Μενού
Κατεχόμενα επιθεση
Επίθεση σε στελέχη του ΟΗΕ στα Κατεχόμενα | Twitter
  • Α-
  • Α+

Ένα ακόμη βίντεο, με τα όσα διαδραματίστηκαν στη Νεκρή Ζώνη της Κύπρου με τους Τουρκοκύπριους να επιτίθονται σε στελέχη της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ, ήρθε στη δημοσιότητα. Σε αυτό φαίνεται να απωθούν τους κυανόκρανους όταν προσπάθησαν να παρεμποδίσουν μη εξουσιοδοτημένες οικοδομικές εργασίες στην περιοχή Πύλα.

Το πρωί της Παρασκευής, άνδρες των Ηνωμένων Εθνών κατευθύνθηκαν προς την περιοχή, ώστε να μπλοκάρουν τις εργασίες στον δρόμο, οι οποίες συνιστούν παράβαση του στάτους κβο. Εκεί δημιουργήθηκε ένταση, με ομάδες Τουρκοκυπρίων να επιτίθενται σωματικά εναντίον κάποιων ανδρών της UNFICYP και να προκαλούν ζημιές σε οχήματα της ειρηνευτικής δύναμης.

Σε ανακοίνωσή της, η UNFICYP καταδίκασε τις επιθέσεις κατά των ειρηνευτικών δυνάμεων του ΟΗΕ και τις ζημιές σε οχήματα του ΟΗΕ από άτομα της τουρκοκυπριακής πλευράς σήμερα το πρωί.

Καταδικάζει ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες 

Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες «καταδίκασε» χθες Παρασκευή την «απαράδεκτη» επίθεση Τουρκοκυπρίων εναντίον κυανόκρανων, που «μπορεί να αποτελούν σοβαρά εγκλήματα δυνάμει του διεθνούς δικαίου», σύμφωνα με ανακοίνωση Τύπου που δόθηκε στη δημοσιότητα στη Νέα Υόρκη από τον εκπρόσωπό του Στεφάν Ντουζαρίκ.

Ο ΓΓ του ΟΗΕ «καταδικάζει την επίθεση» που έγινε χθες «από τουρκοκυπριακό προσωπικό ασφαλείας» και είχε αποτέλεσμα να υπάρξουν «τραυματισμοί» κυανόκρανων της UNFICYP, στη νεκρή ζώνη κοντά στην Πύλα, αναφέρει το κείμενο.

Οι κυανόκρανοι «εμπόδιζαν μη εγκεκριμένη οικοδομική δραστηριότητα στην περιοχή, όπως προβλέπει η εντολή τους», προστίθεται. Ο κ. Γκουτέρες «τονίζει πως οι απειλές για την ασφάλεια των κυανόκρανων του ΟΗΕ και οι ζημιές σε ιδιοκτησία του ΟΗΕ είναι απαράδεκτες και μπορεί να αποτελούν σοβαρά εγκλήματα δυνάμει του διεθνούς δικαίου», συνεχίζει η ανακοίνωση.

Ο ΓΓ του ΟΗΕ καλεί την τουρκοκυπριακή πλευρά να «σέβεται» την εξουσία της UNFICYP και να αποσύρει «αμέσως» το προσωπικό και τα μηχανήματά της «από την ουδέτερη ζώνη».

Τα μέλη της UNFICYP που δέχθηκαν επίθεση από Τουρκοκύπριους αστυνομικούς ήταν βρετανοί και Σλοβάκοι κυανόκρανοι. Το επεισόδιο καταδίκασαν η ΕΕ, καθώς και η Βρετανία, οι ΗΠΑ και η Γαλλία, που εξέφρασαν με κοινή ανακοίνωσή τους «ανησυχία» για τα αυθαίρετα έργα. Η Γαλλίδα ΥΠΕΞ Κατρίν Κολονά εξέφρασε την «έντονη ανησυχία» του Παρισιού κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξής της με τον τούρκο ομόλογό της Χακάν Φιντάν.

ΗΠΑ: Καλούν τους πολίτες τους να μην μεταβούν στα κατεχόμενα

Ταξιδιωτική οδηγία προς τους Αμερικανούς πολίτες για αποφυγή των ταξιδιών προς τα κατεχόμενα εξέδωσε η Πρεσβεία των ΗΠΑ στη Λευκωσία. «Λόγω της κλιμάκωσης των γεγονότων στην περιοχή της Πύλας, η Πρεσβεία των ΗΠΑ στη Λευκωσία ενθαρρύνει σθεναρά τους πολίτες των ΗΠΑ να επανεξετάσουν τυχόν σχέδια να ταξιδέψουν στα κατεχόμενα αυτό το Σαββατοκύριακο ή μέχρι την αποκλιμάκωση της κατάστασης».

Συνιστάται ιδιαίτερα στους πολίτες των ΗΠΑ να μείνουν μακριά από την περιοχή της Πύλας. «Ενθαρρύνουμε τους πολίτες των ΗΠΑ στην περιοχή να είναι προσεκτικοί και να γνωρίζουν το περιβάλλον τους, ιδιαίτερα γύρω από πλήθη ή συγκεντρώσεις. Θα πρέπει να παρακολουθείτε τα τοπικά μέσα ενημέρωσης για να ενημερώνεστε για τις πιο πρόσφατες πληροφορίες σχετικά με την κατάσταση και τις δραστηριότητες, τυχόν διαδηλώσεις και περιοχές που πρέπει να αποφύγετε», σημειώνεται.
 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA