Μενού
Μη επανδρωμένο αεροσκάφος
Μη επανδρωμένο αεροσκάφος | Shutterstock
  • Α-
  • Α+

Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη (UAV) περιλαμβάνουν τόσο αυτόνομα -με δυνατότητα λειτουργίας χωρίς ανθρώπινo έλεγχο- drones όσο και τηλεκατευθυνόμενα οχήματα (RPVs). Πλέον, η τεχνολογία τους έχει φτάσει σε ένα σημείο που τους επιτρέπει εξειδικευμένους ρόλους σε πολλές πτυχές της ζωής. Η πρώτη καταγεγραμμένη χρήση του όμως είχε γίνει για στρατιωτικούς σκοπούς.

Συγκεκριμένα, η παλαιότερη χρήση ενός μη επανδρωμένου αεροσκάφους έγινε τον Ιούλιο του 1849 από τον στρατό της Αυστρίας, κατά τη διάρκεια του ναυτικού αποκλεισμού της Βενετίας, που είχε ξεσηκωθεί για να διατηρήσει την επί αιώνες ανεξαρτησία της.

Οι Αυστριακοί με επικεφαλής τον Στρατάρχη von Radetsky, απέκλεισαν τη Βενετία από ξηρά και θάλασσα προκαλώντας πείνα και ασθένειες. Το πυροβολικό τους όμως δεν μπορούσε να πλησιάσει σε ιδανική απόσταση για να εκτελέσει ικανά πλήγματα.

Τα εκρηκτικά «μπαλόνια»

H σύλληψη για τα πρώτα «αυτόματα» πολεμικά αεροσκάφη ανήκει στον νεαρό υπολοχαγό Franz von Uchatius, που πρότεινε να τοποθετηθούν εκρηκτικά σε αερόστατα και να οδηγηθούν πάνω από τη πολιορκημένη πόλη. Η πρώτη προσπάθεια στις 12 Ιουλίου 1849, απέτυχε διότι ο άνεμος ήταν αντίθετος.

Η δεύτερη προσπάθεια έλαβε χώρα στις 22 Αυγούστου 1849 και επιστρατεύτηκαν 200 αερόστατα. Κάθε ένα, ήταν φορτωμένο με 15 κιλά εκρηκτικής ύλης και φιτίλια διάρκειας μισής ώρας. Τα αερόστατα απογειώθηκαν από θαλάσσια πλατφόρμα και ορισμένα εξ αυτών εξερράγησαν στη Βενετία, προκαλώντας μόνο μικρές ζημίες.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως οι ιστορικές πηγές από εκείνη την εποχή, αντικρούονται αναφορικά με τον αριθμό των αερόστατων που χρησιμοποιήθηκαν, όσο και για τις ζημιές που προκλήθηκαν.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA