Μενού
Οι βραβευθέντες του Νόμπελ Φυσικής 2023
Οι βραβευθέντες για το Νόμπελ Φυσικής 2023 | Twitter - @The Nobel Prize
  • Α-
  • Α+

Στους Πιέρ Αγκοστίνι, Φέρενκ Κράους και Αν Λ'Ουιγιέ απένειμε η Βασιλική Σουηδική Ακαδημιών το Νόμπελ Φυσικής 2023, για «πειραματικές μεθόδους που παράγουν παλμούς φωτός διάρκειας ενός δευτερολέπτου για τη μελέτη της δυναμικής των ηλεκτρονίων στην ύλη».

Στη σχετική της ανακοίνωση, η Βασιλική Σουηδική Ακαδημία αναφέρει πως «τα περιάματα των βραβευθέντων, παρήγαγαν παλμούς φωτός τόσο μικρής διάρκειας που μετριούνται σε αττοδευτερόλεπτα, αποδεικνύοντας έτσι ότι οι παλμοί αυτοί μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την παροχή εικόνων των διεργασιών στο εσωτερικό των ατόμων και των μορίων».

Νόμπελ Φυσικής 2023: Το πείραμα που έκαναν

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι βραβευθέντες, με το πείραμά τους, έδωσαν στην ανθρωπότητα νέα εργαλεία για την εξερεύνηση του κόσμου των ηλεκτρονίων στο εσωτερικκό των ατόμων και των μορίων.

Οι Πιέρ Αγκοστίνι, Φέρενκ Κράους και Αν Λ'Ουιγιέ έχουν επιδείξει έναν τρόπο δημιουργίας εξαιρετικά σύντομων παλμών φωτός, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη μέτρηση των ταχέων διαδικασιών κατά τις οποίες τα ηλεκτρόνια κινούνται ή αλλάζουν ενέργεια.

Η συμβολή τους στην επιστήμη επέτρεψε τη διερεύνηση ταχύτατων διαδικασιών, που ήταν προηγουμένως αδύνατον να παρακολουθηθούν.

Το Νόμπελ Φυσικής 2023, το οποίο ανακοινώθηκε στη σουηδική πρωτεύουσα το πρωί της Τρίτης, είναι το δεύτερο βραβείο της σεζόν μετά το Νόμπελ Φυσιολογίας ή Ιατρικής 2023 που ανακοινώθηκε χθες (02/10).

Τα βραβεία για τη χημεία, τη λογοτεχνία και την ειρήνη αναμένεται να απονεμηθούν την Τετάρτη, την Πέμπτη και την Παρασκευή στη Στοκχόλμη. Το βραβείο για τα οικονομικά θα ανακοινωθεί στις 9 Οκτωβρίου.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA