Ο Ρόμπερτ Κένεντι Τζούνιορ, επιλογή του Ντόναλντ Τραμπ για να αναλάβει το Υπουργείο Υγείας, αποκάλυψε ότι πάσχει από σπασμωδική δυσφωνία.
Η εν λόγω ασθένεια είναι η διαταραχή της φωνής που χαρακτηρίζεται από ακούσιους σπασμούς στους μύες που ελέγχουν τις φωνητικές χορδές. Αυτό προκαλεί δυσκολία στην ομιλία με τη φωνή συχνά να «σπάει».
Η σπασμωδική δυσφωνία συναντάται συχνότερα στην ηλικία των 30 ή 40 και επηρεάζει σημαντικά τη ζωή εκείνων που η καριέρα τους εξαρτάται από την ομιλία.
«Οι περισσότεροι άνθρωποι θεωρούν δεδομένη τη φωνή τους μέχρι να μην την έχουν» είπε στην Washington Post ο Πράιορ Μπρένερ, ωτορινολαρυγγολόγος στην Ουάσινγκτον. «Μπορεί να είναι πολύ αποθαρρυντικό.
Οι άνθρωποι δεν αισθάνονται άνετα να μιλούν ή δεν θέλουν να μιλήσουν. Είναι ντροπιασμένοι. Έχει τεράστιο αντίκτυπο γιατί δεν μπορούν να εκφραστούν».
Διαβάστε ακόμη: Διεγράφη από τη Νέα Δημοκρατία ο Αντώνης Σαμαράς - Η δήλωση Παύλου Μαρινάκη
Γιατί οι άνθρωποι παθαίνουν σπασμωδική δυσφωνία
Οι επιστήμονες συμφωνούν ότι πρόκειται για διαταραχή νευρολογικής φύσης, αλλά δεν γνωρίζουν την ακριβή αιτία της, σύμφωνα με τη Dysphonia International. Οι ερευνητές προσπαθούν να προσδιορίσουν ποιο μέρος του εγκεφάλου σχετίζεται και εάν μπορεί να υπάρχει γενετική προδιάθεση, σύμφωνα με τον οργανισμό.
Ορισμένες περιπτώσεις μπορεί επίσης να προκληθούν από μια ιογενή ασθένεια, όπως ένα κρυολόγημα ή γρίπη, ή ένα τραυματικό γεγονός της ζωής, όπως ο θάνατος ενός αγαπημένου προσώπου, είπε ο Μπρένερ. «Ένα απίστευτα αγχωτικό γεγονός στη ζωή μπορεί να το ενεργοποιήσει», είπε.
Ο Andrew Tritter, λαρυγγολόγος στο UTHealth Houston, είπε ότι τέτοιες περιπτώσεις είναι σπάνιες, αλλά συμβαίνουν. «Είχα ασθενή που ξύπνησε με αυτό αφού έκανε υστερεκτομή. Η φωνή της ήταν τρομερή και η κατάσταση έγινε χρόνια».
Ο Tritter είπε ότι για τα άτομα με σπασμωδική δυσφωνία η κατάσταση μπορεί να γίνει πολύ ενοχλητική. «Μπορεί να μην τα καταλαβαίνουν ή να μην ακούγονται ή να τους ζητούν να επαναλαμβάνουν αυτά που λένε συνεχώς».
Υπάρχουν επίσης ιδιοπαθή περιστατικά, τα οποία εμφανίζονται ξαφνικά χωρίς προφανή αιτία. «Απλώς συμβαίνει», είπε ο Μπρένερ.
- Δεν ήταν τυχαίο το τροχαίο των οπαδών του ΠΑΟΚ: Τράκαραν στον «δρόμο του θανάτου» της Ρουμανίας
- Lane Assist: Πώς λειτουργεί το σύστημα που φέρεται να μπλόκαρε το τιμόνι στη Ρουμανία
- Το πρόβλημα που δεν στάθμισε η Καρυστιανού, η άνω τελεία στην Όλγα και οι ανατροπές λόγω των τραγωδιών
- Το «καρφί» Λιάγκα για Καλημέρα Ελλάδα: «Δεν οφείλεται σε μας η καθυστέρηση, αλλά στην προηγούμενη εκπομπή»
Ακολουθήστε το Reader στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις και τα νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.