Μενού
Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ
Τουρίστες περνούν μπροστά από το Μπάκιγχαμ | AP Photos / Alberto Pezzali
  • Α-
  • Α+

Η πρόεδρος της Εταιρείας Ελλήνων Επιστημόνων Ηνωμένου Βασιλείου, Κυριακή Σονίδου, μίλησε σήμερα (2/5) στο Action 24 για το πώς γιορτάζουν οι Έλληνες της Μεγάλης Βρετανίας το Πάσχα.

«Οι Έλληνες τηρούν τις παραδόσεις του Πάσχα όσο μπορούν, και νομίζω πως τα τελευταία χρόνια γιατί υπάρχουν αρκετοί επαγγελματίες, μπορείς να βρεις βαφές ακόμη και σε τούρκικα σούπερ μάρκετ» είπε αρχικά για το τι κάνουν οι Έλληνες της Μεγάλης Βρετανίας κατά τη διάρκεια των εορτασμών του Πάσχα.

«Δεν είναι εύκολο να σουβλίσεις, αλλά οι φίλοι μου που έχουν μεγάλους κήπους και αυλές, βρίσκουν τον τρόπο» συνέχισε η κα Σονίδου για το τι γίνεται εν μέσω Πάσχα στη Μεγάλη Βρετανία.

Πώς γιόρταζαν οι Έλληνες πρόσφυγες του εμφυλίου το Πάσχα

Το 1982, η εφημερίδα το ΒΗΜΑ, έκανε ένα ρεπορτάζ για το πώς γιορτάζουν το Πάσχα, οιΈλληνες που έγιναν πρόσφυγες όταν έληξε ο εμφύλιος.

Όπως αναφέρει ο συντάκτης από τον πρώτο χρόνο της προσφυγιάς τους, δεν εύχονταν «Καλή Ανάσταση», αλλά «Καλή πατρίδα», με την ελπίδα ότι θα γύριζαν κάποτε στην Ελλάδα. Για εκείνους, δεν αποτελούσε μόνο μεγάλη γιορτή για τη χριστιανοσύνη. Αποτελούσε και μέρα μνήμης της πατρίδας τους.

Έλληνες που έγιναν πρόσφυγες όταν έληξε ο εμφύλιος. Τότε χιλιάδες κομμουνιστές κατέφυγαν σε χώρες του ανατολικού μπλοκ για να γλυτώσουν την εξορία, τη φυλάκιση ακόμη και την εκτέλεση. Άλλοι έφυγαν για να επιστρέψουν στον «επόμενο γύρο».

Το 1982 όμως, με το ΠΑΣΟΚ στην εξουσία, ήταν βέβαιο ότι άνοιγε ο δρόμος της επιστροφής μετά από τριάντα χρόνια στην ξενιτιά. Το ρεπορτάζ ήταν στο κλίμα της εποχής και έδειχνε πώς διατηρούσαν τα ελληνικά έθιμα σε κομμουνιστικές χώρες, όπου η θρησκεία δεν ήταν σε περίοπτη θέση. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA