά φαινόμενα τούς ανάγκασαν να φύγουν από το Roghudi Vecchio, παίρνοντας τον τίτλο του χωριού «φάντασμα».

Σε ό,τι αφορά τα στοιχεία του χωριού, η ονομασία της προέρχεται από τον συνδυασμό των λέξεων «rogòdes» και «rhhodes», οι οποίες μεμονωμένα μεταφράζονται ως «στοιχείο γεμάτο χαραμάδες» και «σκληρό».

Roghudi Vecchio: Πώς συνδέεται η Ελλάδα

Η σχέση του χωριού και ευρύτερα της περιφέρειας της Καλάβριας με την Ελλάδα ξεκινάει, σύμφωνα με το National Geographic, από τον 8ο αιώνα π.Χ. όταν το ελληνικό στοιχείο αποίκησε στη νότια Ιταλία.

Ένα από τα χωριά, στο οποίο ακουγόταν και ακούγεται η τοπική διάλεκτος Greko (σ.σ. ιταλικές και ελληνικές λέξεις), είναι το –Νέο Roghudi– μέρος ενός συμπλέγματος από παραθαλάσσιες πόλεις του Ιονίου στα περίχωρα του χωριού του Ρέτζιο.

Το σημερινό Roghudi ιδρύθηκε από ανθρώπους από το παλιό Roghudi Vecchio. Η διαφορά τους είναι ότι το ένα χωριό κατοικείται και το άλλο είναι «φάντασμα».

Τι έγινε το 1971 και το 1973

Το 1971 και το 1973, δύο πλημμύρες οδήγησαν στο θάνατο πολλούς ανθρώπους και κατέστρεψαν αρκετά σπίτια, αναγκάζοντας τον πληθυσμό των περίπου 1.600 ανθρώπων (οι περισσότεροι από αυτούς μετακόμισαν στο σημερινό Roghudi, που χτίστηκε από το μηδέν στην ακτή) να εγκαταλείψει το χωριό.

Σήμερα, το Roghudi Vecchio, προσελκύει αρκετούς επισκέπτες, οι οποίοι «γοητεύονται» από μυστήρια μέρη.

Στο χωριό, πλέον, μπορεί να βρει κανείς απομεινάρια σπιτιών, στενά δρομάκια, τη μικρή, πρόσφατα ανακαινισμένη, εκκλησία του Αγίου Νικολάου και αρκετούς... αστικούς θρύλους.

Σύμφωνα με έναν απ' αυτούς, ακούγεται μία φωνή που κλαίει για τα παιδιά, τα οποία έζησαν εκεί κατά το παρελθόν.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA