Μενού
rafa gaza
Το πέρασμα στη Ράφα στη Λωρίδα της Γάζας | AP
  • Α-
  • Α+

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η εκκένωση της Γάζας από βορρά προς νότο με πάνω από 600.000 αμάχους να έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους την ώρα που το Ισραήλ είναι ένα βήμα από την έναρξη της χερσαίας επίθεσης στην περιοχή.

Το Ισραήλ διέψευσε ότι συμφωνήθηκε τη Δευτέρα (16/10) εκεχειρία στη νότια Γάζα , κάτι που θα συνδυαζόταν με το άνοιγμα του περάσματος της Ράφα, που συνδέει τον παλαιστινιακό θύλακα με την Αίγυπτο.

Τι είναι το πέρασμα της Ράφα

Το πέρασμα της Ράφα αποτελεί αποτελεί το πιο νότιο σημείο εξόδου από την Γάζα και συνορεύει με την έρημο του Σινά στην Αίγυπτο. Όπως αναφέρει το BBC, υπάρχουν μόνο άλλα δύο συνοριακά περάσματα από και προς τη Λωρίδα της Γάζας. Το Ερέζ, συνοριακό πέρασμα με το Ισραήλ στη Βόρεια Γάζα και το Κερέμ Σαλόμ, ένας εμπορικός κόμβος μεταξύ Ισραήλ και Γάζας. Και τα δύο είναι κλειστά.

Οι δυνάμεις της Χαμάς επιτέθηκαν στο πέρασμα του Ερέζ στις 7 Οκτωβρίου, προκαλώντας μεγάλες καταστροφές. Λίγες ημέρες αργότερα, το Ισραήλ ανακήρυξη το Ερέζ κλειστό μέχρι νεοτέρας, αφήνοντας το πέρασμα στη Ράφα ως το μοναδικό σημείο εισόδου και εξόδου πολιτών από και προς τη Γάζα.

Η Ράφα είναι επίσης το σημείο - πέρασμα για την ανθρωπιστική βοήθεια. Την περασμένη εβδομάδα, το υπουργείο Εξωτερικών της Αιγύπτου ανέφερε ότι δεκάδες φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια έχουν σταθμεύσει κοντά στο πέρασμα της Ράφα, περιμένοντας την άδεια να περάσουν.

Από την έναρξη των επιθέσεων, υπάρχουν αντικρουόμενες απόψεις για την κατάσταση στο πέρασμα της Ράφα. Η Χαμάς και η Αίγυπτος ασκούν τον έλεγχο για το ποιος περνά αλλά το Ισραήλ μπορεί να διακόψει τη διέλευση βομβαρδίζοντας την γύρω περιοχή.

Τα αιγυπτιακά Μέσα είπαν ότι το πέρασμα έκλεισε μετά από τα ισραηλινά χτυπήματα στη Ράφα στις 9 και 10 Οκτωβρίου, που λέγεται ότι άφησε τραυματίες Αιγύπτιους και Παλαιστίνιους.

Στις 12 Οκτωβρίου, η κυβέρνηση της Αιγύπτου ζήτησε από το Ισραήλ να σταματήσει τις αεροπορικές επιδρομές κοντά στο συνοριακό πέρασμα της Ράφα ώστε να λειτουργήσει ως «σωσίβιο στήριγμα» για τον κόσμο στη Γάζα και ξεκαθάρισε ότι δεν θα άνοιγε το πέρασμα μέχρι να υπάρξουν εγγυήσεις για την ασφάλεια του προσωπικού του.

Χώρες της Δύσης συμμετέχουν και αυτές στο να εξασφαλίσουν την ασφάλεια του περάσματος της Ράφα τόσο για κατόχους ξένων διαβατηρίων όσο και για την ανθρωπιστική βοήθεια.

Την Δευτέρα (16/10) πλήθη κόσμου συγκεντρώθηκαν στο σημείο ακολουθώντας δημοσιεύματα ότι το πέρασμα θα ξανάνοιγε μετά από συμφωνία κατάπαυσης πυρός, κάτι που αρνήθηκαν Ισραήλ και Χαμάς.

hartis gaza
Χάρτης της Λωρίδας της Γάζας | IDF/BBC

 

Γιατί παραμένει κλειστό

Το Ισραήλ θέλει να εμποδίσει τους μαχητές της Χαμάς να εγκαταλείψουν τη Γάζα και να επιθεωρήσει όλα τα φορτηγά που ταξιδεύουν προς τη Γάζα ότι δεν μεταφέρουν όπλα.

Στο μεταξύ, παρότι η Αίγυπτος δείχνει να συνεργάζεται με άλλες χώρες διαπραγματεύοντας το εκ νέου άνοιγμα του συνόρου για κατόχους ξένων διαβατηρίων και ανθρωπιστικής βοήθειας, η κυβέρνηση της Αιγύπτου ανησυχεί για πιθανές εξόδους Παλαιστινίων στη Χερσόνησο του Σινά και δεν είναι πιθανό να θέλει να ανοίξει τα σύνορα σε όλους τους κατοίκους της Γάζας που θέλουν να φύγουν ενώ ανησυχεί και για πιθανή είσοδο Ισλαμιστών μαχητών στη χώρα.

Μέχρι σήμερα, η Ράφα δεν επιτρέπει εύκολα σε Παλαιστινίους να φύγουν από την Γάζα. Όποιος Παλαιστίνιος θέλει να χρησιμοποιήσει το συνοριακό πέρασμα θα πρέπει να εγγραφεί στις Παλαιστινιακές αρχές δύο με τέσσερις εβδομάδες νωρίτερα και μπορεί μάλιστα το αίτημά του να απορριφθεί είτε από τις παλαιστινιακές είτε από τις αιγυπτιακές αρχές χωρίς ιδιαίτερη προειδοποίηση ή εξήγηση.

Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, τον Αύγουστο του 2023, οι αρχές της Αιγύπτου επέτρεψαν έξοδο από τη Γάζα σε 19.608 άτομα ενώ αρνήθηκαν την είσοδο σε 314 ανθρώπους.
 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA