Μενού
hamas
Χαμάς | ΑΠΕ - ΜΠΕ
  • Α-
  • Α+

Η Χαμάς κατάφερε ένα τεράστιο στρατιωτικό και ηθικό πλήγμα στον υπερσύγχρονο ισραηλινό στρατό, με τη μεγάλη επίθεση που εξαπέλυσε στην ισραηλινή επικράτεια τα ξημερώματα του Σαββάτου (07/10), διεισδύοντας σε βάθος μέσα στις πόλεις και τα χωριά του κράτους του Ισραήλ, εξολοθρεύοντας την αντίσταση που συνάντησε και τα αμυντικά συστήματα του εχθρού.

Ποια είναι η Χαμάς

Η Χαμάς αντιπροσωπεύει το Ισλαμικό Κίνημα Αντίστασης και στα αραβικά σημαίνει «ζήλος» ενώ αποτελεί και πολιτικό κόμμα που κατέχει σήμερα την πλειοψηφία των εδρών του εκλεγμένου νομοθετικού συμβουλίου στην Παλαιστινιακή Εθνική Αρχή και τον πλήρη έλεγχο της Λωρίδας της Γάζας, μιας περιοχής περίπου 365 τετραγωνικών χιλιομέτρων, που φιλοξενεί περισσότερους από δύο εκατομμύρια ανθρώπους και είναι αποκλεισμένη από το Ισραήλ, όπως επισημαίνει το Aljazeera.

Διάφορα κράτη ανά τον κόσμο, μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ, ο Καναδάς αλλά και κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχουν συμπεριλάβει τη Χαμάς στη λίστα των «τρομοκρατικών οργανώσεων». Η Αυστραλία και το Ηνωμένο Βασίλειο περιλαμβάνουν μόνο τη στρατιωτική πτέρυγα της Χαμάς, τις Ταξιαρχίες Izz ad-Din al-Qassam, ως «τρομοκρατική οργάνωση».

Η Χαμάς ιδρύθηκε το 1987 από τον σεΐχη Αχμέντ Γιασίν και τον Μοχάμεντ Ταχά της Παλαιστινιακής πτέρυγας της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, κατά την έναρξη της πρώτης Ιντιφάντα, της εξέγερσης των Παλαιστινίων κατά της ισραηλινής κατοχής παλαιστινιακών εδαφών.

Η Χαμάς βρίσκεται στην εξουσία στη Λωρίδα της Γάζας από το 2007 μετά από έναν σύντομο πόλεμο κατά των δυνάμεων της Φατάχ που ήταν πιστές στον πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς, επικεφαλής της Παλαιστινιακής Αρχής και της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PLO).

Οι αρχές της

Σε αντίθεση με την PLO, η Χαμάς δεν αναγνωρίζει το κράτος του Ισραήλ, αλλά αποδέχεται ένα παλαιστινιακό κράτος στα σύνορα του 1967. «Δεν θα εγκαταλείψουμε ούτε μια ίντσα του παλαιστινιακού εδάφους ανεξάρτητα από τις πρόσφατες πιέσεις και ανεξάρτητα από τη διάρκεια της κατοχής», δήλωσε ο Καλίντ Μεσαάλ, ο εξόριστος αρχηγός της παλαιστινιακής ομάδας το 2017.

Η Χαμάς αντιτίθεται βίαια στις ειρηνευτικές συμφωνίες του Όσλο που διαπραγματεύθηκαν το Ισραήλ και η PLO στα μέσα της δεκαετίας του 1990.

Έχει επίσημα δεσμευτεί να ιδρύσει ένα παλαιστινιακό κράτος εντός των συνόρων της. Επιδίωξε αυτόν τον στόχο μέσω επιθέσεων σε Ισραηλινούς στρατιώτες, εποίκους και πολίτες τόσο στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη όσο και στο Ισραήλ.

Η επιρροή εντός Παλαιστίνης

Η Χαμάς είναι μία οργάνωση με ιδιαίτερη δημοτικότητα εντός της παλαιστιανιακής κοινωνίας, με προσφορά στη δημιουργία νοσοκομείων, εκπαιδευτικών συστημάτων, βιβλιοθηκών και άλλων υπηρεσιών σε όλη τη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας.

Η πολιτική πτέρυγα της Χαμάς κέρδισε πολλές τοπικές εκλογές στη Γάζα, την Καλκίλια και τη Ναμπλούς. Τον Ιανουάριο του 2006, η Χαμάς πήρε μια νίκη έκπληξη στις παλαιστινιακές βουλευτικές εκλογές, λαμβάνοντας 76 από τις 132 έδρες στη Βουλή, ενώ η κυβερνούσα Φατάχ πήρε 43.

Σύμφωνα με τη διακήρυξη της Χαμάς «δεν υπάρχει λύση για το παλαιστινιακό ζήτημα εκτός από την Τζιχάντ». Η συγκεκριμένη διακήρυξη βρίσκει πολλούς υποστηρικτές εντός Παλαιστίνης σε αντίθεση με τη μετριοπαθή στάση, όπως τη χαρακτηρίζουν, της προηγούμενης κυβέρνησης της Φατάχ, που έχει έναν πιο «θεσμικό» και μετριοπαθή ρόλο.

Στις 18 Ιουνίου 2007, ο παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς εξέδωσε ένα διάταγμα που έθεσε εκτός νόμου τη στρατιωτική και εκτελεστική δύναμη της Χαμάς. Τον Μάιο του 2017 ανέλαβε επίσημα αρχηγός της Χαμάς ο Ισμαήλ Χανίγια.

Οι σύμμαχοί της

Η Χαμάς, σύμφωνα με το Aljazeera, είναι μέρος μιας περιφερειακής συμμαχίας που περιλαμβάνει επίσης το Ιράν, τη Συρία και την οργάνωση Χεζμπολάχ στον Λίβανο, η οποία αντιτίθεται στις πολιτικές των ΗΠΑ για τη Μέση Ανατολή και το Ισραήλ.

Η Χαμάς και η Ισλαμική Τζιχάντ, η δεύτερη μεγαλύτερη ένοπλη ομάδα στην περιοχή, συχνά ενώνονται ενάντια στο Ισραήλ και είναι τα πιο σημαντικά μέλη της κοινής αίθουσας επιχειρήσεων που συντονίζει τη στρατιωτική δραστηριότητα μεταξύ των διαφόρων ένοπλων ομάδων στη Γάζα.

Οι σχέσεις μεταξύ των δύο ομάδων ήταν τεταμένες όταν η Χαμάς άσκησε πίεση στην Ισλαμική Τζιχάντ για να σταματήσει τις επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA