Μενού
fulaki
Shutterstock
  • Α-
  • Α+

Η κατάρριψη ενός παγκόσμιου ρεκόρ δεν είναι απλή υπόθεση. Αμέτρητοι κάτοχοι του τίτλου παιδεύονται για χρόνια μαζί με άφθονο αίμα και ιδρώτα για να εξασφαλίσουν μία θέση στη λίστα Γκίνες.

Κάποιοι κυνηγούν τους κατόχους προηγούμενων ρεκόρ, άλλοι προσπαθούν να εφεύρουν ολοένα και πιο εξειδικευμένες κατηγορίες για να χωρέσουν. Ο κάτοχος όμως ενός από τα πιο εξωφρενικά ρεκόρ, Αντρέας Μίχαβετς, προσγειώθηκε σε αυτή τη θέση λόγω... απίστευτης γκίνιας.

«Το ρεκόρ για το μεγαλύτερο διάστημα επιβίωσης χωρίς νερό ή φαγητό είναι 18 ημέρες και ανήκει στον Αντρέας Μίχαβετς (Αυστρία). Κλειδώθηκε σε κελί κράτησης στις 1 Απριλίου του 1979, αλλά ξεχάστηκε από τους αστυνομικούς.

Στις 18 Απριλίου τον βρήκαν στα πρόθυρα του θανάτου» διαβάζει κανείς στο επίσημο site των ρεκόρ Γκίνες. Ο Αντρέας Χάβετς ήταν εκπαιδευόμενος χτίστης από το Μπρέγκενς της Αυστρίας, και η ζωή του επρόκειτο να αλλάξει για πάντα εκείνη τη μοιραία μέρα.

Η γκάφα της αστυνομίας

Το σχεδόν θανάσιμο λάθος έγινε την 1η Απριλίου του 1979 στη μικρή παραλίμνια πόλη του Χόκστ της Αυστρίας. Ο 18χρονος τότε Αντρέας Χάβετς είχε μόλις επιβιώσει από τη σύγκρουση ενός αυτοκινήτου στο οποίο επέβαινε, αλλά ο πραγματικός κίνδυνος δεν τον είχε βρει ακόμα.

Οι αστυνομικοί που ειδοποιήθηκαν συνέλαβαν τον Χάβετς ως ύποπτο για την πρόκληση του τροχαίου, τον κλείδωσαν σε υπόγειο κελί κράτησης ενός κυβερνητικού κτηρίου και... τον ξέχασαν.

Καθένας από τους τρεις αστυνόμους που έκαναν τη σύλληψη, νόμιζε πως κάποιος από τους άλλους δύο είχε ελευθερώσει τον Χάβετς, ενώ αγνόησαν τις εκκλήσεις της μητέρας του η οποία δεν είχα σημείο ζωής του για μέρες.

Σώθηκε την τελευταία στιγμή

Για 18 ολόκληρες μέρες, ο Χάβετς βίωνε ένα ατέλειωτο βασανιστήριο. Ξεχασμένος στο κελί του υπογείου, κανείς δεν μπορούσε να ακούσει τις φωνές του για βοήθεια, και ταυτόχρονα ο 18χρονος χτίστης έπρεπε να αντιμετωπίσει την παντελή έλλειψη τροφής και νερού

Μη μπορώντας να φάει, σταδιακά σταμάτησε να φωνάζει και να χτυπιέται για βοήθεια χάνοντας τις δυνάμεις του, ενώ το μόνο νερό, το οποίο τον κράτησε και ζωντανό, ήταν η υγρασία που συσσωρευόταν στους βρώμικους τοίχους του κελιού. 

Τελικά, σχεδόν 3 εβδομάδες μετά, αστυνομικοί έλεγξαν το υπόγειο, όχι επειδή είχαν ανησυχήσει για τον Χάβετς, αλλά επειδή η δυσοσμία του Χάβετς στην άθλια κατάσταση που βρισκόταν κατάφερε να φτάσει εκεί που δεν έφτασαν τα ουρλιαχτά. Ο Χάβετς βγήκε από την περιπέτειά του τελείως αποσκελετωμένος, 24 κιλά ελαφρύτερος, και του πήρε αρκετές εβδομάδες για να αναρρώσει.

Δικαίωση και με το παραπάνω

Για την απαράδεκτη διαγωγή των αστυνομικών Μάρκους Γουέμπερ, Χάινζ Κέετερ και Έρβιν Σνάιντερ ακολούθησε δίκη. Κατά τη διάρκεια οι τρεις άρχισαν να δακτυλοδεικτούν ο ένας τον άλλο, σαν σε κωμικοτραγική αναπαράσταση της ανοησίας που παραλίγο να κοστίσει τη ζωή στον Αντρέας Χάβετς. Τελικά, το δικαστήριο όρισε πρόστιμο 2000 ευρώ λόγω εγκληματικής παραμέλησης για καθέναν από τους τρεις «στούτζες».

Αν και κανένας από τους υπευθύνους δεν καταδικάστηκε δεόντως, δύο χρόνια αργότερα η πολιτεία αναγνώρισε τουλάχιστον την αδικία που υπέστη ο Χάβετς, αποζημιώνοντάς τον σε Αυστριακά σελίνια ποσό αντίστοιχο των 59.000 ευρώ.

Η περιπέτεια του Αντρέας Χάβετς είχε τελειώσει, το ακούσιο όμως κατόρθωμά του έγινε αθάνατο. Η ιστορία του μπήκε στις σελίδες Γερμανικού περιοδικού που κατέγραφε αστικούς μύθους, απ' όπου «ψαρεύτηκε» αργότερα για τα ρεκόρ Γκίνες.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA