Μενού
O προσφυγικός καταυλισμός Σάτι στη Γάζα, το 1975
O προσφυγικός καταυλισμός Σάτι στη Γάζα, το 1975 | AP Photo
  • Α-
  • Α+

Η Λωρίδα της Γάζας, ένα στενό κομμάτι γης στη Μεσόγειο Θάλασσα, είναι το μικρότερο από τα δύο παλαιστινιακά εδάφη και κατοικείται από περίπου 2,3 εκατομμύρια Παλαιστίνιους.

Ιστορικά μέρος της γεωγραφικής περιοχής της Παλαιστίνης, αποτελούσε για αιώνες μια ζωτικής σημασίας παράκτια δίοδος, που συνέδεε την Ασία με την Ευρώπη, και έχει ελεγχθεί από την οθωμανική και στη συνέχεια από τη βρετανική αυτοκρατορία και, πιο πρόσφατα, βρισκόταν υπό αιγυπτιακή και ισραηλινή στρατιωτική κατοχή.

Πού βρίσκεται η Γάζα

Τα δυτικά της σύνορα είναι θαλάσσια, γειτνιάζει με το Ισραήλ στα βόρεια και στα ανατολικά και τη χερσόνησο του Σινά, της Αιγύπτου, στα νότια.

Η Γάζα είναι γεωγραφικά αποκομμένη από το έτερο παλαιστινιακό έδαφος, την κατεχόμενη Δυτική Όχθη, και οι Παλαιστίνιοι δεν μπορούν να ταξιδεύουν ελεύθερα μεταξύ των δύο περιοχών.

Ποιοι είναι οι κάτοικοι 

Η συντριπτική πλειοψηφία των Παλαιστινίων που ζουν στη Γάζα είναι πρόσφυγες ή απόγονοι προσφύγων, που μετακόμισαν εκεί, αφού εκδιώχθηκαν ή διέφυγαν από τις σιωνιστικές δυνάμεις, κατά τη διάρκεια των πολέμων για τη δημιουργία του Ισραήλ το 1948. Οι Παλαιστίνιοι αποκαλούν αυτή την έξοδο «Νάκμπα» ή καταστροφή.

Σχεδόν οι μισοί κάτοικοι ζουν σε προσφυγικούς καταυλισμούς - στην ουσία πρόκειται για εξαθλιωμένες τσιμεντένιες παραγκουπόλεις. Οι περισσότεροι νέοι δεν έχουν εγκαταλείψει ποτέ την περιοχή.

Το Ισραήλ κατέλαβε τη Γάζα κατά τη διάρκεια του πολέμου του 1967, παίρνοντας τον έλεγχο από τις αιγυπτιακές δυνάμεις. Τα ισραηλινά στρατεύματα παρέμειναν εκεί μέχρι το 2005, όταν ο τότε πρωθυπουργός, Αριέλ Σαρόν, «απεγκλωβίστηκε», αποσύροντας περισσότερους από 8.000 Εβραίους εποίκους από την περιοχή. Ο Σαρόν ήθελε, αντ' αυτού, να εδραιώσει τον ισραηλινό έλεγχο στις «βιβλικές εστίες» της Δυτικής Όχθης.

Το 2006, το ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς κέρδισε τις παλαιστινιακές εκλογές, οδηγώντας σε ρήξη την παλαιστινιακή πολιτική. Στη Γάζα ξέσπασαν ένοπλες συγκρούσεις, μεταξύ της τρομοκρατικής - όπως χαρακτηρίζεται - οργάνωσης και πολιτοφυλακών, που συνδέονται με τη διεθνώς αναγνωρισμένη Παλαιστινιακή Αρχή. Είναι ένα κοσμικό σώμα που σχηματίστηκε κατά τη διάρκεια αποτυχημένων διεθνών προσπαθειών για τη σύσταση παλαιστινιακού κράτους.

Από το 2007, η Χαμάς αποτελεί την de facto ηγεσία της περιοχής και διοικεί με σιδερένια πυγμή. Ωστόσο, το Ισραήλ δεν παρέδωσε ποτέ τον πλήρη έλεγχο και τα Ηνωμένα Έθνη χαρακτηρίζουν τη Γάζα ως υπό κατάληψη. Οι ισραηλινές δυνάμεις, σε συνεργασία με την Αίγυπτο - οι δύο χώρες υπέγραψαν συμφωνία ειρήνης το 1979 - κρατούν τη Λωρίδα αποκλεισμένη από αέρα και θάλασσα.

Πώς επιβάλλεται ο αποκλεισμός

Κάτοικοι, εφόδια, καύσιμα, διαδίκτυο, ηλεκτρική ενέργεια, νερό: Η «κίνηση» όλων γίνεται μόνο μέσω άδειας του Ισραήλ. 

Η Αίγυπτος διαθέτει ένα χερσαίο πέρασμα στο νότο, τη Ράφα, αλλά στην πράξη, το στρατιωτικό καθεστώς στο Κάιρο - εχθρός της Χαμάς - ενεργεί ως φορέας επιβολής του αποκλεισμού.

Το Ισραήλ ισχυρίζεται ότι ο αποκλεισμός γίνεται για την ασφάλειά του, επικαλούμενο επανειλημμένες επιθέσεις με ρουκέτες της Χαμάς και εισβολές. Αλλά, οι εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ λένε ότι ο αποκλεισμός και οι έντονοι βομβαρδισμοί - κατά τη διάρκεια πέντε πολέμων στη Γάζα - ισοδυναμούν με συλλογική τιμωρία των αμάχων, ένα έγκλημα πολέμου, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων περιγράφει τη Γάζα ως «υπαίθρια φυλακή».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA