Μενού
rovaniemi
  • Α-
  • Α+

Το χωριό του Άγιου Βασίλη, στο Ροβανιέμι της Λαπωνίας, είναι το όνειρο κάθε μικρού παιδιού, ή και κάθε παιδιού που αγαπάει τα Χριστούγεννα και τους μύθους που τα συνοδεύουν.

Η ιστορία της συγκεκριμένης τοποθεσίας και οι «συνδέσεις» της με το θαύμα των Χριστουγέννων, δεν είναι ακριβώς αυτό που νομίζεις.

Οι αρχαίοι μύθοι 

Στο πέρασμα των αιώνων, έχουν καταγραφεί στην ιστορία της Λαπωνίας μυθικές ιστορίες για φιγούρες που παραπέμπουν στον Άγιο Βασίλη.

Οι περισσότερες περιγράφουν φυσιογνωμίες που παραπέμπουν στον θεό της Νορδικής μυθολογίας Όντιν, ή και στη Yule Goat, μια κατσίκα, η οποία σύμφωνα με τα κείμενα για τον σκανδιναβικό θεό Θορ, ήταν μια από τις δύο που έσερναν το άρμα του στον ουρανό.

Η Yule Goat ήταν η καλύτερη όλων, καθώς παρέδιδε τα χριστουγεννιάτικα δώρα στα παιδιά. Επιπλέον, υπήρχαν και τα tonttu, μικροσκοπικές ανθρωπόμορφες φιγούρες που παραπέμπουν σε αυτό που σήμερα αναφέρουμε ως «ξωτικά του Άγιου Βασίλη».

Στον 16ο αιώνα, αυτοί οι μύθοι συνδυάστηκαν με την ιστορία του Άγιου Νικόλα, και δημιούργησαν τον μύθο του Άγιου Βασίλη.

Το 1866, ένα σκίτσο στο περιοδικό Harper's Weekly, αποκαλύπτει μια μορφή του Άγιου Βασίλη, ο οποίος αναφέρεται πως ζούσε στον Βόρειο Πόλο και με τη βοήθεια ξωτικών, εύρισκε και παρέδιδε τα δώρα σε κάθε παιδί, ανήμερα των Χριστουγέννων. Η μυθολογία του Άγιου Βασίλη είχε σχεδόν πάρει μορφή.

Οι Φινλανδοί ήξεραν πως η Λαπωνία ήταν ένα πιο «κατάλληλο» σπίτι για την αρχετυπική φιγούρα των Χριστουγέννων. Ήταν ένα μέρος παγωμένο, που όμως μπορούσες να ζήσεις εκεί και ήταν γεμάτο από άγριους ταράνδους, οι οποίοι φυσικά δεν μπορούσαν να ζήσουν στον Βόρειο Πόλο.

Το 1927, ο Φινλανδός ραδιοφωνικός παραγωγός Μάρκους Ραούσιο ανακοίνωσε στο κοινό της εκπομπής του πως το εργαστήριο του Άγιου Βασίλη είχε «ανακαλυφθεί» στην περιοχή Κορβατουντούρι, κάτι που ακόμα αναφέρεται στην επίσημη περιγραφή του χωριού του Άγιου Βασίλη.

Η εφιαλτική εποχή του Ροβανιέμι

Στη δεκαετία του '30, το Ροβανιέμι ήταν μια ήσυχη πόλη, στην οποία άκμαζε το εμπόριο, ώσπου κατελήφθη από τον ρωσικό στρατό του Ιωσήφ Στάλιν. Όταν όμως ο Χίτλερ ξεκίνησε την προέλαση του στα ευρωπαϊκά κράτη, οι Φινλανδοί συμμάχησαν με τις δυνάμεις του Άξονα, ώστε να «προστατευτούν» από τους Ρώσους. 

Οι Γερμανοί δημιούργησαν στρατιωτική βάση στο Ροβανιέμι, αλλά και αεροδρόμιο. Όταν οι δυνάμεις του Άξονα άρχισαν να υποχωρούν σε όλα τα πεδία της μάχης, ηττημένοι από το στρατό της συμμαχίας των Ρώσων - Αμερικάνων - Βρετανών, οι Γερμανοί έφυγαν από το Ροβανιέμι.

Κατά την προσφιλή τους τακτική στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, καθώς αποχωρούσαν, έκαιγαν ό,τι έβρισκαν μπροστά τους. Το Ροβανιέμι ισοπεδώθηκε από τους Γερμανούς, όπως και το 90% της Λαπωνίας. 

Η Λαπωνία χτίστηκε ξανά από το 1945 και μετά, χωρίς πρόσβαση στο σχέδιο Μάρσαλ, καθώς η Φινλανδία είχε δεσμευτεί να πληρώσει επανορθώσεις προς τη Ρωσία, αλλά με λιγοστά κεφάλαια από τον Οργανισμό Περιθάλψεως και Αποκαταστάσεως των Ηνωμένων Εθνών.

Ο αρχιτέκτονας Αλβάρ Άλτο ως επικεφαλής επιτροπής για την αναδόμηση της πόλης, κατασκεύασε ξανά αστικές κατοικίες στα πρότυπα εκείνων του Λονδίνου, βιβλιοθήκη, σχολείο, αεροδρόμιο, γήπεδο ποδοσφαίρου και εμπορικά καταστήματα.

Τουριστική αξιοποίηση

Το ενδιαφέρον για τουριστική αξιοποίηση της Λαπωνίας, ξεκίνησε στη δεκαετία του 1950, όταν η Έλινορ Ρούσβελτ έδειξε ενδιαφέρον για ένα ταξίδι στον Αρκτικό Κύκλο.

Τότε η ομάδα των αρχιτεκτόνων του Άλτο, κατασκεύασε το πρώτο τουριστικό θέρετρο, στην ευρύτερη περιοχή του Ροβανιέμι. Εκεί διέμεινε αργότερα και ο Γ.Γ. της Σοβιετικής Ένωσης, Λέονιντ Μπρέζνιεφ, αλλά και η πρωθυπουργός του Ισραήλ, Γκόλντα Μέιρ. 

Από το Κορβατουντούρι με αγάπη

Το 1984, αεροπορικές εταιρίες των ΗΠΑ ανακοίνωσαν για πρώτη φορά δρομολόγια με προορισμό το αεροδρόμιο του Ροβανιέμι. Αυτή ήταν η ιδανική αφορμή, ώστε οι τοπικοί επιχειρηματίες να χτίσουν το χωριό του Άγιου Βασίλη.

Ο μύθος έλεγε συγκεκριμένα, πως ο Άγιος Βασίλης έχει το εργαστήριο του σε μια περιοχή (Κορβατουντούρι), που μοιάζει με «μεγάλο αυτί», ώστε να ακούει τις επιθυμίες όλων των παιδιών.

Αρκετά κοντά στο σημείο που είχε ανεγερθεί το τουριστικό θέρετρο της Έλινορ Ρούσβελτ, κατασκευάστηκε ένα «χωριό» με καταστήματα, διαδρομές για βόλτες με έλκηθρα, ταχυδρομείο (για να στέλνουν οι επισκέπτες γράμματα στον Άγιο Βασίλη) και φυσικά, τον ίδιο τον Santa Claus αυτοπροσώπως.

Σήμερα, οι εκατοντάδες χιλιάδες τουρίστες που επισκέπτονται το Ροβανιέμι για ένα πράγμα είναι σίγουροι: πως δεν θέλουν να μείνουν μόνοι στο σπίτι.

Πτήση για Ροβανιέμι κανείς;

Αν έχεις όρεξη για μια πτήση που διαρκεί 13-14 ώρες και περιλαμβάνει ανταπόκριση, τότε, αν έχεις τη δυνατότητα να διαθέσεις περίπου 300 ευρώ για ένα εισιτήριο αεροπλάνου μετ' επιστροφής, συν περίπου 500 ευρώ το βράδυ για διανυκτέρευση σε κάποια από τα λιγοστά πανδοχεία/ξενοδοχεία της περιοχής, τότε το όνειρο ενός ταξιδιού στη χώρα του Άγιου Βασίλη, μπορείς να το πραγματοποιήσεις!

Mε στοιχεία από τον Guardian.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA