Μενού
qatar-airways
Qatar Airways | Shutterstock
  • Α-
  • Α+

Δώδεκα επιβαίνοντες σε πτήση της Qatar Airways από τη Ντόχα με προορισμό την Ιρλανδία τραυματίστηκαν στη διάρκεια αναταράξεων, ανακοίνωσε σήμερα το αεροδρόμιο του Δουβλίνου προσθέτοντας ότι το αεροσκάφος προσγειώθηκε με ασφάλεια και όπως ήταν προγραμματισμένο.

Η πτήση QR017 που εκτελούσε ένα αεροσκάφος τύπου Boeing 787 Dreamliner προσγειώθηκε στο Δουβλίνο λίγο πριν από τις 13:00 τοπική ώρα, ανακοίνωσε το αεροδρόμιο.

«Κατά την προσγείωση στο αεροσκάφος μετέβησαν μέλη της υπηρεσίας αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών, ανάμεσά τους της αστυνομίας αεροδρομίων και της πυροσβεστικής υπηρεσίας επειδή έξι επιβάτες και έξι μέλη του πληρώματος (12 συνολικά επιβαίνοντες) ανέφεραν τραυματισμούς από αναταράξεις που συνάντησε το αεροσκάφος ενώ πετούσε πάνω από την Τουρκία», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το αεροδρόμιο του Δουβλίνου.

Το περιστατικό σημειώθηκε πέντε ημέρες μετά την υποχρεωτική προσγείωση που πραγματοποίησε στην Μπανγκόκ αεροσκάφος της Singapore Airlines που πετούσε από το Λονδίνο με προορισμό τη Σιγκαπούρη εξαιτίας σφοδρών αναταράξεων που προκάλεσαν τον θάνατο μάλλον από ανακοπή ενός 73χρονου Βρετανού και οδήγησαν στη νοσηλεία σε μονάδα εντατικής θεραπείας άλλους 20 επιβαίνοντες.

Τα ατυχήματα που οφείλονται σε αναταράξεις στη διάρκεια πτήσεων είναι ο πιο συχνός τύπος ατυχημάτων, σύμφωνα με μελέτη του 2021 που εκπόνησε η Αμερικανική Εθνική Επιτροπή Ασφάλειας των Μεταφορών.

Από το 2009 ως το 2018 η αμερικανική υπηρεσία διαπίστωσε ότι πάνω από το ένα τρίτο των αναφερθέντων ατυχημάτων σε αεροπλάνα οφείλονταν σε αναταράξεις και τα περισσότερα είχαν ως αποτελέσμα έναν ή περισσότερους τραυματισμούς αλλά καμία ζημιά αεροσκάφους. 

Τα αεροδρόμια της Ευρώπης με τις περισσότερες αναταράξεις - Ψηλά το «Βενιζέλος»

Το Turbli, ιστοσελίδα που εξειδικεύεται στις αναταράξεις, κατέταξε τη δεκάδα με τα ευρωπαϊκά και παγκόσμια αεροδρόμια που σημειώνονται οι περισσότερες αναταράξεις, με την Αθήνα να βρίσκεται στις πρώτες θέσεις.

Ειδικότερα, η Αθήνα βρίσκεται στην έκτη θέση της σχετικής λίστας των ευρωπαϊκών αεροδρομίων με –κατά μέσο όρο– 14.212 αναταράξεις στην κλίμακα «Ρυθμού Διάχυσης Στροβιλισμού».

Στην πρώτη θέση των αεροδρομίων της Ευρώπης με τις περισσότερες αναταράξεις ανέρχεται η Βιέννη της Αυστρίας, ενώ ακολουθούν στις επόμενες θέσεις οι εξής πόλεις και χώρες: Η Ζυρίχη στην Ελβετία, η Μασσαλία στη Γαλλία, η Γενεύη στην Ελβετία, το Ζγκόρνι στη Σλοβενία, η Αθήνα στην Ελλάδα, το Σταβάνγκερ στη Νορβηγία, η Πίζα στην Ιταλία, το Σότσι στη Ρωσία και η Μπρατισλάβα στη Σλοβακία.

  1. Βιέννη, με 14.862
  2. Ζυρίχη, με 14.456
  3. Μασσαλία, με 14.428
  4. Γενεύη, με 14.354
  5. Ζγκόρνι, με 14.319
  6. Αθήνα, με 14.212
  7. Σταβάνγκερ, με 14.198
  8. Πίζα, με 14.194
  9. Σότσι, με 14.182
  10. Μπατισλάβα, με 14.149.
Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA