Μενού
  • Α-
  • Α+

Μια πτήση της Ryanair αναγκάστηκε να ματαιώσει την προσγείωση αφού αντιμετώπισε πρόβλημα παρεμβολής σήματος GPS κοντά στα  σύνορα με τη Ρωσία, αναφέρει η Daily Mail.

Η πτήση, η οποία αναχώρησε από το αεροδρόμιο Λούτον του Λονδίνου, είχε προορισμό την πρωτεύουσα της Λιθουανίας, Βίλνιους και είχε ξεκινήσει την κάθοδό της, αναγκάστηκε να εκτραπεί προς τη Βαρσοβία της Πολωνίας, 400 μίλια μακριά.

Ο αερολιμένας της Λιθουανίας επιβεβαίωσε ότι ο πιλότος είχε λάβει μια γρήγορη απόφαση να προσγειωθεί αλλού αφού αντιμετώπισε «παρέμβαση σήματος GPS».

Τι συνέβη στην πτήση της Ryanair

Το Boeing 737 Max πλησίαζε σε υψόμετρο 850 ποδιών και απείχε λίγα λεπτά από την προσγείωση στο αεροδρόμιο της Λιθουανίας, όταν άλλαξε πορεία  και πέταξε προς την πολωνική πρωτεύουσα. 

Έχει ξεκινήσει έρευνα για το περιστατικό, που δεν επηρέασε κανένα άλλο αεροσκάφος που προσγειώθηκε στο Βίλνιους την Παρασκευή, δήλωσε ο υπουργός Άμυνας της χώρας Dovile Sakaliene.

Έναν χρόνο πριν, η Ρωσία κατηγορήθηκε για παρεμβολές σε συσκευές πλοήγησης GPS στη Φινλανδία. Η αεροπορική Finnair είχε τότε ακυρώσει πολλές από τις πτήσεις της προς την Εσθονία μετά από διαταραχές του GPS σε πολλά αεροδρόμια της χώρας.

Πάνω από 800 περιπτώσεις παρεμβολής σε GPS αναφέρθηκαν από πιλότους που πέταξαν στα αεροδρόμια του Βίλνιους τους τελευταίους τρεις μήνες του περασμένου έτους. Οι ειδικοί της αεροπορίας έχουν προειδοποιήσει ότι οι πιθανότητες αεροπορικού ατυχήματος αυξάνονται καθώς συνεχίζονται οι επιθέσεις στα συστήματα γεωεντοπισμού. 

 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA