Μενού
israel
Ισραηλινοί πύραυλοι αναχαιτίζουν εχθρικές επιθέσεις. | AP Photo/Ariel Schalit
  • Α-
  • Α+

Σε συναγερμό βρίσκονται οι στρατιωτικές δυνάμεις στη Μέση Ανατολή από το βράδυ του Σαββάτου, όταν πάνω από 300 drones και βαλλιστικοί πύραυλοι απογειώθηκαν γύρω στις 11το βράδυ από τα ιρανικά εδάφη με κατεύθυνση στρατηγικές τοποθεσίες του Ισραήλ

Από τη μία πλευρά, στο πλευρό του Ιράν βρίσκονται η Χεζμπολάχ από την Λίβανο και οι Χούθι από την Υεμένη. Σύμφωνα με αναλύσεις στο Mega, παρασκηνιακά στηρίζει την Τεχεράνη και η Κίνα.

Όπως τονίζεται χαρακτηριστικά, το πετρέλαιο του Ιράν είναι στο επίκεντρο ενδιαφέροντος του Πεκίνου. Κατά τις ίδιες αναλύσεις, η Κίνα αγοράζει την πλειονότητα του συγκεκριμένου ορυκτού που παράγεται στο Ιράν και δεν επιθυμεί την ανατροπή του καθεστώτος στη χώρα.

Παράλληλα, η Ρωσία θεωρεί το Ιράν σύμμαχό της στο χώρο της Μέσης Ανατολής, κατά τις ίδιες αναλύσεις.

Οι σύμμαχοι του Ισραήλ

Από την άλλη πλευρά, στενοί σύμμαχοι του Ισραήλ είναι η Ιορδανία, οι ΗΠΑ και η Μεγάλη Βρετανία.

Για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή ο Στέλιος Φενέκος, υποναύαρχος ε.α., τόνισε στο Mega πως η κίνηση των Ιρανών ήταν προϋπολογισμένη.

«Το Ιράν ήθελε να δώσει περιθώρια στο Ισραήλ να το διαχειριστεί με τους δικούς του όρους. Πιστεύω αυτό που έχει μεγάλη σημασία είναι οι διπλωματικές προσπάθειες από τις ΗΠΑ», είπε.

Μεταξύ άλλων ανέφερε πως η πιο εύκολη λύση για το Ισραήλ είναι η προσβολή από τη θάλασσα, ωστόσο σημείωσε πως μία τέτοια σύγκρουση δεν συμφέρει το Ισραήλ.

Ισραήλ: Όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά

Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος Ισαάκ Χερτζόγκ σημείωσε πως «η επίθεση του Ιράν ισοδυναμεί με κήρυξη πολέμου» και πρόσθεσε ότι «όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά» μετά την εναέρια επίθεση του Ιράν με εκατοντάδες drones και πυραύλους.

Ο διεθνολόγος Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος εκτίμησε πως είναι δεδομένη η απάντηση του Ισραήλ στο Ιράν.

«Το θέμα είναι πως θα χτυπήσει. Θα χτυπήσει απευθείας το Ιράν ή κάποιο στόχο εκτός Ιράν; Ο τρόπος που έγινε η επίθεση αυτή από το Ιράν επιχειρησιακά προκαλεί κάποια ερωτήματα», υπογράμμισε

«Ο τρόπος που το έκανε το Ιράν ήταν γιατί ήθελε να δείξει την άμεση εμπλοκή του στον πόλεμο, αφετέρου μπορεί κανείς να εικάσει ότι όλες οι προειδοποιήσεις πριν την επίθεση εξυπηρετεί όποιον θέλει να τελειώσει αυτό τον πόλεμο. Ήταν κατά κάποιο τρόπο προειδοποιητικό», συμπλήρωσε.

Εκείνο που προκαλεί ανησυχία είναι η απευθείας επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ, είπε ο Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος.

Το μήνυμα στο Ισραήλ

«Έγινε μία επίθεση από την Τεχεράνη, όχι κάποιον τρίτο. Ήθελε να στείλει μήνυμα στο Ισραήλ: “τελείωσε τον πόλεμο, αλλιώς θα εμπλακούμε άμεσα”», σημείωσε

«Η Δύση έχει δύο μέτωπα ανοιχτά, τη Γάζα και την Ουκρανία. Δεν είναι εύκολο να υποστηρίξει δύο ανοιχτά μέτωπα. Η Δύση αυτό που θέλει είναι να κλείσουν αυτά τα δύο μέτωπα γιατί έχουν κρατήσει καιρό. Είναι λογικό να υπάρχουν πιέσεις στον Νετανιάχου να τελειώσει τον πόλεμο», είπε ο Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA