Μενού
presenthackneywalk
Instagram
  • Α-
  • Α+

Το Hackney είναι ένα μέρος στο Ηνωμένο Βασίλειο το οποίο συνορεύει με το Islington και την πόλη του Λονδίνου στα νότια και τα δυτικά, καθώς και με το Tower Hamlets και το Newham στα ανατολικά. Πρόκειται για ένα από τα έργα που έγιναν για την ανάδειξη της περιοχής, ωστόσο, μάλλον συνέβη το αντίθετο από αυτό που ήταν ο στόχος.

Το αρχικό σχέδιο ήταν να πάρουν τις παλιές σιδηροδρομικές καμάρες σε μια υποβαθμισμένη περιοχή του ανατολικού Λονδίνου και να τις μετατρέψουν σε κόμβο μόδας υψηλής ποιότητας. Αντίθετα, το Hackney Walk κατέληξε σε «πόλη φάντασμα». Τι πήγε τόσο λάθος;

Το 2011 μετά από διάφορα επεισόδια βίας στον δρόμο του Τότεναμ, η αρχή του μεγάλου Λονδίνου ανακοίνωσε ένα ταμείο 70 εκατομμυρίων λιρών για την «αναγέννηση» των δήμων που είχαν επηρεαστεί από τα επεισόδια.  Από αυτά τα χρήματα ένα μεγάλο ποσό θα πήγαινε στο Hackney με στόχο να δημιουργηθεί ένα εμπορικό «χωριό».

Το μεγάλο σχέδιο των 100 εκατομμυρίων σχεδιάστηκε από έναν οραματιστή και χρηματοδοτήθηκε σε μεγάλο βαθμό από διάφορους επενδυτές, με 3,7 εκατομμύρια λίρες να έρχονται από τη Network Rail η οποία είχε ως στόχο να επενδύσει τα έσοδα από τα ενοίκια των καταστημάτων στους προβληματικούς σιδηροδρόμους. 

Τότε ζητήθηκε από τον αρχιτέκτονα, David Adjaye, να αλλάξει το κομμάτι της πόλης που λειτουργούσε ως χώρος των ΜΜΜ, σε ένα μέρος κατάλληλο για μικρές επιχειρήσεις που μπορούσαν να επιβιώσουν με προσιτά ενοίκια και θα αναδείκνυαν ένα μνημείο πολυτελούς λιανικής με μια εντυπωσιακή νέα πρόσοψη από χρυσό και γυαλί.

Το σχέδιο ερχόταν ως «απάντηση» στο Bicester που είναι ένα από τα μεγαλύτερα τουριστικά αξιοθέατα της χώρας και βρίσκεται στο ανατολικό Λονδίνο.

Μάλιστα, ο τότε δήμαρχος του Hackney, Jules Pipe, είχε διοργανώσει εκδήλωση για τα «αποκαλυπτήρια» τον Μάρτιο του 2016.

Πίστευαν πολύ στο τεράστιο project

Ο δήμαρχος είχε πει πως το Hackney Walk θα φέρει πολλές θέσεις εργασίας για τους ντόπιους. Βέβαια παρά τα σχέδια και τις ετοιμασίες τίποτα από όλα αυτά δεν έγινε καθώς σήμερα η περιοχή είναι «νεκρή» και θυμίζει μια πόλη φάντασμα.

Σύμφωνα με τον Guardian, το 2016 είχαν ξεκινήσει να αποκαλύπτονται ακόμα και τα ονόματα των καταστημάτων που θα άνοιγαν. Το 2017 το Hackney Walk άνοιξε κανονικά, αλλά μετά ήρθε η κατηφόρα. Σήμερα, μονάχα το κατάστημα Present παραμένει ανοιχτό και πουλάει ρούχα της εταιρείας Stone Island.

O τότε αντιδήμαρχος του συμβουλίου του Hackney, Guy Nicholson, πίστευε βαθιά στο Hackney Walk και οι ιδέες ότι θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας και ευκαιρίες είχαν πείσει το συμβούλιο για να επενδύσει μέρος από τις χρηματοδοτήσεις που ξεκίνησαν το 2011. 

Το γραφείο του δημάρχου του Λονδίνου χρηματοδότησε το έργο με επιπλέον 1,5 εκατομμύρια λίρες, καθώς προστέθηκαν και άλλες 135 χιλιάδες για τις βελτιώσεις του δημόσιου τομέα και τη συμμετοχή της κοινότητας. 

Όμως, το Hackney είχε χρεοκοπήσει μετά από πολλές ανεξέλεγκτες δαπάνες ενώ και η πολιτική αστάθεια έκανε το έργο να «καταρρεύσει».

Το 2017 ο ιδρυτής του έργου, Basrawy, πούλησε το μερίδιο του και μέχρι και τον Οκτώβριο του 2019 οι περισσότερες εταιρείες είχαν αποχωρήσει από τον εμπορικό δρόμο. 

Μετά το lockdown μονάχα η Nike και το Present άνοιξαν ξανά με την πρώτη εταιρεία να εγκαταλείπει το 2022.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA