Το Trump University, που ξεκίνησε το 2005 από τον Ντόναλντ Τραμπ με υποσχέσεις για εκπαιδευτική προσφορά στον τομέα των ακινήτων, αποδείχθηκε τελικά ένα πρόγραμμα επικεντρωμένο περισσότερο στις πωλήσεις παρά στη γνώση.
Με αφορμή τον «πόλεμο» που έχει ανοίξει πρόσφατα ο πρόεδρος των ΗΠΑ με το πανεπιστημιακό ίδρυμα Χάρβαρντ, αποφασίσαμε να γυρίσουμε πίσω στον χρόνο και να δούμε πώς ο 79χρονος επιχειρηματίας αντιλαμβάνεται την ακαδημαϊκή εκπαίδευση.
Spoiler alert: Δεν ήταν ακριβώς πανεπιστήμιο αυτό που αποπειράθηκε να φτιάξει ο Ντόναλντ Τραμπ.
Πώς ξεκίνησε το Trump University
Το 2004, ο συνεργάτης του Τραμπ, Μάικλ Σέξτον, είχε δημιουργήσει το προσχέδιο για ένα πρόγραμμα εκπαίδευσης στελεχών της αγοράς ακινήτων. Το παρουσίασε στον Ντόναλντ Τραμπ ως επιχειρηματική ιδέα, με σκοπό να προσθέσει στο brand το όνομα του. Τελικά εκείνος αποφάσισε να αγοράσει το πρότζεκτ. Και εγένετο Trump University.
Στα εγκαίνια αυτού του νέου ιδρύματος, ο Τραμπ είπε: «αν είχα την επιλογή να βγάλω πολλά λεφτά ή να χαρίσω γνώση, θα ήμουν πολύ χαρούμενος να χαρίσω γνώση στον κόσμο για το πώς να βγάλει πολλά λεφτά». Η Washington Post είχε καταγράψει ένα από τα επιχειρηματικά σλόγκαν του «πανεπιστημίου»: «αυτός ο επιχειρηματίας έβγαλε πολλά λεφτά ήδη. Τώρα θα βάλει το διάσημο μυαλό του να δουλέψει για όλους εσάς».
Τα σεμινάρια πωλούνταν σε μορφή πακέτων, από 3ήμερα ως εβδομαδιαία, με τιμές που ξεκινούσαν από 1.500 δολάρια και έφταναν στα 35.000. Οι επαγγελματίες που ασχολήθηκαν με την προσέλκυση ενδιαφερομένων, χρησιμοποίησαν τακτικές ακραίας πίεσης προς κοινωνικά ευάλωτες ομάδες, όπως ανέργους, ανύπαντρες μητέρες και ηλικιωμένους. Μεταξύ άλλων, τους ζητούσαν να ανεβάσουν τα πιστωτικά όρια των καρτών τους ή να χρησιμοποιήσουν Other People’s Money (δηλαδή δανεικά).
Τα υψηλά δίδακτρα δεν ήταν «για να πλουτίσει ο Τραμπ» όπως κάποιοι τους κατηγορούσαν, αλλά «για να αναλάβει ο σπουδαστής την ευθύνη και να φέρει εις πέρας το σκληρό πρόγραμμα των μαθημάτων», όπως υποστήριζαν κυνικά οι γραμματείς του Trump University. Με λίγα λόγια, ζητούσαν πολλά χρήματα για δίδακτρα από τους σπουδαστές, αλλά δεσμεύονταν για άμεση απόσβεση.
Τα ψέματα πίσω από το «πανεπιστήμιο» του Τραμπ
Ο Ντόναλντ Τραμπ ισχυρίζονταν πως το πρόγραμμα είχε 98% θετικές αξιολογήσεις. Στην πραγματικότητα, οι εργαζόμενοι της σχολής φαίνεται πως ανάγκασαν αρκετούς σπουδαστές ώστε να αξιολογήσουν θετικά το πρόγραμμα σπουδών.
Πολλές κριτικές αποκάλυψαν ότι οι εμπειρίες των μαθημάτων έμοιαζαν περισσότερο με επιθετικές πωλήσεις παρά με ακαδημαϊκή διδασκαλία.
Παρά τις δημόσιες δηλώσεις του Τραμπ ότι είχε «επιλέξει προσωπικά» τους καλύτερους εκπαιδευτές, καταθέσεις και έγγραφα με σφραγίδα του Trump University αποδεικνύουν πως κάτι τέτοιο δεν είχε συμβεί ποτέ. Επίσης οι εκπαιδευτές σε αρκετές περιπτώσεις, δεν είχαν κανένα ακαδημαϊκό υπόβαθρο. Ήταν τηλεπωλητές.
Ο τίτλος Trump University έδινε την εντύπωση ότι επρόκειτο για ακαδημαϊκό ίδρυμα. Στην πραγματικότητα δεν είχε καμία αναγνώριση ως πανεπιστήμιο. Ο ίδιος ο Τραμπ αναγκάστηκε αργότερα να μετονομάσει την εταιρεία σε Trump Entrepreneur Initiative, μετά από πίεση των Αρχών της Νέας Υόρκης. Για λίγο, είχε και τον τίτλο "Trump Wealth Institute" («Ινστιτούτο Πλούτου»!)
Πόσο αναμείχθηκε με το συγκεκριμένο «ίδρυμα» ο Ντόναλντ Τραμπ; Ελάχιστα. Σίγουρα πάντως, βιντεοσκόπησε ένα διαφημιστικό σποτ, το οποίο προβαλλόταν πριν από κάθε διάλεξη. To βρήκαμε.
«Ποτέ μην τα παρατάς» έλεγε σε ομιλία του στο πανεπιστήμιο του Αμπερντίν στη Σκωτία το 2010, ενώ λάμβανε τιμητικό ακαδημαϊκό τίτλο, την ίδια εποχή όπου η κυβέρνηση της χώρας βρισκόταν σε αντιδικία μαζί του για παράνομη δόμηση ακινήτων (καζίνο).
Ήταν η χρονιά που έκλεισε οριστικά η σχολή Trump University. Λίγα χρόνια μετά και το πανεπιστήμιο του Αμπερντίν, ζήτησε πίσω τον ακαδημαϊκό τίτλο του Τραμπ, με αφορμή περιστατικά εκφοράς λόγου μίσους. Εικάζουμε πως κράτησε την τήβεννο ο Ντόναλντ Τραμπ.
Ακολουθήστε το Reader στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις και τα νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.