Μενού
Ο Νίκολα Σαντούλοβιτς μεταφέρεται στο νοσοκομείο
Ο Νίκολα Σαντούλοβιτς μεταφέρεται στο νοσοκομείο | Twitter/Nikola Sandulovic
  • Α-
  • Α+

Ηγέτης της σερβικής αντιπολίτευσης καταγγέλλει ότι συνελήφθη, πριν από δέκα μέρες, από τις μυστικές υπηρεσίες της χώρας και υποβλήθηκε σε κακοποίηση και βασανιστήρια.

«Με χτύπησαν, με βασάνισαν, με ταπείνωσαν και απείλησαν να σκοτώσουν εμένα και την οικογένειά μου» κατήγγειλε ο Νίκολα Σαντούλοβιτς, μετά την απελευθέρωσή του. 

Ο ηγέτης του Σερβικού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, δήλωσε ότι τον έθεσαν υπό κράτηση στο σπίτι του και υποβλήθηκε σε βίαιη κακοποίηση για περισσότερες από έξι ώρες από τις μυστικές υπηρεσίες.

Ως αποτέλεσμα, έχει υποστεί νευρική βλάβη και έχει παραλύσει η αριστερή του πλευρά, όπως δήλωσαν οι δικηγόροι του. 

Μιλώντας, για πρώτη φορά μετά την αποφυλάκισή του, ο Σαντούλοβιτς ανέφερε πως απήχθη «από μέλη της σερβικής μυστικής αστυνομίας, τα οποία με χτύπησαν, με βασάνισαν, με ταπείνωσαν και απείλησαν να σκοτώσουν εμένα και την οικογένειά μου, για περισσότερες από έξι ώρες, θέτοντας σε κίνδυνο όχι μόνο την υγεία μου αλλά και τη ζωή μου».

«Όλα αυτά εξαιτίας των πολιτικών μου θέσεων και του ότι αποφάσισα να  καταθέσω λουλούδια στον τάφο ενός δολοφονημένου επτάχρονου κοριτσιού, το οποίο ανήκε στην οικογένεια Γιασάρι» συμπλήρωσε. 

Ο πολιτικός κατηγορείται για παραβίαση των νόμων που απαγορεύουν την υποκίνηση εθνικού, φυλετικού και θρησκευτικού μίσους.

Οι κατηγορίες απαγγέλθηκαν αφού ζήτησε συγγνώμη για τα εγκλήματα που διέπραξαν οι Σέρβοι κατά των Αλβανών κατά τη διάρκεια του πολέμου ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου το 1998 και το 1999. Έχει δεχθεί σφοδρή κριτική από φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης επειδή αναδημοσίευσε ένα βίντεο από την επίσκεψή του στον τάφο του Αντέμ Γιασάρι, ιδρυτή του Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου, ο οποίος σκοτώθηκε από τη σερβική αστυνομία το 1998 μαζί με 57 μέλη της οικογένειάς του.

Έπειτα από την καταγγελλόμενη επίθεση, οι μυστικές υπηρεσίες τον πήγαν στο σπίτι του. Αμέσως μετά, είπε, έφτασε η αστυνομία με εντολή να τον μεταφέρει στη φυλακή. Αντ' αυτού, είπε, τον μετέφεραν στο κέντρο επειγόντων περιστατικών, καθώς «η κατάστασή του ήταν κρίσιμη». 

Στο μεσοδιάστημα καταδικάστηκε σε «άδικη κράτηση 30 ημερών», η οποία, όπως είπε, έθεσε σε κίνδυνο τη ζωή του.

Η απάντηση των σερβικών Αρχών

Η Υπηρεσία Πληροφοριών Ασφαλείας της Σερβίας (BIA) παραδέχθηκε ότι ο πολιτικός ανακρίθηκε, αλλά, σε δήλωσή της προς τους Financial Times, ανέφερε ότι «δεν υπήρξε παράνομη χρήση σωματικής βίας ή σε παραβιάσεις της ελευθερίας και των δικαιωμάτων του».

Η BIA ήθελε μόνο να «διευκρινίσει το πλαίσιο των παράνομων ενεργειών του Σαντούλοβιτς, τις οποίες ο αρμόδιος εισαγγελέας χαρακτήρισε ως ποινικό αδίκημα (...) υποκίνηση εθνικού, φυλετικού και θρησκευτικού μίσους και μισαλλοδοξίας».

Η υπηρεσία διέψευσε τις αναφορές ότι πράκτορές της τον ξυλοκόπησαν, λέγοντας ότι οι ισχυρισμοί αποσκοπούσαν στην αποσταθεροποίηση της χώρας.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA