Μενού
bonn _taxydromeio
Shutterstock
  • Α-
  • Α+

Κάθε χρόνο διακινούνται 436 δισεκατομμύρια γράμματα και αντικείμενα από τα 660.000 δημόσια ταχυδρομικά γραφεία σε όλο τον κόσμο - ή και από drones, πλέον - τα οποία απασχολούν 5.000.000 υπαλλήλους.

H Παγκόσμια Ημέρα Ταχυδρομείου, η οποία καθιερώθηκε το 1969 και είναι πάντα η 9η Οκτώβρη κάθε έτους (ημέρα που ιδρύθηκε η Παγκόσμια Ταχυδρομική Ένωση, το 1874), είναι μια αφορμή για να δούμε τα πιο όμορφα ταχυδρομεία ανά τον κόσμο, όπως τα κατέγραψε το Architectural Digest.

Πώς ορίζεται όμως η ομορφιά σε ένα ταχυδρομείο; Με απλά λόγια, είναι η δυνατότητα που δίνει διαχρονικά, σε ανθρώπους να παραμένουν συνδεδεμένοι ανά τον κόσμο, με ή χωρίς ίντερνετ. Αρκεί μόνο ένας φάκελος κι ένα στυλό.

Επίσης, είναι κι εκείνα τα κτίρια ταχυδρομείων που μοιάζουν με βασιλικές κατοικίες ή στεγάζονται σε πραγματικά παλάτια. Ας δούμε τα πιο όμορφα ταχυδρομεία ανά τον κόσμο. 

Το ταχυδρομείο - μουσείο της Αλγερίας

To Grande Poste d'Alger, όπως είναι η πλήρης ονομασία του, κατασκευάστηκε το 1910 από τους αρχιτέκτονες Μάριους Τουντουάρ και Ζιλ Βουανό. Βρίσκεται στο κέντρο της πόλης, και από το 2015 λειτουργεί ως μουσείο για την ιστορία των τηλεπικοινωνιών της Αλγερίας. 

Αυτό που συνδέθηκε -κατά λάθος- με τον Πύργο του Άιφελ, στη Σαϊγκόν του Βιετνάμ

saigonpost office

Στη δεκαετία του 1880, όταν το Βιετνάμ αποτελούσε τμήμα των κρατών-αποικιών της Γαλλικής Ινδοκίνας, κατασκευάστηκε το κτίριο του Ταχυδρομείου, στη λεωφόρο Χο-Τσι Μινχ.

Η αρχιτεκτονική «πατρότητα» του κτιρίου έχει συνδεθεί κατά καιρούς με τα ονόματα του Γκιστάβ Άιφελ (του αρχιτέκτονα που σχεδίασε τον Πύργο του Άιφελ), του Ογκούστ-Ανρί Βιλντίο, και του Αλφρέδ Φουάλου.

Σύμφωνα με τη μελέτη αρχιτεκτονικής ιστορίας του Τιμ Ντούλινγκ, ο Φουαλού, ο οποίος κατείχε τον τίτλο του Επικεφαλής Αρχιτεκτονικών Έργων της Αποικίας του Βιετνάμ, πρέπει να ήταν και ο κατασκευαστής του ταχυδρομείου. 

Το «Παλάτι της Αλληλογραφίας» στο Μεξικό

Πρόκειται για ένα κτίριο του 1907, που έχει κατασκευάσει ο Ιταλός αρχιτέκτονας Αντάμο Μποάρι. Ο σχεδιασμός του έχει στοιχεία ισπανικού ροκοκό, Art Nouveau, και αναγεννησιακές γοτθικές λεπτομέρειες. Αξίζει να τονίσουμε πως ορισμένα στοιχεία του, όπως το ρολόι της κεντρικής αίθουσας και η μεταλλική πρόσοψη, κατασκευάστηκαν αντίστοιχα σε Βερολίνο και Νέα Υόρκη. 

Αυτό που έγινε σκηνικό ταινίας στο Λος Άντζελες

Το κτίριο οικοδομήθηκε το 1937, ως τμήμα του "New Deal" για την οικονομία και την εργασία, του Φράνκλιν Ρούσβελτ, από τον Κλοντ Μπέκμαν. Το αποτέλεσμα ήταν ένα αριστούργημα της μοντέρνας αρχιτεκτονικής, που βρίσκεται ακόμα, ανάμεσα στις δύο κεντρικές λεωφόρους της πόλης, της Σάνσετ και της Χόλιγουντ. Και επειδή στο Χόλιγουντ είμαστε, αίθουσες του κτιρίου χρησιμοποιήθηκαν στα τέλη της δεκαετίας του `90 ως σκηνικό για την ταινία «H Πόλη των Αγγέλων» του Βιμ Βέντερς, με τον Νίκολας Κέιτζ. 

Το «Παλάτι της Επικοινωνίας» στη Μαδρίτη

Palacio de Comunicaciones είναι το πλήρες όνομα του Μαδριλένικου ταχυδρομείου, το οποίο σήμερα στεγάζει υπηρεσίες πολιτιστικού κέντρου αλλά και δημαρχείου. Πήρε την τελική του μορφή στις αρχές του 20ού αιώνα, η κατασκευή του στοίχισε 12 εκατομμύρια πεσέτες - το τριπλάσιο του αρχικού προϋπολογισμού - και έχει το ψευδώνυμο «Η Κυρία των Επικοινωνιών μας», λόγω του τεράστιου μεγέθους του, ακριβώς μπροστά από την πλατεία Κυβέλης.  

Αυτό που δημιούργησε πολιτικές αναταραχές στην Ιντιάνα

Το ταχυδρομείο της πόλης Κολόμπους, στην Ιντιάνα, ήταν το πρώτο δημόσιο κτίριο της σύγχρονης ιστορίας των ΗΠΑ που χτίστηκε με κεφάλαια από ιδιωτική εταιρεία (Cummins Engine Company), με τη συνδρομή μέλους του Κογκρέσου, που άσκησε - κυριολεκτικά - βέτο για να προχωρήσει το έργο. 

Αυτό της Νέας Υόρκης

Με την ονομασία Αγγαρήιον αναφέρεται από τον Ηρόδοτο βασιλική ταχυδρομική υπηρεσία των αρχαίων Περσών. Αυτή θεωρείται η πρώτη αξιόπιστη απόπειρα για την ανάπτυξη μιας πραγματικής ταχυδρομικής υπηρεσίας στην ιστορία της ανθρωπότητας.

Το περσικό σύστημα αποτελείτο από σταθμούς, που ονομάζονταν Chapar-Khaneh και στην ελληνική άγγαρα, όπου ο μεταφορέας μηνυμάτων, που ονομαζόταν Chapar ή άγγαρος, σε κάθε σταθμό άλλαζε το άλογό του με ένα άλλο ξεκούραστο, για να πετύχει τη μέγιστη απόδοση και ταχύτητα παραδόσεως της αλληλογραφίας. Αν ο άγγαρος ήταν και αυτός κουρασμένος, τότε παρέδιδε σε άλλον αγγελιοφόρο. 

Τώρα θα μου πεις, τι σχέση έχει η παραπάνω ιστορία, με το ταχυδρομείο της Νέας Υόρκης; Κοντά είμαστε.

«Ούτε το χιόνι, ούτε η βροχή, ούτε η ομίχλη της νύχτας μπορούν να αποθαρρύνουν αυτούς τους ταχυδρόμους από την άψογη εκπλήρωση των εργασιών τους»

Η παραπάνω φράση είναι γραμμένη στα αγγλικά, στην πρόσοψη του James A. Farely Post Office της Νέας Υόρκης. Αν και έχει περάσει στην ιστορία ως το μότο της αμερικάνικης ταχυδρομικής εταιρείας, στην πραγματικότητα όμως, είναι μια μετάφραση αποφθέγματος του Ηροδότου, από τους ιστορικούς «Πέρσες». 

Το σικελικό θαύμα

Ο Κοράδο Βίνι φιλοτέχνησε τα εννέα γλυπτά στις κορυφές του και ο Φρανσίσκο Φιτσέρα σχεδίασε το κτίριο, που θεωρήθηκε ένα μικρό θαύμα της ιταλικής αρχιτεκτονικής της δεκαετίας του '20. Σήμερα αποτελεί μουσείο πολιτιστικής κληρονομιάς. 

Αυτό που έχει κάτι από Μπετόβεν στη Βόννη

BONNN POST OFFICE
Shutterstock

Πριν γίνει ταχυδρομείο, χρησιμοποιήθηκε και ως παλάτι για τον Φρανζ Ίγκον Φον-Φούρστενμπεργκ Στάμχαϊμ, ενός εμβληματικού Γερμανού γαιοκτήμονα που αργότερα ασχολήθηκε και με την πολιτική.

Σήμερα κάποιοι ακόμα το αποκαλούν «Το παλάτι του Φούρστενμπεργκ», αλλά αυτό που το κάνει να ξεχωρίζει είναι ένα άγαλμα, που «συστεγάζεται» στην ίδια γειτονιά, αυτό που ανήκει στον Λούντβιχ Φον Μπετόβεν.

Αυτό που υπήρξε μπουντρούμι για Βρετανούς αιχμαλώτους, στην Καλκούτα

kolkata post office
Shutterstock

Η κατασκευή του χρονολογείται το 1864. Τότε, ο Γουόλτερ Μπ. Γκρίνβιλ, σύμβουλος αρχιτεκτονικής της ινδικής κυβέρνησης ξεκίνησε να σχεδιάζει το ταχυδρομείο, στον ίδιο χώρο που κάποτε (μέσα 18ου αιώνα) οι Ινδοί στρατιώτες χρησιμοποιούσαν ως φυλακή απομόνωσης για Βρετανούς στρατιώτες και Ινδούς προδότες. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA