Μενού
FBI
FBI | Shutterstock
  • Α-
  • Α+

Υπάρχουν 9 σημάδια στη συμπεριφορά κάθε ψεύτη που αν προσέξουμε, πάντα θα τον ξεσκεπάζουν. Και φυσικά δεν χρειάζεται να είναι κανείς...πράκτορας του FBI για να τα δει.

Μιλώντας στην Daily Mail, η πρώην πράκτορας του FBI Tracy Walder αποκάλυψε τα πιο προφανή σημεία για τον εντοπισμό ενός ψεύτη που χρησιμοποιούν κατά κόρον οι κατάσκοποι της υπηρεσίας στις αποστολές τους.

Η 44χρονη παροπλισμένη κατάσκοπος μοιράζεται τα μυστικά του επαγγέλματος με τους 10.300 ακόλουθούς της από τον λογαριασμό της στο Instagram.

  • Νευρική συμπεριφορά και τόνος της φωνής

Σύμφωνα με την Τρέισι Γουόλντερ, ένα πολύ προφανές στοιχείο συνιστά η νευρική συμπεριφορά και η δυνατή ομιλία.

Όταν κανείς νιώθει νευρικός μπορεί να επιδίδεται σε διάφορες επαναλαμβανόμενες συμπεριφορές-τικ, όπως το να σταυρώνει τα χέρια, να πλέκει τα δάχτυλά του ή να φτιάχνει συνεχώς το γιακά του, ενώ ταυτόχρονα θα μιλάει δυνατά για να δώσει ψηφιακό βάρος στα λεγόμενά του.

  • Κροκοδείλια δάκρυα: Από ηρεμία σε οργή

«Ο ψεύτης ενδέχεται να κλυδωνίζεται από το ένα συναίσθημα στο άλλο πολύ γρήγορα, αλλάζοντας από ήρεμος σε αποτρελαμένος και ύστερα να ξεσπά σε κλάμματα». εξηγεί η Τρέισι. 

Σε πολλές περιπτώσεις αυτή η συμπεριφορά είναι ακούσια, καθώς ο ψεύτης μπορεί πραγματικά να πανικοβάλλεται, αλλά δεν αποκλείεται να εκμεταλλευτεί τα δάκρυα από την τεταμένη συναισθηματική του κατάσταση για να εμπνεύσει λύπηση.

  • Κατ' εφαπτομένη λόγος με ασάφειες

«Αντί για ακριβείς περιγραφές χρησιμοποιούν ασάφειες και καταρρακτώδη λόγο  για να καλύψουν την απώλεια ουσίας και γεγονότων» λέει η πρώην πράκτορας.

Η τεχνική του κατ'εφαπτομένης λόγου είναι κοινή τόσο σε απλούς ψεύτες όσο και σε ανθρώπους με κλινικές ψυχιατρικές παθήσεις. Συνίσταται στη γρήγορη εκφορά λόγου με την παράταξη λέξεων, φράσεων ή και ολόκληρων προτάσεων που δεν έχουν εννοιολογική σχέση, απλά για να φανεί πως ο ομιλητής λέει κάτι.

  • Υπερεξηγήσεις και αποφυγή βλεμματικής επαφής

Παράλληλα, ένας επίδοξος ψεύτης θα αποφεύγει την άμεση βλεμματική επαφή με τον συνδιαλεγόμενό του. Όταν κάποιος μας κοιτάει στα μάτια, είμαστε γενετικά προγραμματισμένοι να νιώθουμε πιο ευάλωτοι και εκτεθειμένοι, συνεπώς, προσπαθούμε να κρύψουμε τα μυστικά μας αποστρέφοντας το βλέμμα μας.

  • Απομόνωση αυτού που τους ανακρίνει

«Αυτό συμβαίνει συνήθως όταν ο ψεύτης νιώθει ότι πρόκειται να αποκαλυφθεί και βρίσκεται σε ιδιωτικό χώρο με κάποιον. Θα προσπαθήσει να απομονώσει μόνο ένα άτομο ώστε να μην υπάρχουν πολλαπλοί μάρτυρες για να διασταυρώσουν τα λεγόμενά του» εξηγεί στο τέλος η πρώην πράκτορας.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA