Μενού
Καταστροφές στη Γάζα από τον πόλεμο
Καταστροφές στη Γάζα από τον πόλεμο | AP
  • Α-
  • Α+

Ως «έγκλημα πολέμου» χαρακτήρισε ο αναπληρωτής κοσμήτορας και καθηγητής πυρηνικής φυσικής και στρατιωτικών επιστημών, Θεόδωρος Λιόλιος, τον φονικό βομβαρδισμό στο νοσοκομείο Αλ Αχλί στη Γάζα, σε μία πρώτη ανάλυση για το ποιος έχει την ευθύνη για την εκατόμβη νεκρών.

Μιλώντας στο Mega και παρουσιάζοντας φωτογραφίες από το νοσοκομείο, έκανε λόγο πως η έκρηξη έλαβε χώρα στο πάρκινγκ του νοσηλευτικού ιδρύματος, όπου τα αυτοκίνητα βρίσκονταν σε έναν κλειστό χώρο. Διευκρίνισε, μεταξύ άλλων, πως το ωστικό κύμα ήταν αρκετά ισχυρό.

Αυτό που μένει να διαπιστωθεί, σύμφωνα με τον κ. Λιόλιο, για το εάν προκάλεσε το Ισραήλ τον βομβαρδισμό στο νοσοκομείο στη Γάζα είναι εάν στο έδαφος υπήρχε κρατήρας, που θα μπορούσαν να προκαλέσουν τα πυραυλικά του συστήματα. Πρόσθεσε, ωστόσο, πως εάν δεν υπήρχε κρατήρας στο έδαφος, αυτό σημαίνει ότι ο πύραυλος δεν έπεσε ποτέ στο έδαφος και ανατινάχθηκε στον αέρα, πράγμα αρκετά συνηθισμένο στις συρράξεις μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς.

«Η έκρηξη έγινε μέσα σε ένα πάρκινγκ (του νοσοκομείου). Η οροφή του αυτοκινήτου –όπως τα δείχνουν οι φωτογραφίες που έχουν δοθεί στην δημοσιότητα– δείχνει το οστικό κύμα που έχει περάσει από το σημείο κι δεν υπάρχει κρατήρας, κι αυτό το θεωρούμε δεδομένο μέχρι τώρα. Αν όμως αποκαλυφθεί κρατήρας, τότε το Ισραήλ λέει ψέματα» ανέφερε, μεταξύ άλλων.

Λωρίδα της Γάζας
Πολίτες σε συντρίμμια στη Γάζα | Associated Press

Τα σενάρια για την έκρηξη

Ο κ. Λιόλιος, συνεχίζοντας, παρουσίασε την ισχύ των πυραύλων του Ισραήλ και της Χαμάς, καθώς και το εάν θα μπορούσαν να προκαλέσουν την έκρηξη στο νοσοκομείο, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Λωρίδας της Γάζας, εκατοντάδες άνθρωποι.

Στο πυραυλικό σύστημα του Ισραήλ συμπεριλαμβάνεται, μεταξύ άλλων, το BLU-109 η εμβέλεια του οποίου μπορεί να φτάσει τα 2 και 3 μέτρα. Αντίστοιχα, χρησιμοποιεί και τον πύραυλο GBU-28, το οποίο μπορεί να ξεπεράσει τα 10 μέτρα.

Όπως είπε ο ίδιος, εάν ήταν πύραυλος του Ισραήλ, θα προκαλούσε κρατήρα στο έδαφος προξενώντας, επίσης, εκτεταμένες καταστροφές στο νοσοκομείο Αλ Αχλί στη Λωρίδα της Γάζας. Όμως, ένα άλλο σοβαρό ενδεχόμενο, που εξετάζεται, είναι να έχει υπάρξει καταστροφή στον αέρα, όπου δεν καταστράφηκε η κεφαλή του πυραύλου αλλά η λεγόμενη «αποστολή» του.

Το σενάριο της ρουκέτας «Κασάμ» της Χαμάς

Μιλώντας σχετικά με την προσομοίωσή του, έθεσε ως παράδειγμα το «Κασάμ 3», που πρόκειται για την πιο ισχυρή ρουκέτα στο οπλοστάσιο της Χαμάς και η υπερπίεσή της φτάνει τα 8 PSI.

Λαμβάνοντας υπόψη –στην προσομοίωσή του– το δεδομένο ότι η ρουκέτα χτύπησε το κέντρο του πάρκινγκ του νοσοκομείου, θα μπορούσε να προκαλέσει καταστροφές στο κτίριο. Παρά τις αναλύσεις του, επισημαίνει πως πολύ πιθανό σενάριο είναι η ευθύνη να «πέφτει» και στις δύο πλευρές, τόσο στο Ισραήλ όσο και στη Χαμάς.

Συγκεκριμένα, θίγει το σενάριο να εκτόξευσε τη ρουκέτα η Χαμάς, να αναχαιτίστηκε μερικώς ή αποτυχημένα από το Ισραήλ και τα θραύσματα να έπεσαν στο νοσοκομείο. «Είναι ένα πάρα πολύ συνηθισμένο φαινόμενο στη σύγκρουση μεταξύ των δύο πλευρών» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Λιόλιος.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA