Μενού
Στρατιώτης με ειδικό οπλισμό
Στρατιώτης με ειδικό οπλισμό | Shutterstock
  • Α-
  • Α+

Πολλά από τα καινοτόμα όπλα που αναπτύσσονται ή χρησιμοποιούνται από τους στρατούς στη σημερινή εποχή, μοιάζουν βγαλμένα κατευθείαν από ταινίες επιστημονικής φαντασίας, όμως είναι πέρα για πέρα αληθινά.

Κάποια από αυτά είναι θανάσιμα, ορισμένα μπορούν χτυπήσουν ακόμα και διαστημόπλοιο, ενώ άλλα στοχεύουν απλά στον αποπροσανατολισμό του εχθρού και τη δημιουργία πανικού στο απέναντι στρατόπεδο.

Μια ματιά στην παρακάτω λίστα μπορεί να πείσει ότι η φαντασία και η δημιουργικότητα δεν έχει όρια στη στρατιωτική τεχνολογία.

10. PHASR: Λέιζερ που «τυφλώνει»

Αναπτύχθηκε από το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ. Το Personnel Halting and Stimulation Response Rifle (PHASR) είναι ένα μη θανατηφόρο όπλο που έχει σχεδιαστεί για να αποπροσανατολίζει και να αναισθητοποιεί τους εχθρούς αντί να τους σκοτώνει. Ένα όπλο με βάση το φως, το PHASR έχει σχεδιαστεί για χρήση τόσο από στρατιώτες όσο και από αστυνομικούς των ΗΠΑ.

Το όπλο τυφλώνει προσωρινά τους εχθρούς με ακτίνες λέιζερ. Τα φώτα χρησιμεύουν στον αποπροσανατολισμό των ανθρώπων που τα κοιτούν και τους καθιστούν ανίκανους να αντισταθούν και να πολεμήσουν. Το λέιζερ που χρησιμοποιείται σε αυτό το όπλο δεν προκαλεί μόνιμη βλάβη στην όραση των ανθρώπων.

9. Χειροβομβίδα - μπαλάκι του γκολφ

Αν και δεν χρησιμοποιείται πλέον, η χειροβομβίδα κατακερματισμού V40 χρησιμοποιήθηκε από τον στρατό των ΗΠΑ από τη δεκαετία του 1960 έως τα μέσα της δεκαετίας του 1980. Η χειροβομβίδα δεν ήταν μεγαλύτερη από ένα μπαλάκι του γκολφ. Η χειροβομβίδα είχε διάμετρο 1,5 ιντσών.

Η χειροβομβίδα - μπαλάκι του γκολφ ήταν θανατηφόρα σε ακτίνα πέντε μέτρων και επικίνδυνη έως και 300 μέτρα από το σημείο έκρηξης. Ωστόσο, η χρήση της διεκόπη, επειδή το μικρό μέγεθος του όπλου το έκανε επικίνδυνο για τους ίδιους τους στρατιώτες.

8. Περιστρεφόμενη κάννη

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι στρατιώτες στη μάχη είναι η στόχευση υπό δύσκολες γωνίες. Αυτό είναι ιδιαίτερα συχνό φαινόμενο σε μάχες που πραγματοποιούνται σε αστικά περιβάλλοντα. Ωστόσο, υπάρχει ένα όπλο που χρησιμοποιείται από στρατιώτες των ΗΠΑ που τους επιτρέπει να βλέπουν και να πυροβολούν σχεδόν όπου θέλουν. Ονομάζεται CornerShot και το όπλο διατίθεται σε δύο εκδόσεις: ένα ημιαυτόματο πιστόλι και έναν εκτοξευτή χειροβομβίδων.

Ένας μεντεσές τοποθετημένος στο κέντρο του όπλου επιτρέπει στην κάννη να περιστρέφεται προς τα αριστερά ή προς τα δεξιά, ενώ η λαβή και η σκανδάλη παραμένουν σταθερές και ακίνητες. Στο όπλο είναι επίσης τοποθετημένη μια κάμερα, η οποία επιτρέπει στους στρατιώτες να βλέπουν τι πυροβολούν.

Το CornerShot έχει αποδειχθεί τόσο δημοφιλές, που οι στρατοί και οι υπηρεσίες επιβολής του νόμου σε 15 χώρες το χρησιμοποιούν.

7. Κάψιμο στο δέρμα

Ένα μη θανατηφόρο όπλο που αναπτύχθηκε για καταστολή, το Active Denial System, μεταδίδει μια αόρατη δέσμη ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας που δημιουργεί μια αίσθηση καψίματος στο δέρμα των ανθρώπων.

Μπορεί να θερμάνει μόρια νερού στο δέρμα ενός ατόμου στους 55 βαθμούς Κελσίου από απόσταση 500 μέτρων.

Η χρήση του είναι αμφιλεγόμενη και χαρακτηρίστηκε πολλάκις μορφή βασανιστηρίου. Για τις δυνάμεις καταστολής, το Active Denial System έχει αποδειχθεί εξαιρετικά αποτελεσματικό. Οι ειδικοί ασφαλείας αναμένουν ότι το σύστημα θα χρησιμοποιηθεί ευρέως στο μέλλον μαζί με άλλες μη θανατηφόρες μεθόδους ελέγχου του πλήθους, όπως δακρυγόνα, κανόνια νερού και λαστιχένιες σφαίρες.

6. Ψηφιακό περίστροφο

Το ψηφιακό περίστροφο Armatix παραπέμπει σε ταινία επιστημονικής φαντασίας και μια εκδοχή του παρουσιάστηκε σε μια ταινία του Τζέιμς Μποντ. Αυτό το φουτουριστικό πιστόλι διαθέτει ψηφιακό μηχανισμό ασφαλείας που μπορεί να απενεργοποιηθεί μόνο εάν ο χειριστής φοράει επίσης ένα ειδικό ρολόι χειρός που στέλνει το σήμα ξεκλειδώματος στο όπλο.

Το ρολόι ενεργοποιείται μόνο όταν ο χρήστης το ξεκλειδώσει με το δακτυλικό του αποτύπωμα. Αυτό σημαίνει ότι το όπλο μπορεί να πυροδοτηθεί μόνο από τον ιδιοκτήτη του, αποτρέποντας τη χρήση του από άτομα που ενδέχεται να το κλέψουν.

5. Χτυπάει ακόμα και διαστημόπλοιο

Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ αναπτύσσει ένα ηλεκτρομαγνητικό όπλο που μπορεί να εκτοξεύσει ένα βλήμα πιο γρήγορα από την ταχύτητα του ήχου. Επίσημα ονομάζεται 8 Megajoule Electromagnetic Railgun. Αυτό το όπλο μπορεί να πυροβολήσει με ταχύτητα 8 Mach, η οποία είναι οκτώ φορές ταχύτερη από την ταχύτητα του ήχου ή 5.000 μίλια την ώρα. Σε τι θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ένα τέτοιο όπλο;

Το Ναυτικό των ΗΠΑ σχεδιάζει να το χρησιμοποιήσει για την προστασία πολεμικών πλοίων και ως αντιαεροπορικό και αντιπυραυλικό όπλο. Ωστόσο, το Railgun έχει επίσης τη δυνατότητα να βγάλει εκτός τροχιάς ένα διαστημόπλοιο.

4. Παραλλαγή αλά Predator

Θυμάστε την ταινία Predator; Θυμάστε πώς ο κυνηγός χρησιμοποίησε αόρατη τεχνολογία stealth για να ενσωματωθεί στο περιβάλλον της ζούγκλας και όταν μετακινήθηκε φαινόταν σαν να κινείται η ίδια η ζούγκλα; Λοιπόν, αυτή η τεχνολογία βρίσκεται τώρα σε προχωρημένα στάδια ανάπτυξης από τον αμερικανικό στρατό.

Αυτή η τεχνολογία νομάζεται Quantum Stealth και καμουφλάρει τους στρατιώτες. Άνθρωποι και αντικείμενα γίνονται κυριολεκτικά αόρατα με γυμνό μάτι. Μάλιστα οι πρώτες εικόνες του Quantum Stealth είναι ήδη διαθέσιμες στο Διαδίκτυο.

Η τεχνολογία Quantum Stealth θα επιτρέψει στους στρατιώτες να διεισδύσουν στο εχθρικό έδαφος χωρίς να εντοπιστούν, καθώς και να εξαπολύσουν αιφνιδιαστικές επιθέσεις. Ακούγεται αρκετά τραβηγμένο, αλλά το μέλλον είναι εδώ και αυτή η τεχνολογία είναι πραγματική.

3. Στολή νέας γενιάς

Με τη βοήθεια πολλών πανεπιστημίων και εταιρειών υψηλής τεχνολογίας, η Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων των ΗΠΑ δημιούργησε τη στολή Tactical Assault Light Operator Suit (TALOS).

Ουσιαστικά πρόκειται για έναν ρομποτικό εξωσκελετό που φορούν οι στρατιώτες όταν πολεμούν. Τους δίνει τη δυνατότητα να προστατεύονται από τις σφαίρες και τα πυρά, να παρακολουθούν τα ζωτικά τους όργανα και να βλέπουν στο σκοτάδι. Το Πεντάγωνο ονόμασε το έργο Iron Man Suit.

Υπάρχουν αναφορές ότι η επόμενη στολή μάχης θα είναι κατασκευασμένη από υγρό μέταλλο που μπορεί να στερεοποιηθεί, κατόπιν εντολής. Οι επόμενες στολές αναμένεται σύμφωνα με αναλυτές να αυξήσουν τη δύναμη κάθε στρατιώτη και να κάνουν σχεδόν τα πάντα, εκτός από το να πετούν.

2. Drones με AI

Τις τελευταίες δύο δεκαετίες, τα μη επανδρωμένα οχήματα, γνωστά και ως drones, χρησιμοποιούνται ευρέως από τον στρατό. Από μη επανδρωμένα αεροπλάνα, μέχρι συσκευές αφαίρεσης βομβών, υποθαλάσσια μίνι-υποβρύχια και ρομπότ επιτήρησης.

Ωστόσο, μέχρι τώρα, τα περισσότερα από αυτά τα μη επανδρωμένα οχήματα - συμπεριλαμβανομένων των αεροπλάνων και των ελικοπτέρων - έχουν χειριστή στρατιώτη ή τεχνικό που βρίσκεται σε ασφαλή απόσταση.

Τα νέα μη επανδρωμένα οχήματα που αναπτύσσονται θα μπορούν να σκέφτονται και να λειτουργούν μόνα τους, χωρίς την καθοδήγηση ανθρώπου. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για μη επανδρωμένα οχήματα με τεχνητή νοημοσύνη.

1. Πιστόλι εμετού

Το 2007 το Ναυτικό των ΗΠΑ υπέγραψε συμβόλαιο με μια εταιρεία που ονομάζεται Invocon για την ανάπτυξη ενός όπλου που χρησιμοποιεί ραδιοσυχνότητες για να επηρεάσει την αίσθηση της ακοής και την ισορροπία ενός ατόμου.

Όποιος χτυπηθεί από το «πιστόλι εμετού», όπως χαρακτηρίζεται, βιώνει αμέσως σοβαρή ναυτία και κάνει εμετό, όπως δηλώνει η περιγραφή του όπλου. Επιπλέον, το Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας του Υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ προσέλαβε μια εταιρεία με την επωνυμία Intelligent Optical Systems για την ανάπτυξη ενός LED Incapacitator που εκπέμπει φως διαφορετικών χρωμάτων για να προκαλέσει επίσης ζάλη, πονοκεφάλους και εμετό.

Όπως και με άλλα όπλα αυτής της λίστας, το όπλο Vomit θεωρείται ως ένα μη θανατηφόρο μέσο για την υποταγή των αντιπάλων.

Πηγή: science.howstuffworks.com

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA