Ένα μέρος με σχεδόν κανέναν κάτοικο και καθόλου επισκέπτες, στην βόρεια Ισπανία, ετοιμάζεται για μια νύχτα, όπου ένα μοναδικό φαινόμενο θα είναι ορατό στον ουρανό του.
Στη μικροσκοπική Αβεγλανόσα ντε Μουνιό στη βόρεια ισπανική επαρχία Μπούργκο, μπορεί οι κάτοικοι να απολαμβάνουν την ηρεμία και την απλή καθημερινότητα που τους προσφέρει το ήσυχο χωριό τους, ωστόσο πρόκειται να γίνουν μάρτυρες ενός σπάνιου φαινομένου του ουρανού, με το μέρος να μεταμορφώνεται σε ένα από τα πιο συναρπαστικά μέρη στον πλανήτη.
Το μοναδικό ουράνιο φαινόμενο και πώς εξηγείται
Στις 12 Αυγούστου 2026, μια ολική έκλειψη ηλίου προκειται να καλύψει όλο τον Ατλαντικό, σηματοδοτώντας την πρώτη φορά, από το 1999, που θα είναι ορατή με «γυμνό μάτι» από την ηπειρωτική Ευρώπη.
Σύμφωνα με τη φυσικό, με έδρα τη Μαδρίτη, Δρ. María Teresa López Sánchez, θα είναι η πρώτη ολική έκλειψη ηλίου ορατή από την ηπειρωτική Ισπανία από το 1912.
Ωστόσο, η ολική έκλειψη θα είναι ορατή μόνο κατά μήκος ενός στενού μονοπατιού σε όλη την Ευρώπη, και το χωριό της βόρειας Ισπανίαςς βρίσκεται ακριβώς μέσα σε αυτό.
Το τοπίο πρόκειται να είναι μοναδικό: χρυσά χωράφια με σιτάρι και χαμηλοί λόφοι με λίγα κτίρια, λίγο τεχνητό φως και «χρυσαφένιος» ουρανός.
Παράλληλα, αυτό που κάνει την συγκεκριμένη έκλειψη ακόμα πιο ξεχωριστή είναι ότι θα πραγματοποιηθεί λίγο πριν τη δύση του ηλίου, δημιουργώντας στην ουσία ένα διπλό ηλιοβασίλεμα. «Σαν να ζεις δύο ηλιοβασιλέματα σε λίγα λεπτά», όπως το περιγράφει η López.
Αργότερα εκείνο το βράδυ, η βροχή μετεωριτών των Περσείδων θα είναι επίσης ορατή, δημιουργώντας έναν σπάνιο συνδυασμό ουράνιων φαινομένων.
Το διπλό ηλιοβασίλεμα «ζωντανεύει» το σχεδόν εγκαταλελειμμένο χωριό
Μια κάτοικος που ζει όλη της τη ζωή στο μικρό χωριό της Ισπανιάς, η Sara Álvarez Rodríguez, περιγράφει πως στις σχεδόν εννέα δεκαετίες που ζει εκει, έχει δει το χωριό να μεταμορφώνεται εντελώς.
Τη δεκαετία του 1950, όπως λέει το BBC, το χωριό είχε περίπου 200 κατοίκους και αρκετά μικρά καταστήματα. Οι ιχθυοπώλεις από εδώ ταξίδευαν με ποδήλατα σε κοντινά χωριά για να πουλήσουν τα ψάρια τους.
Για γενιές, το χωριό επιβίωνε με τη γεωργία σε άνυδρες εκτάσεις, λαχανόκηπους, αμπελώνες και κτηνοτροφία. Στη συνέχεια, η γεωργία μηχανοποιήθηκε. Με λίγες άλλες δουλειές κοντά, οι άνθρωποι έφυγαν για πόλεις όπως η Μαδρίτη, το Μπιλμπάο, η Βαρκελώνη και αλλού.
Σήμερα, περισσότερες κατσίκες βόσκουν στα χωράφια του, από ό,τι οι άνθρωποι που ζουν μόνιμα στο χωριό, ενώ απέραντα χωράφια με ηλιοτρόπια εκτείνονται στα τοπία, όπου κάποτε εκατοντάδες χωρικοί καλλιεργούσαν τη γη.
Ωστόσο αυτό το καλοκαίρι, η έκλειψη γίνεται ευκαιρία για μερικές από τις οικογένειες που εγκατέλειψαν το χωριό, να επιστρέψουν.
Λόγω του σπάνιου φαινομένου, σύμφωνα με το BBC πολλές οικογένειες αναμένεται να βρεθούν ξανά στο χωριό, δίνοντας του ζωή, προκειμένου να θαυμάσουν το σπάνιο ουράνιο φαινόμενο.
Η Άλβαρεζ δηλώνει πως πολλοί γείτονές της θα φιλοξενήσουν δικούς τους φίλους και συγγενείς, που θα ταξιδέψουν από όλη την Ισπανία, ακόμη και από το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία και τη Βενεζουέλα.
- Πέθανε ο Νίκος Καλογερόπουλος: Θλίψη για την απώλεια του σπουδαίου ηθοποιού
- Κλέλια Ανδριολάτου: Έβαλε το μαγιό και έκανε γιόγκα στον Αχέροντα
- TikToker διαγνώστηκε με Αλτσχάιμερ: Επέλεξε υποβοηθούμενη ευθανασία στα 49 και κατέγραψε τις τελευταίες μέρες
- Δύο ανερχόμενα νησιά που μπήκαν στο ραντάρ του ελληνικού καλοκαιριού
Ακολουθήστε το Reader στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις και τα νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.