Μενού
zelenski
Βολοντίμιρ Ζελένσκι | Associated Press
  • Α-
  • Α+

Η πρώτη ημέρα της Ουκρανίας και του προέδρου της χώρας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους έχει χαρακτηρικά «ναι μεν, αλλά». Η χώρα, δηλαδή, μπορεί να πάρει διαβεβαιώσεις για την ενίσχυσή της στο πεδίο του πολέμου απέναντι στη Ρωσία, αλλά δεν κατάφερε να εξασφαλίσει ένα ακριβές χρονικό πλαίσιο για την ένταξή της στη βορειοατλαντική συμμαχία.

Αυτό πηγάζει από την κοινή δήλωση των κρατών - μελών της Συμμαχίας, οι οποίοι αναφέρουν σύμφωνα με το BBC, πως η «ένταξη της Ουκρανίας θα γίνει όταν θα πληροί όλες τις προϋποθέσεις». Άξιο αναφοράς είναι ότι νωρίτερα, σήμερα, ο Ουκρανός πρόεδρος είχε εκφράσει ανοιχτά τη δυσαρέσκειά του με το γεγονός ότι οι διαδικασίες για την ένταξη έχουν μείνει στον «πάγο».

Δεν μπορεί να ενταχθεί όσο βρίσκεται σε πόλεμο

Από την ανακοίνωση των συμμάχων πηγάζει, συνεπώς, πως αναγνωρίζεται η ανάγκη για την ταχύτερη εξέλιξη της διαδικασίας, ωστόσο δεν μπορεί να προσδιοριστεί ακόμα χρονικά το πότε και με ποιους όρους μπορεί να ενταχθεί η Ουκρανία στο ΝΑΤΟ.

Μάλιστα, προκύπτει ότι το Κίεβο δεν μπορεί να μπει στη Συμμαχία, όσο ακόμα βρίσκεται σε κατάσταση πολέμου με τη Ρωσία. «Το Κίεβο δέχεται ότι δεν μπορεί να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ όσο βρίσκεται σε πόλεμο με τη Ρωσία, αλλά θέλει να ενταχθεί το συντομότερο δυνατό μετά το τέλος των μαχών» σημειώνεται μεταξύ άλλων.

Τα σχόλια Στόλτενμπεργκ και η ανάρτηση Ζελένσκι

Σε ενημέρωση το απόγευμα της Τρίτης ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, δήλωσε ότι οι σύμμαχοι επιβεβαίωσαν ότι η Ουκρανία θα γίνει μέλος της, ενώ συμφώνησαν να εγκαταλείψουν τη διαδικαστική ανάγκη για ένα επίσημο σχέδιο δράσης, προκειμένου να ενταχθεί.

«Αυτό θα αλλάξει την πορεία ένταξης της Ουκρανίας από μια διαδικασία δύο βημάτων σε μια διαδικασία ενός βήματος» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Στόλτενμπεργκ.

Ωστόσο, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι είχε προλάβει τον γενικό γραμματέα μέσω Twitter, και είχε εκφράσει την αγανάκτησή του με τη διαδικασία. Μάλιστα, δήλωσε ότι η έλλειψη ενός συμφωνημένου χρονοδιαγράμματος σημαίνει ότι η ενδεχόμενη ένταξη της χώρας του θα μπορούσε να γίνει διαπραγματευτικό χαρτί.

«Αφήνετε ένα παράθυρο ευκαιρίας για να διαπραγματευτεί η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ στις διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία. Η αβεβαιότητα είναι αδυναμία» πρόσθεσε με τη σειρά του ο προβληματισμένος Ουκρανός πρόεδρος.

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA