Μενού
  • Α-
  • Α+

«Ανεξάρτητα από το πόσο μια σταγόνα νερού μπορεί να ελπίζει πως θα χαράξει την πέτρα, η πέτρα παραμένει πέτρα και η σταγόνα είναι μόνο νερό», έγραφε η πρωθυπουργός της Ιταλίας, Τζιόρτζια Μελόνι στο προσωπικό της λογαριασμό στο X (πρώην Twitter) λίγες ημέρες πριν. Αφορμή; Ο χωρισμός της από τον σύντροφό της, ο οποίος χωρισμός αποτελούσε το μοναδικό θέμα συζήτησης για τα ΜΜΕ της Ιταλίας και για την Μελόνι μια ενορχηστρωμένη επίθεση εναντίον της από συγκεκριμένα Μέσα.

Θα περίμενε κανείς πως ένα προσωπικό θέμα, σε αυτή την περίπτωση μια σχέση δύο ανθρώπων, έστω και αν αφορά την πρωθυπουργό της Ιταλίας, δεν θα αποτελούσε θέμα πολιτικής αντιπαράθεσης. Και όμως για μια χώρα που έχει στο αίμα της τον συνδυασμό πολιτική, μίντια, ίντριγκα, ο χωρισμός της Μελόνι επανέφερε ξανά στην επικαιρότητα αυτό που είναι γνωστό σε όλους τους Ιταλούς. Πως η τοξικότητα είναι συνυφασμένη ακόμα και με το πως διοικείται η ίδια η χώρα.

Η σχέση Μελόνι-Τζιαμπρούνο και το σκάνδαλο

Ο Αντρέα Τζιαμπρούνο και η Τζόρτζια Μελόνι γνωρίστηκαν πριν από σχεδόν δέκα χρόνια σε ένα τηλεοπτικο πάνελ. Η Μελόνι τότε ήταν μια ανερχόμενη πολιτικός η οποία έψαχνε τρόπο να αναδειχθεί και να γίνει γνωστή στο ευρύ κοινό, ενώ ο Τζιαμπρούνο παρουσιαστής σε τηλεοπτική εκπομπή. Αμέσως οι δύο ταίριαξαν παρά τις μεγάλες ιδεολογικές διαφορές σε βασικά θέματα όπως η νομιμοποίηση της κάνναβης και ο γάμος ομοφυλόφιλων.

Παρότι συντηρητική και άκρα δεξιά η Μελόνι το ζευγάρι δεν παντρεύτηκε ποτέ, ενώ το 2016 ήρθε στο κόσμο και η κόρη τους. Με τα χρόνια και με την πολιτική άνοδο της 46χρονης πολιτικού η σχέση αυτή θα μονοπωλούσε το ενδιαφέρον των Μ.Μ.Ε. από την πρώτη ημέρα μέχρι και το τέλος της πριν λίγες ημέρες.

Μελόνι-Τζιαμπρούνο

 

Το τέλος της σχέσης της πρωθυπουργού της Ιταλίας ήρθε τον προηγούμενο μήνα όταν στο φως της δημοσιότητας ήρθαν βίντεο και ηχητικά μηνύματα του Τζιαμπορούνο για σεξιστικά σχόλια σε συνάδελφο καθώς και η προτροπή για συμμετοχή σε ερωτικές περιπτύξεις. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα το μεγαλύτερο τηλεοπτικό δίκτυο της χώρας, η Mediaset, ιδιοκτησίας Μπερλουσκόνι, να του δείξει την πόρτα της εξόδου.

Όταν τον Οκτώβριο του 2022 η Μελόνι κέρδισε τις εκλογές ο Τζιαμπρούνο παραιτήθηκε από την θέση του παρουσιαστή ώστε να αποφευχθεί οποιαδήποτε σύνδεση του ζευγαριού. Αυτό όμως δεν πτόησε την Mediaset η οποία του πρότεινε το καλοκαίρι να αναλάβει μια καθημερινή εκπομπή επικαιρότητας σχολιάζοντας τα πεπραγμένα της κυβέρνησης.

Αυτό έφερε σε δύσκολη θέση την Μελόνι η οποία έχοντας χτίσει ένα πολιτικό προφίλ πως ήταν μια ανεξάρτητη, αυτοδημιούργητη πολιτικός που δεν μπορούσε να εκβιαστεί, βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα αφού ο κόσμος άρχισε να κατακρίνει τον ρόλο του Τζιαμπρούνο και πως λειτουργούσε ως Δούρειος Ίππος της συντρόφου του.

Βέβαια και ο ίδιος δεν βοηθούσε με τις τοποθετήσεις του λέγοντας πως οι γυναίκες δεν πρέπει να μεθάνε για να μην πέφτουν θύματα σεξουαλικών επιθέσεων αναγκάζοντας την Μελόνι να βγάλει διευκρινιστική δήλωση πως οι απόψεις του Τζιαμπρούνο είναι προσωπικές και δεν την εκφράζουν.

Όταν όμως οι ηχογραφημένες συνομιλίες είδαν το φως της δημοσιότητας η Τζιόρτζια Μελόνι ήξερε πολύ καλά πως δεν μπορούσε να περάσει το θέμα αυτό αβίαστα. Η ίδια θεώρησε πως όλο αυτό το σκάνδαλο ήταν καλά σκηνοθετημένο και είχε βρει μάλιστα και τον ένοχο.

Η Μαρίνα Μπερλουσκόνι, η 57χρονη επιχειρηματίας και η πρωτότοκη κόρη του αποθανόντα Σίλβιο Μπερλουσκόνι ο οποίος είχε διατελέσει μάλιστα τέσσερις φορές πρωθυπουργός της χώρας. Η Μαρίνα μπορεί να μην έχει κάποιο ρόλο στην Mediaset, αφού πρόεδρος είναι ο αδερφός της, αλλά η Μαρίνα είναι η πρόεδρος της μητρικής εταιρείας Fininvest που ελέγχει ανάμεσα στις άλλες εταιρείες και την Mediaset.

Ο ρόλος της οικογένειας Μπερλουσκόνι

Η οικογένεια Μπερλουσκόνι διαδραματίζει ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στην πολιτική σκηνή της Ιταλίας τα τελευταία 30 χρόνια. Αρχικά με τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι ο οποίος μέσω της τηλεοπτικής του αυτοκρατορίας αλλά και της ποδοσφαιρικής ομάδας της Μίλαν, κατάφερε να έχει τον έλεγχο της χώρας, αλλά και μέσω του συντηρητικού λαϊκού δεξιού κόμματος, Forza Italia, το οποίο συμμετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό.

Να πούμε εδώ μια σημαντική λεπτομέρεια πως τα παιδιά του Μπερλουσκόνι έχουν συμφωνήσει να καλύψουν όλα τα χρέη του κόμματος που φτάνουν σχεδόν τα 95 εκατ. ευρώ. Η εταιρία των Μπερλουσκόνι έχει χρηματιστηριακή αξία 6,8 δις ευρώ και αυτό που θέλουν - όπως σχεδόν και κάθε μεγάλος επιχειρηματίας - είναι να μην υπάρχει κάποια κυβερνητική παρέμβαση στα σχέδια τους.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτέλεσε η επιθυμία της Μελόνι για εισφορά η οποία στοχεύει στα κέρδη που απορρέουν από τα υψηλότερα επιτόκια των τραπεζών έφερε κλυδωνισμούς και στον κυβερνητικό συνασπισμό, προκαλώντας την αντίθεση του εταίρου Forza Italia (που ουσιαστικά ελέγχεται από τους Μπερλουσκόνι).

Σίλβιο Μπερλουσκόνι
eurokinissi

Ως κυβερνητικός εταίρος το Forza Italia αισθάνθηκε από την πρώτη στιγμή θιγμένο ως προς τον ρόλο που είχε στον συνασπισμό, ενώ δεν ήταν λίγες οι φορές που ήρθε σε σύγκρουση με το κόμμα της Μελόνι Brothers of Italy (Αδέλφια της Ιταλίας) όπως η υποστήριξη της Ουκρανίας στον πόλεμο με την Ρωσία (ήταν ευρέως γνωστή η ιδιαίτερη σχέση μεταξύ Μπερλουσκόνι και Πούτιν), η δημοσιονομική πολιτική, ο φόρος κληρονομιάς και η μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος.

Τα όσα έγιναν με τον πρώην πλέον σύντροφο της Μελόνι φέρνει ξανά σε σύγκρουση την πρωθυπουργό με το Forza Italia, κάτι που δεν αποκλείεται να έχει ακόμα κι επιπτώσεις στον κυβερνητικό συνασπισμό. Όλα αυτά σε μια περίοδο που η Ιταλία αντιμετωπίζει ένα τεράστιο δημοσιονομικό πρόβλημα, όπου το δημόσιο χρέος της Ιταλίας προς το ΑΕΠ για το 202 έφτασε στο 144,4% το 2022,

Κι εδώ έρχεται η ίντριγκα και το κουτσομπολιό που πλέον είναι συνυφασμένο με την ιταλική πολιτική σκηνή. Κατά την Μελόνι το σκάνδαλο με τον πρώην σύντροφό της ήταν ένα καλοστημένο σχέδιο υπονόμευσης της κυβέρνησης γι αυτό και το δεικτικό της σχόλιο στο X για τον χωρισμό της.

Καλώς ή κακώς η Ιταλία είναι μια χώρα που εκτός από τον εκφραστή της ρεαλιστικής πολιτικής, τον Νικολό Μακιαβέλι, έχει συνηθίσει σε μια πολιτική σκηνή των διαβόητων πλέον μπούνγκα μπούνγκα πάρτι του Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Και το γεγονός για άλλη μια φορά η πολιτική σκηνή της Ιταλίας χαρακτηρίζεται από σκάνδαλα που αφορούν οτιδήποτε άλλο εκτός από τα πολιτικά πεπραγμένα δείχνει ξεκάθαρα πως για την Ιταλία τέτοια περιστατικά καθορίζουν τη δημόσια ζωή της χώρας.

Πληροφορίες: The New York Times

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA