Μενού
lorida-tis-gazas
Παλαιστίνιοι στη Λωρίδα της Γάζας | Associated Press
  • Α-
  • Α+

Με τον πόλεμο Ισραήλ - Χαμάς να μαίνεται, επηρεάζοντας, μάλιστα, και τις γύρω περιοχές όπως ο Λίβανος, το Ιράν και η Τουρκία, πολλές είναι οι θεωρίες συνωμοσίας και οι φήμες που κυκλοφορούν, για τα όσα συμβαίνουν. 

Σύμφωνα με το euronews, το γύρο του διαδικτύου έχουν κάνει δύο αναρτήσεις στα social media, που θέλουν Τουρκία και Ιράν να ετοιμάζονται για συμμετοχή στον πόλεμο, έχοντας βέβαια διαψευστεί.

Το τουρκικό αεροπλανοφόρο

Χρήστες του Twitter έχουν μοιραστεί τις τελευταίες μέρες ένα βίντεο από υποτιθέμενο τουρκικό αεροπλανοφόρο το οποίο ετοιμάζεται να κινηθεί κατά του Ισραήλ.

«Η Τουρκία στέλνει ένα αεροπλανοφόρο στη Γάζα, αφού είπαν ότι θα την υπερασπίζονταν ενάντια στο Ισραήλ, καθώς η ένταση κλιμακώνεται στην περιοχή. Ενδιαφέρον» αναγράφεται στην ανάρτηση.

Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό site όμως, ο τίτλος του βίντεο είναι ψευδής. Το οπτικό υλικό ανήκει σε βίντεο που αναρτήθηκε στο YouTube τουλάχιστον 10 χρόνια πριν και το οποίο καταγράφει στρατιωτικές ασκήσεις πάνω σε αμερικανικό αεροπλανοφόρο.

Μάλιστα, πάνω στο επίμαχο υλικό προστέθηκε το λογότυπο του CNN για να φαίνεται αυθεντικό. Το γραφείο επικοινωνίας του Τούρκου πρωθυπουργού έχει επίσης διαψεύσει τις φήμες, σύμφωνα με τις πληροφορίες: «Η φήμη που διασπείρεται σε διάφορες αναρτήσεις social media από υλικό που δείχνει ένα "τουρκικό αεροπλανοφόρο" είναι ψευδής» δήλωσε εκπρόσωπος της τουρκικής κυβέρνησης.

Το μαύρο λάβαρο στο Ιράν και ο τρίτος παγκόσμιος πόλεμος

Μία δεύτερη φήμη που έχει κυκλοφορήσει στο Facebook θέλει το Ιράν να έχει ήδη κηρύξει πόλεμο στο Ισραήλ. Σε ανάρτηση του, ένας χρήστης γνωστός για τη διάδοση θεωριών συνωμοσίας, διατείνεται πως μία μαύρη σημαία που υψώθηκε πάνω από το τέμενος του Ιμάμ Ρεζά στο Ιράν είναι ένα σύμβολο «εκδίκησης» που σημαίνει πόλεμο.

«Αυτό είναι κάλεσμα για εκδίκηση. Μία μαύρη σημαία πάνω από το Ιμάμ Ρεζά για πρώτη φορά στην ιστορία. Αυτό σημαίνει την έναρξη του Γ' Παγκόσμιου Πολέμου» ισχυρίζεται ο χρήστης.

Σύμφωνα όμως με το Μέσο, η σημαία αυτή δεν είναι λάβαρο ξεσηκωμού, αλλά πένθιμο σύμβολο, εις μνήμην της πολύνεκρης επίθεσης στο νοσοκομείο Αλ Αχλί στη Γάζα στις 17 Οκτωβρίου.

Και βέβαια δεν είναι η πρώτη φορά που σηκώνεται η σημαία στο τέμενος όπως λέει η ανάρτηση, καθώς το λάβαρο ανεμίζει σε ετήσια βάση, κατά τη γιορτή μνήμης του Ιμάμη Χουσέιν, εγγονού του προφήτη Μωάμεθ.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA