Μενού
roloi-apokalypsis
Ρολόι της Αποκάλυψης | Shutterstock
  • Α-
  • Α+

Το… τέλος του κόσμου θα έρθει το 2024, σύμφωνα με το Ρολόι της Αποκάλυψης (Doomsday Clock). «Το τέλος έρχεται», πάντα μετά από χρόνια πολέμων και φυσικών καταστροφών. Η καθιερωμένη ανακοίνωση του Bulletin of the Atomic Scientists, αναμένεται τις επόμενες εβδομάδες, ως είθισται. Οι δείκτες του ρολογιού κινούνται όλο και πιο κοντά στα μεσάνυχτα, με τη χρονική αυτή στιγμή να αντιπροσωπεύει το σημείο στο οποίο η Γη γίνεται «ακατοίκητη».

«Όταν το ρολόι δείξει μεσάνυχτα, είτε θα υπάρξει κάποιος πυρηνικός πόλεμος ή μια καταστροφική κλιματική αλλαγή που θα εξαφανίσει τους κατοίκους του πλανήτη», σχολιάζεται στο συγκεκριμένο άρθρο.

Σημειώνεται συγκεκριμένα ότι «το τέλος έρχεται» μετά από χρόνια πολέμων και φυσικών καταστροφών με την πλέον καθοριστική να είναι εκείνη του 2023. Συγκεκριμένα, τονίζεται ότι το 2024 ύστερα από μια χρονιά που σημαδεύτηκε από πολέμους, πολιτικό χάος και φυσικές καταστροφές, η κατάσταση θα είναι τόσο δραματική που θα οδηγήσει στον αφανισμό του ανθρώπινου είδους και του ζωικού βασιλείου.

Για το 2023 το Ρολόι της Αποκάλυψης ρυθμίστηκε στα 90 δευτερόλεπτα πριν από τα μεσάνυχτα, αντιπροσωπεύοντας μια εποχή «πρωτοφανούς κινδύνου» για την ανθρωπότητα, κυρίως λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία. Έτσι, το Ρολόι της Αποκάλυψης τέθηκε 10 δευτερόλεπτα πιο κοντά στα μεσάνυχτα, μία ένδειξη πως η ανθρωπότητα τελεί υπό σημαντικότερο κίνδυνο απ' ότι το 2022, που ήταν στα 100 δευτερόλεπτα πριν τα μεσάνυχτα, μία κατάσταση που ίσχυε από το 2020, με την έλευση της πανδημίας του κορονοϊού.

Πώς γεννήθηκε το ρολόι της Αποκάλυψης

Το «Ρολόι της Αποκάλυψης» δημιουργήθηκε από το συμβούλιο του Bulletin of the Atomic Scientists το 1947 ως επιστημονική απάντηση στην πυρηνική απειλή που πλανιόταν πάνω από την υφήλιο. Η βασική ιδέα του είναι απλή: όσο πιο κοντά φτάνει ο λεπτοδείκτης στα μεσάνυχτα, τόσο πιο κοντά πιστεύει η επιτροπή των σοφών πως κοντοζυγώνει η οικουμένη στην καταστροφή.

Το Ρολόι ήταν καρπός της συνεργασίας μιας ομάδας πυρηνικών επιστημόνων που είχαν εμπλακεί στο Manhattan Project, το σχέδιο που απέδωσε την πρώτη ατομική βόμβα και ανέτρεψε τις ισορροπίες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Η ομάδα, κάθε φορά που νιώθει ότι μια εξέλιξη μας φέρνει κοντύτερα στον όλεθρο, εκδίδει ένα ανακοινωθέν όπου περιγράφει τους λόγους μετακίνησης των δεικτών, προειδοποιώντας για τις ζοφερές παγκόσμιες ζυμώσεις. Οι δείκτες μάλιστα δεν πάνε μόνο μπροστά, αλλά και πίσω, ακολουθώντας τη διεθνή γεωπολιτική σκηνή.

Μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, το ρολόι έδειχνε 7 λεπτά πριν από τα μεσάνυχτα. Το 1991, στο τέλος του Ψυχρού Πολέμου, οι δείχτες υποχώρησαν στα 17 λεπτά πριν τις 24.00. Το 1953, όπως το 2018 και το 2019, το ρολόι έδειχνε δύο λεπτά πριν από τα μεσάνυχτα. Σύμφωνα με το Bulletin, το Ρολόι δεν είναι δείκτης των σκαμπανεβασμάτων της παγκόσμιας μάχης για δύναμη και εξουσία, καθώς αυτό που κάνει ουσιαστικά είναι να αντανακλά τις βασικές αλλαγές στα επίπεδα του κινδύνου που διατρέχει η ανθρωπότητα στην πυρηνική εποχή μας.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA