Μενού
nisi kavourion
Παιδιά σε στενά σοκάκια στο Νησί των Καβουριών. | AP Photo/Arnulfo Franco
  • Α-
  • Α+

Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας απειλεί το μέλλον ενός μικρού νησιού στον βόρειο Παναμά, οι κάτοικοι του οποίου μάλιστα αναγκάζονται να μετεγκατασταθούν στην ηπειρωτική χώρα.

Το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) βρέθηκε στο Carti Sugtupu, γνωστό και ως Gardi Sugdub ή «Νησί των Καβουριών» και δημοσίευσε βίντεο με το σχετικό ρεπορτάζ στο YouTube, στο οποίο οι ντόπιοι αποκαλύπτουν πώς επηρεάζονται σοβαρά από την υπερθέρμανση του πλανήτη και την κλιματική αλλαγή.

Το μικροσκοπικό νησί φιλοξενεί περίπου 2.000 ανθρώπους και τα πλάνα με τα στοιβαγμένα σπίτια κόβουν την ανάσα.

Δείτε εδώ το ντοκιμαντέρ

Μάλιστα, δεκάδες παραπήγματα στερεώνονται σε ξύλα και υπερυψώνονται για να μην πλημμυρίσουν. Η άνοδος της στάθμης του νερού είναι η μεγάλη απειλή για τους κατοίκους του νησιού.

Η Magdalena Martinez, η οποία ζει για δεκαετίες στο Carti Sugtupu, αποκαλύπτει στο AFP: «Νομίζουμε ότι θα βουλιάξουμε και ξέρουμε ότι θα συμβεί».

«Εμείς, ως γονείς, σκεφτόμαστε τα παιδιά μας», λέει εμφανώς αναστατωμένη.

Αποχωρούν από το νησί

Η Magdalena είναι μία από τους περίπου 300 κατοίκους που περιμένουν να μετακομίσουν σε σπίτι που παρέχεται και χρηματοδοτείται από την κυβέρνηση στην ηπειρωτική χώρα.

Σε αντίθεση με τα σπίτια στο Carti Sugtupu, η νέα ειδικά κατασκευασμένη κοινότητα στην ηπειρωτική χώρα, γνωστή ως Isber Yala, θα διαθέτει ηλεκτρισμό, πόσιμο νερό και συστήματα αποχέτευσης.

Προς το τέλος του ντοκιμαντέρ, η Magdalena δείχνει στο συνεργείο του AFP τους εσωτερικούς χώρους του νέου της σπιτιού.

Νησί των Καβουριών: Πώς ζουν οι κάτοικοι

Επί του παρόντος, η κύρια μορφή εισοδήματος στο Carti Sugtupu, που κατοικείται από τους ιθαγενείς Guna, είναι η αλιεία.

Οι ντόπιοι βασίζονται επίσης στην καλλιέργεια της μανιόκας (είδος φυτού) και της συγκομιδής πλατανιών από την ηπειρωτική χώρα μαζί με την παραδοσιακή παραγωγή υφασμάτων.

Ένας άλλος κάτοικος που εμφανίζεται στο ντοκιμαντέρ είναι ο δάσκαλος του δημοτικού σχολείου, ο Braulio Navarro.

Αναφερόμενος στο τι επιφυλάσσει το μέλλον, τόνισε: «Η μετακόμιση στο σχολείο στην ηπειρωτική χώρα θα είναι πολύ ωραία γιατί εκεί έχουμε 24ωρο ρεύμα και όλες οι τάξεις είναι έτοιμες.

Σήμερα, το νησί βρίσκεται μόλις 3,2 πόδια πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, γεγονός καθιστά υψηλό τον κίνδυνο πλημμύρας.

Να τονιστεί ότι σύμφωνα με μια μελέτη της Παγκόσμιας Τράπεζας, 216 εκατομμύρια άνθρωποι σε έξι περιοχές του κόσμου θα πρέπει να μεταναστεύσουν μέχρι το 2050 λόγω της κλιματικής αλλαγής.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA