Μενού
Εξέγερση στη Νέα Καληδονία
Αστυνομικοί εν μέσω εξεγέρσεων στη Νέα Καληδονία | AP Photos / Clotilde Richalet
  • Α-
  • Α+

Κατάσταση έκτακτης ανάγκης επέβαλε η Γαλλία στη Νέα Καληδονία (σ.σ. νησί που βρίσκεται κοντά στην Αυστραλία) εν μέσω της πολύνεκρης εξέγερσης που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη από τη Δευτέρα (13/5), μετά τις αλλαγές που προώθησε η γαλλική εθνοσυνέλευση.

Σύμφωνα με το France24, ανάμεσα στα μέτρα έκτακτης ανάγκης που ελήφθησαν για την εξέγερση Νέα Καληδονία είναι η απαγόρευση του TikTok, ο κατ' οίκον περιορισμός ανθρώπων που θεωρούνται «απειλή για τη δημόσια τάξη», η δυνατότητα διεξαγωγής ερευνών στα σπίτια τους, η κατάσχεση όπλων και ο περιορισμός των μετακινήσεων, με πιθανή φυλάκιση για τους παραβάτες.

Αυτό που αξίζει να επισημανθεί είναι ότι η τελευταία φορά, που η Γαλλία επέβαλε τέτοια μέτρα σε ένα από τα υπερπόντια εδάφη της ήταν το 1985, επίσης στη Νέα Καληδονία, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών.

«Καμία βία δεν θα γίνει ανεκτή» δήλωσε ο πρωθυπουργός Γκαμπριέλ Αττάλ, προσθέτοντας ότι η κατάσταση έκτακτης ανάγκης «θα μας επιτρέψει να αναπτύξουμε μαζικά μέσα για την αποκατάσταση της τάξης».

Νέα Καληδονία: Γιατί ξέσπασε η εξέγερση

Ο Αττάλ δήλωσε σε υπουργική συνεδρίαση για την αντιμετώπιση της κρίσης ότι στρατεύματα έχουν αναπτυχθεί για την ασφάλεια των λιμανιών και του διεθνούς αεροδρομίου και ότι ο κυβερνητικός αντιπρόσωπος στη Νέα Καληδονία «απαγόρευσε το TikTok». 

Το αεροδρόμιο έχει ήδη κλείσει για τις διεθνείς πτήσεις.

Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης ανακοινώθηκε λίγες ώρες αφότου ένας Γάλλος χωροφύλακας, που τραυματίστηκε σοβαρά κατά τη διάρκεια ταραχών στη Νέα Καληδονία, πέθανε από τα τραύματά του, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Ζεράλ Νταρμανέν, ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών σε τέσσερις.

Ο θάνατος του Γάλλου χωροφύλακα ακολούθησε δύο νύχτες ταραχών, καθώς οι διαδηλωτές διαδήλωναν κατά μιας συνταγματικής μεταρρύθμισης που συζητείται στην εθνοσυνέλευση στο Παρίσι και αποσκοπεί στη διεύρυνση του εκλογικού σώματος στις επαρχιακές εκλογές της επικράτειας.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA