Μενού
Βομβαρδισμοί στη Γάζα
Βομβαρδισμοί στη Γάζα | AP
  • Α-
  • Α+

Συνεχίζεται η αιματοχυσία στη Μέση Ανατολή με τις ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις και τη Χαμάς να δίνουν μάχες σώμα με σώμα. Οι νεκροί έχουν ξεπεράσει τους 1.000 και εκφράζονται φόβοι πως ο αριθμός θα αυξηθεί κατακόρυφα. 

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου με δηλώσεις του προειδοποίησε πως τα αντίποινα του Ισραήλ θα αλλάξουν για πάντα τον χάρτη στη Μέση Ανατολή. Μάλιστα, σε βίντεο που δημοσιεύτηκαν στο Twitter απεικονίζονται οι αεροπορικές επιδρομές στη λωρίδα της Γάζας

Ισραήλ: Πώς εισέβαλε η Χαμάς;

Οι εικόνες με μέλη των ταξιαρχιών Αλ Κασάμ της Χαμάς να περνούν τα σύνορα της Γάζας και να μπαίνουν στο Ισραήλ μέσα από τούνελ, ακόμη και με αλεξίπτωτα, έδειξαν πως τα σύνορα είναι «σουρωτήρι» και προκάλεσαν προβληματισμό για τη δράση της Μοσάντ

Λέγεται ότι είναι πολύ νωρίς για να ρίξει το Τελ Αβίβ το φταίξιμο μόνο σε ένα λάθος της Μοσάντ. Οι περισσότεροι αναλυτές θεωρούν πως πιάστηκε το Ισραήλ... στον ύπνο εξαιτίας του γεγονότος ότι οι στρατιωτικές δυνάμεις στράφηκαν στη Δυτική Όχθη αλλά και στο γεγονός ότι εντός της χώρας επικρατεί πολιτικό χάος λόγω της απόφασης της κυβέρνησης Νετανιάχου να αλλάξει το δικαστικό σύστημα προς όφελός του. Το αμφιλεγόμενο σχέδιό του έχει απειλήσει τη συνοχή της πανίσχυρης στρατιωτικής μηχανής της χώρας.

Όπως αναφέρει το Associated Press, ακόμη ένα γεγονός που έπαιξε ρόλο είναι η απόφαση του Ισραήλ για απόσυρση των στρατευμάτων του από τη Λωρίδα της Γάζας το 2005, με αποτέλεσμα να χάσει τον έλεγχο των τεκταινόμενων στην περιοχή. Αλλά ακόμη και μετά το 2007, όταν η Χαμάς έθεσε την περιοχή κάτω από τον έλεγχο της, το Ισραήλ φαινόταν να διατηρεί την υπεροχή του, χάρη στο τεχνολογικό του προβάδισμα και ένα ανεπτυγμένο δίκτυο πληροφοριών.

Γιατί δεν κατάλαβαν το σχέδιο: «Γύρισαν στη Λίθινη Εποχή»

Το Ισραήλ διατυμπάνιζε ότι γνώριζε τις ακριβείς τοποθεσίες της ηγεσίας της Χαμάς και φαινόταν να το αποδεικνύει, δολοφονώντας στρατιωτικούς ηγέτες της οργάνωσης με χειρουργικά χτυπήματα, αρκετές φορές ενώ κοιμούνταν. Το Ισραήλ γνώριζε πού να χτυπήσει τα υπόγεια τούνελ που χρησιμοποιούσε η Χαμάς για τη μεταφορά όπλων και μαχητών, καταστρέφοντας πολλά χιλιόμετρα από τις καλυμμένες διαδρομές.

Παρά τις ικανότητες του αντιπάλου, η Χαμάς κατάφερε να κρατήσει το σχέδιό της κρυφό. Η μεγάλη επίθεση, που κατά πάσα πιθανότητα χρειάστηκε πολλούς μήνες λεπτομερούς σχεδιασμού και εκπαίδευσης και ενείχε τον συντονισμό μεταξύ πολλών ομάδων, φάνηκε να πέρασε κάτω από τη μύτη της υπηρεσίας πληροφοριών του Ισραήλ.

Ο Αμίρ Αβίβι, ένας Ισραηλινός στρατηγός εν αποστρατεία, δήλωσε ότι χωρίς τα ερείσματά τους στη Γάζα, οι υπηρεσίες πληροφοριών του Ισραήλ βασίζονταν όλο και περισσότερο στην τεχνολογία για την άντληση πληροφοριών. Σημείωσε πως οι Παλαιστίνιοι της Χαμάς βρήκαν τρόπους να ξεφεύγουν από την επιτήρηση, δίνοντας έτσι στο Ισραήλ μια θολή εικόνα για τους σκοπούς τους.

«Ο αντίπαλος έμαθε να αντιμετωπίζει την τεχνολογική υπεροπλία μας και σταμάτησε να χρησιμοποιεί τεχνολογία που θα μπορούσε να προδώσει τους σχεδιασμούς του», είπε ο Αβίβι, που είχε υπηρετήσει ως επιτελάρχης πληροφοριών παλιότερα. Ο Αβίβι είναι ιδρυτής και πρόεδρος του Φόρουμ Άμυνας και Ασφάλειας του Ισραήλ, μιας ομάδας πολεμοχαρών απόστρατων διοικητών.

«Γύρισαν στη Λίθινη Εποχή», συνέχισε, εξηγώντας πως οι μαχητές δεν χρησιμοποιούσαν κινητά ή υπολογιστές και έκαναν τους σχεδιασμούς τους σε χώρους προφυλαγμένους από τεχνολογική κατασκοπεία.

Η εργασία ήταν το «καρότο» που έφερε τη μετακίνηση των μελών της Χαμάς

Ο Αβίβι συνέχισε λέγοντας πως η αποτυχία να προλάβουν την επίθεση εκτείνεται πέρα από την απλή συλλογή πληροφοριών και οι υπηρεσίες πληροφοριών απέτυχαν να δημιουργήσουν μια συνολική εικόνα, παρερμηνεύοντας ουσιαστικά τους σκοπούς της Χαμάς.

Το κατεστημένο ασφαλείας του Ισραήλ έχει αρχίσει πρόσφατα να θεωρεί τη Χαμάς ως μια οργάνωση που ενδιαφέρεται για τη διακυβέρνηση, προσπαθώντας να αναπτύξει την οικονομία της Γάζας και να βελτιώσει τις συνθήκες ζωής των 2,3 εκατομμυρίων κατοίκων της. Ο Αβίβι και άλλοι λένε ότι η αλήθεια είναι πως η Χαμάς, που θέλει την καταστροφή του Ισραήλ, ακόμα θεωρεί αυτόν τον σκοπό ως την κυρία προτεραιότητα της.

Το Ισραήλ τα τελευταία χρόνια έχει επιτρέψει σε 18.000 Παλαιστίνιους εργαζόμενους από τη Γάζα, να δουλέψουν στο Ισραήλ, με δεκαπλάσιους μισθούς από ό,τι στον εξαθλιωμένο παραλιακό θύλακα της Γάζας. Το κατεστημένο της ασφάλειας έβλεπε αυτό το «καρότο» ως ένα τρόπο να διατηρήσει μια σχετική ηρεμία.

«Στην πράξη, εκατοντάδες, αν όχι χιλιάδες άνδρες της Χαμάς προετοιμάζονταν για μια αιφνιδιαστική επίθεση για μήνες, χωρίς να υπάρξει κανενός είδους διαρροή» έγραψε ο Άμος Χαρέλ, αρθρογράφος για θέματα άμυνας στη Haaretz. «Τα αποτελέσματα ήταν καταστροφικά», τόνισε. 

Σύμμαχοι που μοιράζονται πληροφορίες με το Ισραήλ είπαν πως οι υπηρεσίες πληροφοριών του Ισραήλ διάβαζαν λανθασμένα την πραγματικότητα. Ένας Αιγύπτιος αξιωματούχος πληροφοριών είπε πως η Αίγυπτος, που συχνά αναλαμβάνει το ρόλο διαμεσολαβητή μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, είχε προειδοποιήσει για «κάτι μεγάλο» τους Ισραηλινούς ομολόγους του, χωρίς να λέει περισσότερα.

Είπε πως οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι είχαν δώσει την προσοχή τους στη Δυτική Όχθη και υποτίμησαν την απειλή από τη Γάζα. Η κυβέρνηση του Νετανιάχου βασίζεται στους εποίκους της Δυτικής Όχθης που απαιτούσαν σκληρή αντιμετώπιση των επιθέσεων που αυξάνονταν τους τελευταίους 18 μήνες.

«Τους είχαμε προειδοποιήσει για την επερχόμενη έκρηξη της κατάστασης, που θα ερχόταν πολύ σύντομα και θα ήταν πολύ μεγάλη. Αλλά υποτίμησαν τον κίνδυνο», είπε ο αξιωματούχος που μίλησε υπό τον όρο της τήρησης της ανωνυμίας του, καθώς δεν είχε εξουσιοδότηση να αποκαλύψει το περιεχόμενο ευαίσθητων συζητήσεων με τα ΜΜΕ.

Τον προειδοποίησαν οι στρατιωτικοί

Το Ισραήλ είναι επίσης απασχολημένο και διαιρεμένο από την προσπάθεια του Νετανιάχου να αλλάξει προς όφελός του το νομοθετικό σύστημα. Ο Νετανιάχου είχε προειδοποιηθεί πολλάκις από την στρατιωτική ηγεσία, καθώς και από πρώην διοικητές των υπηρεσιών πληροφοριών της χώρας, ότι το σχέδιό του απειλούσε τη συνοχή των υπηρεσιών ασφαλείας της χώρας.

Ο Μάρτιν Ίντικ, που είχε χρηματίσει ως ειδικός διαμεσολαβητής μεταξύ του Ισραήλ και της παλαιστινιακής αρχής κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης Ομπάμα, είπε πως οι εσωτερικές διενέξεις για τις νομικές αλλαγές ήταν ένας επιβαρυντικός παράγοντας που συνέβαλε στον αιφνιδιασμό των Ισραηλινών.

«Η όλη κατάσταση αποδείχτηκε πως αποπροσανατόλισε σε μεγάλο βαθμό τις Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις», είπε χαρακτηριστικά.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA