Μενού
Αστυνομικοί στη Νίκαια, στη Γαλλία
Επιχείρηση της αστυνομίας στη Νίκαια, στη Γαλλία | Shutterstock
  • Α-
  • Α+

Μία πόλη της Γαλλίας αποτελεί παγκόσμιο πρότυπο, αφού στο πλαίσιο διασφάλισης της κοινωνικής συνοχής και της ψυχικής υγείας, απαγόρευσε τη χρήση κινητών σε δημόσιους χώρους, τόσο για τα παιδιά όσο και για τους ενήλικες.

Στην απόφαση αυτή μάλιστα, οι κάτοικοι της μικρής γαλλικής κωμόπολης Seine-Port έφτασαν μέσω δημοψηφίσματος, με το οποίο αποφάσισαν να θέσουν «εμπάργκο» σε κινητά για να επιστρέψει η γαλήνη στην κοινότητά τους, όπως έχει γράψει ο Guardian.

Η πόλη που απαγόρεψε τα κινητά

Με πληθυσμό λιγότερο από 2.000 άτομα, τον Φλεβάρη του 2024, η πόλη θέσπισε συλλογικά τον περιορισμό της χρήσης smartphone δημόσια, απαγορεύοντας σε ενήλικες και παιδιά να χρησιμοποιούν τις συσκευές τους στον δρόμο, σε πάρκα, καταστήματα, καφετέριες, εστιατόρια και φυσικά στο σχολείο.

Φυσικά, τηρείται με κάποια επιείκεια, για χρήση που έχει λειτουργικό σκοπό, όπως ο προσανατολισμός μέσω του χάρτη της Google, ή η εύρεση πληροφοριών για κάποιον προορισμό ή υπηρεσία.

Το χωριό έχει επίσης εγκρίνει ένα καταστατικό για οικογένειες σχετικά με τη χρήση οθονών από τα παιδιά: Προβλέπει καμία χρήση το πρωί, την ώρα του ύπνου και των γευμάτων, ενώ οι τηλεοράσεις απαγορεύονται στα υπνοδωμάτια.

Οι γονείς μπορούν επίσης να υπογράψουν γραπτή συμφωνία να μην δώσουν στο παιδί τους smartphone πριν από την ηλικία των 15 ετών, σύμφωνα με την οποία το δημαρχείο τους παρέχει ένα παλιομοδίτικο κινητό μόνο για κλήσεις.

Το αμφιλεγόμενο μέτρο

Ωστόσο, ο νόμος δεν είχε εκλογικά τόση απήχηση. Μόλις 227 άτομα από τις 2.000 το «έριξαν» στην κάλπη, και το μέτρο πέρασε με πλειοψηφία 54%. Ο δήμαρχος, Vincent Paul-Petit, του δεξιού κόμματος Les Républicains, συνέταξε και ένα δημοτικό διάταγμα για τη χρήση smartphone, το πρώτο του είδους του στη Γαλλία.

Δεν ορίζει εκτελεστικά και ποινικά τη χρήση του smartphone, παρά αποτελεί ενός είδους «προτροπή με επίσημη βούλα», τόσο για τους πολίτες όσο και για τους επιχειρηματίες, για να παροτρύνουν τους πελάτες να κρατούν το κινητό στην τσέπη.

Και αναμενόμενα, κάποιοι βλέπουν με καχυποψία οποιαδήποτε καθολική εφαρμογή του μέτρου. Μία ιδιοκτήτρια εστιατορίου στην πόλη, η Angélique da Silva, είπε ότι ήταν απίθανο να ζητήσει από τους πελάτες να σταματήσουν να σκρολάρουν.

«Είναι μια ενδιαφέρουσα ιδέα για τα παιδιά», είπε. «Αλλά η νεότερη γενιά δεν θα το δεχτεί αυτό, γιατί αν τους πάρεις το τηλέφωνο, δεν έχουν τίποτα. Μεγάλωσαν με ένα τηλέφωνο στο χέρι, όχι σαν τη γενιά μας».

Στην ίδια φιλοσοφία, οι νέοι στο χωριό παραπονιούνται ότι οι επιλογές τους για διασκέδαση και ψυχαγωγία στην μικρή τους πόλη είναι περιορισμένες, με τα smartphone να προσφέρουν το κύριο μέσο «φυγής».

«Δεν υπάρχουν πολλά άλλα να κάνουμε. Εάν απαγορεύσετε τα κινητά, θα πρέπει να δημιουργήσετε πραγματικές δομές για τον ελεύθερο χρόνο, τον αθλητισμό και την ψυχαγωγία των νέων», είχε πει ο Nawel Deciron, 21 ετών, φοιτητής ιστορίας. 

Σε αυτές τις διαμαρτυρίες, ο δήμαρχος απάντησε με υποσχέσεις κατασκευής νέων χώρων, όπως κινηματογραφικές λέσχες, ανταλλακτικές βιβλιοθήκες και αθλητικές εγκαταστάσεις.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA