Μενού
seismos tourkia
Σεισμός στην Τουρκία το 2023. | AP Photo
  • Α-
  • Α+

Ο τετράχρονος Εμίρ βρισκόταν στο σπίτι με την οικογένειά του όταν δύο καταστροφικοί σεισμοί έπληξαν τη νότια Τουρκία στις 6 Φεβρουαρίου 2023, στοιχίζοντας τη ζωή σε περισσότερους από 53.500 ανθρώπους.

Οι σοροί της μητέρας του, του πατέρα του και του 10χρονου αδελφού του βρέθηκαν στα συντρίμμια της πολυκατοικίας τους στην Αντάκια, μια πόλη στα σύνορα με τη Συρία. Ίχνος της δικής του σορού δεν βρέθηκε ποτέ.

Όπως αναφέρει το BBC, δύο χρόνια μετά, ο Εμίρ εξακολουθεί να αγνοείται. Δεκάδες οικογένειες συνεχίζουν να αναζητούν τα αγαπημένα τους πρόσωπα και τουλάχιστον 30 από τους αγνοούμενους είναι παιδιά.

Η θεία του Εμίρ, Nursen Kisa, έφτασε στο κτίριο που κατέρρευσε στην Αντάκια μια ώρα μετά τον σεισμό και περίμενε δίπλα στα συντρίμμια για πάνω από δύο εβδομάδες, ενώ οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης συνεχίζονταν.

Αναζήτηση δίχως τέλος

«Πιστεύαμε ότι θα μπορούσαμε να τον βρούμε, ή τουλάχιστον ένα κομμάτι από τα ρούχα του, κάποια υπολείμματα, κάποιο ίχνος. Αλλά δεν υπήρχε κανένα. Ούτε στα συντρίμμια ούτε ανάμεσα στα πτώματα», είπε.

Σεισμός στην Τουρκία
Σεισμός στην Τουρκία | EPA/ERDEM SAHIN/ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Από τότε, βρίσκεται σε μια αποστολή, να βρει τον ανιψιό της που αγνοείται.

Κατέθεσε αίτηση εξαφάνισης στο αστυνομικό τμήμα, μόνο που οι αρχές τηλεφώνησαν τρεις μήνες αργότερα για να της πουν ότι δεν είχαν κανένα έγγραφο που να δείχνει ότι ο Εμίρ είχε εξαφανιστεί.

Η αρχική της έρευνα πιθανότατα χάθηκε και έτσι η όλη διαδικασία έπρεπε να ξεκινήσει από το μηδέν.

Εντωμεταξύ, η Nursen δημοσίευσε φωτογραφίες του ανιψιού της σε όλα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με την ελπίδα ότι κάποιος θα τον αναγνώριζε. Επισκέφθηκε δεκάδες ορφανοτροφεία σε όλη την Τουρκία.

Τα λείψανα της αδελφής της εκταφιάστηκαν ώστε να μπορέσουν να συγκριθούν δείγματα DNA με λείψανα που δεν είχαν ακόμη ταυτοποιηθεί. Καμία από τις προσπάθειές της δεν στέφθηκε με επιτυχία.

Είπε ότι κατά καιρούς δεχόταν ακόμη και τηλεφωνήματα από τις τοπικές αρχές που ρωτούσαν πώς τα κατάφερνε ο Εμίρ. Για εκείνη σήμαινε ότι ο ανιψιός της δεν είχε ακόμη καταγραφεί επίσημα ως αγνοούμενος.

Ασαφής ο αριθμός των αγνοουμένων

Δύο χρόνια μετά τους σεισμούς, ο αριθμός των αγνοουμένων εξακολουθεί να είναι ασαφής. Τον Απρίλιο του 2023, ο τότε υπουργός Εσωτερικών δήλωσε ότι «υποβλήθηκε αίτηση εξαφάνισης για 297 άτομα, 86 εκ των οποίων ήταν παιδιά».

Τον Νοέμβριο του 2024, ο σημερινός υπουργός Εσωτερικών Ali Yerlikaya ανακοίνωσε ότι 75 άτομα εξακολουθούσαν να αγνοούνται και ότι τα 30 από αυτά ήταν παιδιά.

Αυτό ερχόταν σε αντίθεση με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το οποίο δήλωσε ότι είχε έναν κατάλογο 140 αγνοουμένων, 38 εκ των οποίων ήταν παιδιά.

Μοιράστηκαν τον κατάλογό τους με τον υπουργό, αλλά δεν έλαβαν καμία απάντηση, δήλωσαν στο BBC News Turkish.

Η Sema Gulec, εκπρόσωπος ενός ιδρύματος για τον εντοπισμό των αγνοουμένων, πιστεύει ότι η ασυμφωνία μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι το υπουργείο Εσωτερικών δεν έχει μετρήσει εκείνους των οποίων οι οικογένειες τους έχουν επίσημα αποδεχθεί ως νεκροί.

Μετά τον σεισμό, διατυπώθηκαν διάφοροι ισχυρισμοί για παιδιά που διασώθηκαν κάτω από τα ερείπια αλλά στη συνέχεια εξαφανίστηκαν.

Ο υπαινιγμός ήταν ότι στη συνέχεια είχαν απαχθεί, αν και οι αρχές διέψευσαν τους ισχυρισμούς αυτούς.

Τον Ιανουάριο του 2024, το κυβερνών κόμμα και ο δεξιός σύμμαχός του καταψήφισαν κοινοβουλευτική πρόταση που ζητούσε έρευνα για τα εξαφανισμένα παιδιά.

Στη συνέχεια σχηματίστηκε μια επιτροπή για τη διερεύνηση των υποθέσεων των αγνοουμένων στο πλαίσιο της Αρχής Διαχείρισης Καταστροφών της Τουρκίας (Afad) - μιας κυβερνητικής υπηρεσίας που λειτουργεί υπό το υπουργείο Εσωτερικών.

Η Afad έχει χρησιμοποιήσει διάφορες τεχνικές για την αναζήτηση των αγνοουμένων, λέει η Sema Gulec, της οποίας ο 24χρονος γιος είναι μεταξύ των εξαφανισμένων.

Παρατυπίες και ανικανότητα

Ωστόσο, στελέχη της αντιπολίτευσης κατηγόρησαν τις αρχές για παρατυπίες ή ανικανότητα. Αναφέρουν το παράδειγμα μιας νεαρής γυναίκας που θάφτηκε με διαφορετική ταυτότητα, για να εκταφεί και να ταυτοποιηθεί ένα χρόνο αργότερα.

«Θα μπορούσαν να υπάρχουν δεκάδες άλλοι που θάφτηκαν με ψεύτικες ταυτότητες», δήλωσε η Nermin Yildirim Kara, βουλευτής του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης.

Υποστήριξε επίσης ότι ορισμένα από τα συντρίμμια καθαρίστηκαν πριν γίνει όλη η απαραίτητη έρευνα, αναφέροντας ως παράδειγμα ένα διάσημο κτίριο κατοικιών στην Αντάκια, όπου 48 άνθρωποι παραμένουν αγνοούμενοι.

«Αυτά τα συντρίμμια καθαρίστηκαν με τόση βιασύνη που ίσως και κάποια από τα λείψανα καταστράφηκαν κατά τη διαδικασία», είπε.

Το τουρκικό BBC News απευθύνθηκε τόσο στον Αφάντ όσο και στο υπουργείο Εσωτερικών για σχόλια, αλλά αρνήθηκαν να απαντήσουν.

Σεισμός στην Τουρκία
Σεισμός στην Τουρκία | EPA/ERDEM SAHIN/ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

«Δεν έγινε σωστή έρευνα»

Εντωμεταξύ, οι οικογένειες των αγνοουμένων συνεχίζουν την αναζήτησή τους για απαντήσεις.

«Δεν διενεργήθηκε σωστή έρευνα. Απομάκρυναν τα συντρίμμια αμέσως και δεν μπορούσαμε να τους σταματήσουμε», δήλωσε η Ayse Ambarcioglu, της οποίας η αδελφή και η έξι μηνών ανιψιά αγνοούνται.

«Έχουν περάσει ήδη δύο χρόνια. Τι υποτίθεται ότι πρέπει να κάνουν (οι αρχές) τώρα - να φέρουν ένα κομμάτι οστού και να πουν ότι αυτό ανήκει στην αδελφή σας;».

«Θα συμβιβαζόμασταν μόνο για ένα κόκκαλο, αλλά δεν βρέθηκε τίποτα», δήλωσε ο Caner Yurdakul, του οποίου η αδελφή, ο κουνιάδος και οι εξάχρονες δίδυμες κόρες τους εξαφανίστηκαν μετά τον σεισμό.

Οι πόλεις που σημαδεύτηκαν από τις καταστροφικές δονήσεις στη νότια Τουρκία βρίθουν από τέτοιες μαρτυρίες. Αλλά πολλοί συγγενείς των αγνοουμένων είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν την αναζήτησή τους για απαντήσεις.

«Δεν υπάρχει ακόμη τίποτα που να αποδεικνύει ότι ο ανιψιός μου Emir είναι είτε νεκρός είτε ζωντανός», δήλωσε η Nursen Kisa. «Δεν πρόκειται ποτέ να υποκύψω στην πίεση και να τον δηλώσω ως νεκρό».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA