Στη δικαιοσύνη παραπέμφθηκαν πρώην πρωθυπουργός της Μάλτας, ο νυν αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας σχετικά με ένα σκάνδαλο ιδιωτικοποίησης νοσοκομείων.
Πρόκειται για τον Τζόζεφ Μουσκάτ, πρωθυπουργός της Μάλτας από το 2013 έως το 2020, και προερχόμενος από το Εργατικό Κόμμα, ο οποίος μαζί με έναν πρώην υπουργό του, τον Κόνραντ Μίτσι, κατηγορούνται για διαφθορά κατά την άσκηση του δημόσιου καθήκοντός τους και για ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος.
Είναι η πρώτη φορά που πρώην πρωθυπουργός θα δικαστεί από ποινικό δικαστήριο της Μάλτας, ενώ στο «σκαμνί» θα καθίσει και ο πρώην προσωπάρχης του Μουσκάτ, ο Κιθ Σκέμπρι, που κατηγορείται και αυτός για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος, διαφθορά και κατάχρηση εξουσίας.
Ποιοι άλλοι κατηγορούνται για το σκάνδαλο της Μάλτας
Παράλληλα, σύμφωνα με το ΑΠΕ -ΜΠΕ, ο νυν αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Κρις Φερν, επίσης προερχόμενος από το Εργατικό Κόμμα και νυν υποψήφιος για μια θέση Επιτρόπου στις Βρυξέλλες, καθώς και ο πρώην υπουργός Οικονομικών Έντουαρντ Σικλούνα, δοικητής της Κεντρικής Τράπεζας από το 2021, κατηγορούνται για απάτη και κατάχρηση.
Η έρευνα είχε ξεκινήσει το 2015, μετά την απόφαση της κυβέρνησης του Μουσκάτ να ιδιωτικοποιήσει τρία δημόσια νοσοκομεία, πουλώντας τα στην εταιρεία Vitals Global Healthcare.
Η εταιρεία αυτή, που δεν είχε καμία εμπειρία στον τομέα της υγείας, τα πούλησε έπειτα από 21 μήνες σε μια άλλη, την Steward Health Care, χωρίς να έχει κάνει καμία από τις επενδύσεις που είχαν ανακοινωθεί. Κατόπιν προσφυγής του αντιπολιτευόμενου Εθνικιστικού Κόμματος, η δικαιοσύνη ακύρωσε πέρσι τις ιδιωτικοποιήσεις αυτές. Το Εφετείο επικύρωσε την απόφαση κάνοντας λόγο για «αθέμιτη σύμπραξη» μεταξύ των προαναφερόμενων εταιρειών και υψηλόβαθμων κυβερνητικών στελεχών.
Ο Μουσκάτ παραιτήθηκε στα τέλη του 2019, μετά το πολιτικό σκάνδαλο που προκάλεσε η δολοφονία της δημοσιογράφου-ερευνήτριας Ντάφνι Καρουάνα Γκαλιζία. Ο ίδιος επιμένει ότι είναι αθώος. «Αν δεν ήταν τόσο σοβαρές, οι κατηγορίες θα έμοιαζαν γελοίες» έγραψε χθες, Τρίτη, στη σελίδα του στο Facebook.
«Χωρίς καν να με καλέσουν για κατάθεση, οι αρχές αποφάσισαν να αμαυρώσουν το όνομά μου, κατηγορώντας με για διαφθορά, ξέπλυμα χρήματος, ότι συγκρότησα μια εγκληματική οργάνωση και έφτασαν στο σημείο να πουν ότι έλαβα 30 εκατομμύρια ευρώ. Θα χαρώ να διαλύσω κάθε μια από αυτές τις κατηγορίες και να δείξω ότι όχι μόνο είναι επινοημένες, αλλά βασίζονται και σε ψέματα» συνέχισε.
Ο Μουσκάτ παραιτήθηκε αφού κατηγορήθηκε ότι προσπάθησε να προστατεύσει τους συμμάχους του για να μην μπουν στο στόχαστρο της έρευνας για τη δολοφονία της Καρουάνα Γκαλιζία. Η δημοσιογράφος σκοτώθηκε τον Οκτώβριο του 2017, όταν εξερράγη το παγιδευμένο με εκρηκτικά αυτοκίνητό της. Στο μπλογκ που διατηρούσε, είχε κατηγορήσει υψηλόβαθμους αξιωματούχους, στο περιβάλλον του Μουσκάτ, για διαφθορά.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.