Μενού
iran gynaikes.jpg
Διαμαρτυρία για την κακοποίηση γυναικών στο Ιράν. | AP
  • Α-
  • Α+

Η κακοποίηση γυναικών στο Ιράν συνεχίζεται, παρά το παγκόσμιο κύμα οργής μετά τον θάνατο της Μαχσά Αμινί. Μάλιστα, ομάδες επιβολής του χιτζάμπ αναπτύσσονται στο μετρό της Τεχεράνης και απαγορεύουν σε όσες γυναίκες δεν φορούν την ισλαμική μαντίλα την είσοδο στο τρένο, σύμφωνα με όσα μετέδωσε η ιρανική κρατική τηλεόραση.

Πολλές Ιρανές, στα αστικά κέντρα, αρνούνται πεισματικά να συμμορφωθούν με τους κανόνες που επιβάλλουν το χιτζάμπ, σε μια ένδειξη πως το κίνημα «γυναίκες, ζωή, ελευθερία».

Θύμα του καθεστώτος που σκοτώνει, κυριολεκτικά για το χιτζάμπ έπεσε μια νεαρή έφηβη. Η Αρμίτα Γκεραβάντ είναι εγκεφαλικά νεκρή σύμφωνα με όσα μετέδωσαν την Κυριακή (22/10) ιρανικά ΜΜΕ.

Έπεσε σε κώμα 

Να σημειωθεί ότι η έφηβη Ιρανή έπεσε σε κώμα νωρίτερα μέσα στον Οκτώβριο, μετά από άσκηση βίας από Ιρανούς αξιωματούχους σε σταθμό μετρό της Τεχεράνης, για παράβαση της νομοθεσίας του Ιράν που διέπει το χιτζάμπ, το κάλυμμα κεφαλής που επιβάλλεται στις γυναίκες.

«Οι ενημερώσεις για την κατάσταση της υγείας της Αρμίτα Γκεραβάντ, αφήνουν να εννοηθεί ότι η ίδια είναι εγκεφαλικά νεκρή, παρά τις προσπάθειες του ιατρικού προσωπικού», μετέδωσε το Ειδησεογραφικό Δίκτυο της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν.

Το βραβείο

Το τραγικό περιστατικό συνέβη μόλις λίγες μέρες αφότου απονεμήθηκε στη Μαχσά Αμινί και στο γυναικείο κίνημα στο Ιράν «Woman Life Freedom» (Γυναίκα, Ζωή, Ελευθερία) το Βραβείο Ζαχάρoφ για την Ελευθερία της Σκέψης, από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Υπενθυμίζεται ότι το κίνημα «Woman Life Freedom» γεννήθηκε μετά τη δολοφονία της Μαχσά Αμινί από την ιρανική αστυνομία ηθών και πυροδότησε εξέγερση των γυναικών στο Ιράν, που είχε ως αποτέλεσμα την αιματηρή καταστολή τους.

«Η βάναυση δολοφονία της Μαχσά Αμίνι», στις 16 Σεπτεμβρίου 2022, τρεις μέρες μετά τη σύλληψή της από την ιρανική αστυνομία επειδή δεν φορούσε σωστά τη μαντίλα της, «ήταν το σημείο καμπής», δήλωσε η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα.

«Προκάλεσε ένα κίνημα υπό την ηγεσία των γυναικών που έγραψε ιστορία. Το σύνθημα «Woman Life Freedom» έχει γίνει μια κραυγή συγκέντρωσης για όλους εκείνους που υπερασπίζονται την ισότητα, την αξιοπρέπεια και την ελευθερία στο Ιράν», ανέφερε η πρόεδρος του ΕΚ.

«Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στέκεται περήφανα στο πλευρό όσων γενναία και ασυμβίβαστα συνεχίζουν να αγωνίζονται για την ισότητα, την αξιοπρέπεια και την ελευθερία στο Ιράν. Στεκόμαστε στο πλευρό εκείνων που, ακόμη και από τη φυλακή, συνεχίζουν να κρατούν ζωντανές τις Γυναίκες, τη Ζωή και την Ελευθερία», είπε στη συνέχεια.

Κατηγορούμενη

Η Μαχσά, μια 22χρονη από το Ιράν, με κουρδική καταγωγή, συνελήφθη από την αστυνομία στην Τεχεράνη στις 13 Σεπτεμβρίου 2022 κατηγορούμενη ότι παρέβη τους νόμους του Ιράν περί σεμνότητας. Άφησε την τελευταία της πνοή σε νοσοκομείο τρεις ημέρες αργότερα, έπειτα από κακοποίηση που υπέστη κατά τη διάρκεια της κράτησής της.

Ο θάνατός της πυροδότησε μαζικές διαμαρτυρίες στο Ιράν κατά της νομοθεσίας για τη χιτζάμπ και άλλων νόμων που εισάγουν διακρίσεις.

Τον Οκτώβριο του 2022, οι ευρωβουλευτές ζήτησαν κυρώσεις κατά Ιρανών αξιωματούχων που εμπλέκονται τόσο στον θάνατο της Τζίνα Μαχσά Αμινί, όσο και στην καταστολή που εξαπέλυσε το καθεστώς.

 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA