Μενού
Whitenoom
Whitenoom | Youtube
  • Α-
  • Α+

Μία πόλη-«φάντασμα» στην Αυστραλία έχει γίνει δημοφιλής τόπος για τους λάτρεις του «σκοτεινού» τουρισμού, λόγω της απαγόρευσης για είσοδο στην περιοχή αλλά και την επικίνδυνη μόλυνση που την κάνει απλησίαστη.

Πρόκειται για την επαρχιακή πόλη Whitenoom, έναν εγκαταλελειμμένο τόπο που μόλις πριν μερικά χρόνια είχε μόλις έναν κάτοικο. Όπως πληροφορεί η Mirror, η πόλη άρχισε τελευταία να γίνεται εναλλακτικό αξιοθέατο, καθώς η εκτεταμένη μόλυνση από μπλε αμίαντο οδήγησε την κυβέρνηση να αποκλείσει την περιοχή.

Η πιο επικίνδυνη πόλη 

Όπως αναφέρεται, η πόλη Whitenoom θεωρείται μία από τις πιο επικίνδυνες πόλεις του κόσμου, καθώς βρίσκεται μέσα στη μεγαλύτερη μολυσμένη περιοχή του νότιου ημισφαιρίου του πλανήτη. 

Τη δεκαετία του 1930, μία ομάδα μεταλλωρύχων ανακάλυψε πως το υπέδαφος της περιοχής όπου χτίστηκε το Whitenoom ήταν πλούσιο σε κοιτάσματα μπλε αμίαντου. Ο αμίαντος, πριν αποκαλυφθεί πόσο τοξικός και καρκινογόνος είναι, χρησιμοποιούταν εκτεταμένα κυρίως ως μονωτικό υλικό για οχήματα, εργαλεία και κάθε τύπου κτίσματα.

Whitenoom
Whitenoom | Youtube

Συνολικά οι εργάτες έσκαψαν σε μία έκταση 50.000 εκταρίων και επί 30 χρόνια η πόλη βρισκόταν σε ακμή, δεν καταλάβαιναν όμως την έκταση της μόλυνσης που είχαν προκαλέσει. Μετέπειτα δεδομένα θέλουν τουλάχιστον 2.000 εργάτες και μέλη των οικογενειών τους να πέθαναν λόγω των επιπλοκών, όπως ο καρκίνος των πνευμόνων.

Οι επίμονοι τουρίστες

Τώρα, ομάδες τουριστών αγνοούν τις εκκλήσεις των αρχών να κρατήσουν αποστάσεις, θέλοντας να απαθανατίσουν την ιστορική πόλη λίγο πριν κατεδαφιστεί πλήρως. 

Πρόκειται για θιασώτες του «σκοτεινού» τουρισμού», οι οποίοι αντί για διακοπές στην παραλία ή το βουνό, σε ζεστά δωμάτια ξενοδοχείων, προτιμούν να ταξιδεύουν σε ξεχασμένα από το χρόνο μέρη, λιγότερο ή περισσότερο επικίνδυνα, ενώ οι απαγορεύσεις κάνουν τέτοια μέρη ακόμα πιο γοητευτικά.

Whitenoom
Whitenoom | Youtube

Μόλις έναν χρόνο πριν, το Whitenoom αριθμούσε έναν μόνο κάτοικο, την 80χρονη Λορέν Τόμας, η οποία αρνούνταν πεισματικά να εγκαταλείψει το πατρικό της. Όταν η γυναίκα αποφάσισε τελικά να φύγει, το έργο ανέλαβαν τα μηχανήματα, που άρχισαν να κατεδαφίζουν την επικίνδυνη πόλη για να μην προσελκύει πια κόσμο, ενώ για τον ίδιο σκοπό η τοποθεσία έχει σβηστεί από κάθε επίσημο χάρτη.

Πολλοί είναι αυτοί όμως που θεωρούν αναποτελεσματικές τις κινήσεις της κυβέρνησης, αφού μόνο η κατεδάφιση της πόλης δεν θα εμποδίσει τον αμίαντο που βρίσκεται ήδη στην επιφάνεια από το να επεκταθεί περαιτέρω.

Whitenoom
Whitenoom | Youtube

Ο Ρόμπιν Σαπέλ, πρώην κάτοικος του Whitenoom και τέως βουλευτής του κόμματος των Πράσινων της Αυστραλίας, έκανε έκκληση στην κυβέρνηση για δράση: «Δεν γίνεται να αφήνεις ακάλυπτα μολυσμένα μέρη και να λες "παραείναι δύσκολο". Η κυβέρνηση και η βιομηχανία εξορύξεων που επέτρεψαν να συμβεί αυτό έχουν την ευθύνη να το φτιάξουν»

Σχετικά με τους επίμονους τουρίστες, είπε: «Όταν επιμένεις να κρύβεις κάτι, στο τέλος όλοι θα θέλουν να έρθουν και να το δουν».

Whitenoom
Whitenoom | Youtube
Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA