Μενού
κροκοδειλος
Κροκόδειλοι | AP
  • Α-
  • Α+

Αγέλη κροκοδείλων στην Ινδία διέσωσαν σκύλο, όταν το αδέσποτο έπεσε κυνηγημένο μέσα στο ποτάμι τους. Το ζώο προσπάθησε στο ποτάμι να βρει καταφύγιο μιας και το κυνηγούσαν αδέσποτοι σκύλοι.

Το απίστευστο περιστατικό έγινε αντιληπτό από ερευνητές του περιοδικού Journal of Threatened Taxa στην Ινδία, κατά τη διάρκεια παρατήρησης της συμπεριφοράς των κροκοδείλων στο ποτάμι Σαβίρτρι.

Όπως αναφέρουν όταν ένα το σκυλί, τρέχοντας για να σωθεί από αγέλη άγριων σκύλων που το καταδίωκαν, βρήκε καταφύγιο στα νερά του ποταμού, οι κροκόδειλοι που ενδημούν στην ίδια περιοχή άρχισαν να πλησιάζουν το ανυπεράσπιστο κουτάβι.

Τότε η μοίρα του ζώου έμοιαζε προδιαγεγραμμένη. Ούτε όμως και οι ερευνητές περίμεναν αυτό που συνέβη.

Αντί να επιτεθούν, ή να ανταγωνιστούν για το προφανές θήραμα, τα αρπακτικά σχημάτισαν έναν κλοιό πίσω από τον αδέσποτο σκύλο και άρχισαν να τον οδηγούν προς την απέναντι όχθη, μακριά από τον κίνδυνο!

Όπως πληροφορούν οι ερευνητές, δύο από τους κροκόδειλους έσπρωχναν και καθοδηγούσαν με τις μουσούδες τους τον σκύλο για να του «υποδείξουν» τον σωστό δρόμο, ενώ δεν υπήρχε τίποτα στη συμπεριφορά τους που να υποδήλωνε επιθετικότητα.

Ένας παρεξηγημένος θηρευτής

Κατά τις εκτιμήσεις των ερευνητών, αν και η συμπεριφορά αυτή μπορεί να οφείλεται στην έλλειψη όρεξης από μέρους των κροκοδείλων, υποδηλώνει επίσης και την ύπαρξη συναισθηματικής ευφυίας στα παρεξηγημένα αυτά ερπετά.

Αυτό όμως δεν είναι το μόνο παράδειγμα ευφυίας ή συμπόνοιας που εκδηλώνουν. Στο ίδιο άρθρο οι ερευνητές παρατηρούν τη συνήθεια των κροκοδείλων να τρίβουν το σώμα τους πάνω σε ένα τοπικό είδος λουλουδιού, το οποίο είναι γνωστό για τις καταπραϋντικές του ιδιότητες.

Παρά το τρομακτικό τους παρουσιαστικό και τη φήμη τους, οι συντάκτες του επιστημονικού άρθρου τονίζουν πως είναι πιο χαρακτηριστικό για τους κροκόδειλους να συνυπάρχουν και να συνεργάζονται με τα υπόλοιπα ζώα της επικράτειάς τους, παρά να τους επιτίθενται.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA