Μενού
Κόλαση
Κόλαση | Shutterstock
  • Α-
  • Α+

Πλέον μπορείτε να γνωρίσετε τον «δημιουργό» της κόλασης πρόσωπο με πρόσωπο. Μπορεί ο Σατανάς να είναι ο άρχοντάς της, αλλά η εικόνα που σχηματίζεται στο μυαλό των περισσότερων όταν σκέφτονται το «πυρ το εξώτερο» είναι η όψη της Κόλασης που φαντάστηκε ο ποιητής Δάντης Αλιγκιέρι.

Ο Ιταλός ποιητής έγινε ένας από τους στυλοβάτες της δυτικής λογοτεχνίας με τα έργα του, και κυριότερο όλων τη Θεία Κωμωδία, που περιέγραφε ένα ταξίδι στον παράδεισο, την κόλαση και το καθαρτήριο. Ωστόσο, παρά την αθάνατη κληρονομιά του, το αληθινό πρόσωπό του μας ήταν άγνωστο, τουλάχιστον μέχρι προσφάτως, όπως γράφει η Daily Mail.

Mια νέα μελέτη αποκάλυψε πώς έμοιαζε ο άνδρας πίσω από την προσωπικότητα, χρησιμοποιώντας το κρανίο του Δάντη για να αναδημιουργήσει ψηφιακά το παρουσιαστικό του.

Πώς «ξαναέζησε» ο Δάντης

Ο Βραζιλιάνος ειδικός στα γραφικά Cicero Moraes, ο επικεφαλής της μελέτης, περιέγραψε γιατί οι παραδοσιακές απεικονίσεις του ποιητή ήταν ελλιπείς. Είπε: «Οι περισσότερες βασίζονται στις πληροφορίες που περιέχονται στη βιογραφία του Δάντη, που συνέθεσε ο συγγραφέας Βοκάκιος. Δηλαδή, ότι ήταν άτομο μέσου ύψους, με μακρύ πρόσωπο, παχουλή μύτη και μάτια που ήταν περισσότερο μεγάλα παρά μικρά».

«Ωστόσο, ο Βοκάκιος δεν γνώριζε προσωπικά τον Δάντη και συγκέντρωνε αναφορές από άτομα του στενού περιβάλλοντός του. Όλες οι προσεγγίσεις φαίνεται να ακολουθούν τις περιγραφές του, αλλά εμείς επιδιώκουμε να κάνουμε αυστηρά αυτό που δείχνουν τα οστά».

Οι συγγραφείς ξεκίνησαν αναδημιουργώντας ψηφιακά το κρανίο του Ιταλού ποιητή, χρησιμοποιώντας μια ανάλυση του 1921 των οστών του, ενισχυμένη με δεδομένα από ένα άρθρο του 2007 για το πρόσωπό του.

Ο κ. Moraes είπε: «Στη συνέχεια προχωρήσαμε στην προσέγγιση του προσώπου. Αυτό συνίσταται στην πραγματοποίηση μιας σειράς προβολών που βασίζονται σε στατιστικά δεδομένα που εξάγονται από αναλύσεις τομογραφιών και υπερήχων και στη διασταύρωση τους με την ανατομική παραμόρφωση».

Ανατομική παραμόρφωση είναι όταν το ψηφιοποιημένο μοντέλο ενός πραγματικού προσώπου στρεβλώνεται και «πλάθεται» μέχρι να ταιριάζει στο εν λόγω κρανίο, αποκαλύπτοντας «ένα πρόσωπο συμβατό με αυτό του ποιητή εν ζωή».

Η μελέτη αποκάλυψε επίσης ότι ο Δάντης -ο οποίος θεωρείται από πολλούς «πατέρας» της ιταλικής γλώσσας- είχε ένα κρανίο μεγαλύτερο από τον μέσο όρο. Ο κ. Moraes σημείωσε: «Υπάρχει μεγάλη συζήτηση για έναν μεγαλύτερο εγκέφαλο που είναι προικισμένος με μεγαλύτερη νοημοσύνη. Ακόμα κι αν αγνοήσουμε αυτήν την προσέγγιση όμως, είναι γεγονός ότι το έργο του Δάντη ήταν αυτό ενός ιδιοφυούς ατόμου».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA