Μενού
Point Nemo
Shutterstock
  • Α-
  • Α+

Το 1992, ο Κροάτης ερευνητής Hrvoje Lukatela αξιοποίησε την τότε τεχνολογία και έφτιαξε ένα πρόγραμμα με σκοπό να βρει το Nemo, όνομα που διάλεξε ο ίδιος από τον ομώνυμο χαρακτήρα του πλοιάρχου Nemo που εμφανίζεται σε δύο μυθιστορήματα του Βερν. Ο κινηματογραφικός Nemo εξάλλου βγήκε στις αίθουσες πολλά χρόνια μετά. Τι είναι το Nemo; Ουσιαστικά είναι το μέσο των ωκεανών. 

Μοιάζει, λοιπόν, πως το Nemo (στα λατινικά αντωνυμία που σημαίνει «κανείς») είναι το πιο κατάλληλο όνομα για να δηλώσει τον πιο απρόσιτο τόπο στη Γη που βρίσκεται στο νότιο μέρος του Ειρηνικού Ωκεανού, απομακρυσμένο από κάθε στεριά. Η πλησιέστερη βρίσκεται 2700 χιλιόμετρα μακριά.

Για να μιλήσουμε πιο συγκεκριμένα με αριθμούς, το Point Nemo βρίσκεται ακριβώς στο κέντρο μίας θαλάσσιας έκτασης 22.500.411 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Πρόκειται για μία έκταση που είναι (λίγο) μεγαλύτερη από την αντίστοιχη της Σοβιετικής Ένωσης, της μεγαλύτερης σε έκταση χώρας που υπήρξε στη σύγχρονη ιστορία της ανθρωπότητας.

Point Nemo
ADA CUKMINSKI/PUBLIC DOMAIN

Για να έχουμε μία τάξη μεγεθών, υπάρχουν στιγμές μέσα στην εβδομάδα που οι άνθρωποι που βρίσκονται πιο κοντά στο Point Nemo δεν είναι οι κάτοικοι κάποιου απομονωμένου νησιού αλλά οι 11 αστροναύτες του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού που βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τη Γη σε ύψος 408 χιλιομέτρων.

Το νεκροταφείο του διαστήματος

Μιλάμε για ένα τόσο απομονωμένο μέρος του πλανήτη, ώστε ταυτόχρονα λειτουργεί ως ένος τύπου διαστημικό νεκροταφείο. Εκατοντάδες παροπλισμένα διαστημικά σκάφη έχουν θαφτεί κάτω από τον υγρό τάφο της περιοχής. Τα περισσότερα είναι σοβιετικά αλλά υπάρχουν επίσης αρκετά που προέρχονται από την Ευρώπη και την Ιαπωνία.

Και αυτό αφορά ακόμα και δορυφόρους, πυραύλους, ακόμη και ολόκληρους διαστημικούς σταθμούς. Για παράδειγμα, από το 2001 εκεί θα βρει κανείς, σε περίπτωση που τον ψάχνει δηλαδή, ολόκληρο τον διαστημικό σταθμό MIR. Πρόκειται για ένα κατασκεύασμα που ξεπερνά τους 125 τόνους με μήκος 19 μέτρων, πλάτος 31 μέτρα και ύψος 27,5 μέτρα.

Υπάρχει φυσικά λόγος που επιλέχθηκε αυτό το σημείο για να θάψουμε τα διαστημικά μας «σκουπίδια». Όταν επιστρέφουν στη Γη, τα διαστημικά αυτά κατασκευάσματα έχουν μία βίαιη σύγκρουση με την ατμόσφαιρα. Το αποτέλεσμα είναι να διαλύονται σε διάφορα κομμάτια τα οποία πιθανότατα θα πέσουν στη Γη ανεξέλεγκτα. 

MIR
AP Photos

Ένα μέρος τόσο απομακρυσμένο από τις κατοικημένες περιοχές μοιάζει, λοιπόν, ιδανικό για τη δουλειά. Να τονίσουμε δε ότι είναι τόσο απομακρυσμένο που είναι πολύ μακριά ακόμα και από πλοία ή την πορεία αεροσκαφών. 

Ο ήχος που ακόμα δεν είμαστε σίγουροι από που ήρθε

Μάλιστα το 1997, ωκεανογράφοι έπιασαν έναν πολύ ισχυρό ήχο σε πολύ χαμηλή συχνότητα. Η προέλευσή του ήταν τα βάθη των ωκεανών και συγκεκριμένα το Point Nemo. O συγκεκριμένος ήχος (που ονομάστηκε Bloop) απέκτησε μία αινιγματική υφή, καθώς παραήταν ισχυρός για να βγει ακόμα και από μία μπλε φάλαινα.

Οι μυθολογίες του Λαβκραφτ, που ούτως ή άλλως έχει ασχοληθεί με την ευρύτερη περιοχή, έκαναν την εμφάνισή τους με πολλούς να μιλούν για κάποιο άγνωστο στον άνθρωπο θαλάσσιο τέρας, πιθανότατα ακόμα μεγαλύτερο από το μεγαλύτερο πλάσμα στον κόσμο. Ακόμα και τώρα, αυτές οι θεωρίες δεν μπορούν να αποκλειστούν.

Πάντως αυτή τη στιγμή θεωρείται ως πιθανότερη εκδοχή να επρόκειτο για τον ήχο που έβγαλε ένα τεράστιο παγόβουνο που έσπασε. Μάλλον οι φανς του Λαβκραφτ θα πρέπει να περιμένουν υπομονετικά για την επόμενη εμφάνιση του Cthulhu.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA