Μενού
Λωρίδα της Γάζας
Λωρίδα της Γάζας | EPA/HAITHAM IMAD/ΑΠΕ-ΜΠΕ
  • Α-
  • Α+

Τα πυρά του Ισραήλ εναντίον πλήθους Παλαιστινίων κατά τη διάρκεια διανομής τροφίμων, αλλά και το ποδοπάτημα, στοίχισαν τη ζωή σε πάνω από 112 ανθρώπους ενώ τραυματίστηκαν 760, σύμφωνα με τη Χαμάς. Το μακελειό έχει προκαλέσει αγανάκτηση στη διεθνή κοινότητα που κάνει εκκλήσεις για την απόδοση ευθυνών. 

Ο ισραηλινός στρατός υποστήριξε πως υπήρξαν πυρά αλλά τα χαρακτήρισε «περιορισμένα». Ανακοίνωσε πως τα πυρά προήλθαν από στρατιώτες που «απειλούνταν» και αποποιήθηκε των ευθυνών του αναφέροντας πως οι περισσότεροι νεκροί ποδοπατήθηκαν λόγω πανικού ή παρασύρθηκαν από φορτηγά. 

Γάζα: Ο «τόπος θανάτου»

Η επίθεση κατά τη διάρκεια διανομής ανθρωπιστικής βοήθειας συνέβη την ημέρα που η Χαμάς ανακοίνωσε ότι ο απολογισμός των θυμάτων του πολέμου ξεπέρασε τους 30.000 νεκρούς.

Η ένοπλη σύρραξη, που μεταμόρφωσε τη μικρή παραθαλάσσια περιοχή σε «τόπο θανάτου», σύμφωνα με τον ΟΗΕ, είναι εδώ και καιρό, και μακράν, η φονικότερη από τις πέντε στις οποίες ενεπλάκησαν Ισραήλ και Χαμάς αφότου αυτή η τελευταία άρχισε να ασκεί την εξουσία εκεί, το 2007.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, «σοκαρισμένος» από τη σφαγή που καταδίκασε, ζήτησε «αποτελεσματική ανεξάρτητη έρευνα» για να αποδοθούν ευθύνες. Το Συμβούλιο Ασφαλείας συνεδρίασε εκτάκτως αυθημερόν και κεκλεισμένων των θυρών για να τη συζητήσει.

Οι ΗΠΑ ζήτησαν «απαντήσεις» από το Ισραήλ, με τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν να δηλώνει πως η κυβέρνησή του θα εξετάσει τις «αντιφατικές εκδοχές» για την τραγωδία. 

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, είπε πως η τραγωδία θα περιπλέξει τις συνομιλίες για κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας που διαλύεται μετά από πέντε μήνες πολέμου, ενώ ο πληθυσμός της απειλείται από λιμό. 

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, εξέφρασε την «πιο σθεναρή καταδίκη» του και απαίτησε την «αλήθεια» και «δικαιοσύνη».

Τονίζοντας πως οι ειδήσεις από τον θύλακα τού προκάλεσαν «φρίκη», ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, καταδίκασε το «νέο μακελειό», αυτούς που χαρακτήρισε «εντελώς απαράδεκτους» θανάτους.

Αραβικές χώρες του Κόλπου εξέφρασαν την καταδίκη τους, όπως το Κατάρ, που έκανε λόγο για «ειδεχθή σφαγή που διαπράχθηκε από την ισραηλινή κατοχή εναντίον ανυπεράσπιστων αμάχων». Η Τουρκία, από την πλευρά της, κατήγγειλε «έγκλημα κατά της ανθρωπότητας».

Πυρ κατά χιλιάδων πολιτών

Γιατρός στο νοσοκομείο Αλ Σίφα δήλωσε πως ισραηλινοί στρατιώτες άνοιξαν πυρ εναντίον «χιλιάδων πολιτών» που προσπαθούσαν να φθάσουν στα φορτηγά με τη βοήθεια στην πόλη της Γάζας.

Σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα που ζήτησε να μην κατονομαστεί, «φορτηγά με βοήθεια πλησίασαν πολύ κάποια άρματα του στρατού που βρίσκονταν στη ζώνη και το πλήθος, χιλιάδες άνθρωποι, όρμησε στα φορτηγά».

Οι στρατιώτες «άνοιξαν πυρ εναντίον του πλήθους» διότι είχε «πλησιάσει πολύ κοντά στα άρματα». «Δεν έγινε κανένα πλήγμα του ισραηλινού στρατού προς την κατεύθυνση της ανθρωπιστικής οχηματοπομπής», επέμεινε ο εκπρόσωπος του στρατού του Ισραήλ Ντανιέλ Χαγκαρί.

 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA