Μενού
Ο παγωμένος κροκόδειλος
Ο παγωμένος κροκόδειλος | Youtube
  • Α-
  • Α+

Η φύση δεν ξεμένει ποτέ από τρόπους να μας αφήνει με το στόμα ανοιχτό. Οι περισσότεροι από εμάς γνωρίζουμε για τη χειμερία νάρκη, μία κατάσταση εξαιρετικά χαμηλού μεταβολισμού στη οποία εισέρχονται κάποια είδη για να επιβιώσουν τους πιο κρύους μήνες του χειμώνα.

Κάποια ζώα όμως έχουν την ικανότητα όχι απλά να αντέχουν το κρύο, αλλά να παγώνουν ζωντανά και να ξυπνάνε όταν λιώνει ο πάγος σαν μα μην συνέβη τίποτε. Αυτό το φαινόμενο παρατηρείται σε ερπετά, και είναι κάτι ανάλογο της χειμερίας νάρκης για τα θηλαστικά. Σε ένα πρόσφατο βίντεο που μοιράστηκε το BBC, φαίνεται ένας κροκόδειλος τέλεια διατηρημένος στον πάγο σε λίμνη της Νότιας Καρολίνα.

Αυτός ο συγκεκριμένος εντοπίστηκε στο καταφύγιο Swamp Park της πολιτείας, και αποτελούν χαρακτηριστικό παράδειγμα του φαινομένου. Όταν αυτά τα ερπετά νιώθουν το νερό να πλησιάζει θερμοκρασία πήξης, στέκονται όσο πιο ακίνητοι μπορούν κοντά στην επιφάνεια, και φροντίζουν να προεξέχουν τουλάχιστον τα ρουθούνια τους.

Έτσι παγώνουν κυριολεκτικά ζωντανοί, σε μία θέση που τους επιτρέπει να αναπνέουν, με πολύ αργούς ρυθμούς, μέχρι η θερμοκρασία να ξεπεράσει πάλι το μηδέν.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA