Μενού
glypta-parthenona
Τα Γλυπτά του Παρθενώνα στο Βρετανικό Μουσείο | Associated Press
  • Α-
  • Α+

Την άποψη ότι τα Γλυπτά του Παρθενώνα θα πρέπει να εκτίθενται στο Μουσείο της Ακρόπολης στηρίζουν σε άρθρο τους οι Times, με φόντο τις σφοδρές αντιδράσεις που έχουν ξεσπάσει για την ακύρωση της συνάντησης μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Βρετανό ομόλογό του, Ρίσι Σούνακ.

Οι thetimes.co.uk στηρίζουν την ελληνική θέση και επικρίνουν τον Βρετανό πρωθυπουργό, επισημαίνοντας ότι με τις κινήσεις που κάνει, βρίσκεται ένα βήμα πριν χάσει τα λογικά του (losing his own marbles).

«H διαίρεση των Μαρμάρων του Παρθενώνα μεταξύ της Ελλάδας και του Βρετανικού Μουσείου είναι σαν να κόβεις τη Μόνα Λίζα στη μέση, σύμφωνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τον εύγλωττο πρωθυπουργό της χώρας», γράφουν οι Times και συνεχίζουν:

«Χθες ανέπτυξε τα επιχειρήματά του στον σερ Κιρ Στάρμερ, έναν πολιτικό που συνδέεται περισσότερο με το έργο του Σίσυφου, και ήλπιζε να συμφωνήσει σήμερα με τον Ρίσι Σούνακ την επιστροφή των Ελγινείων Μαρμάρων στην Αθήνα, μέχρι που η συνάντησή τους ακυρώθηκε».

Σύμφωνα με το βρετανικό μέσο, «πρόκειται για ένα δύσκολο πρόβλημα και ο Βρετανός πρωθυπουργός θα μπορούσε να ζητήσει καθοδήγηση από τον κλασικιστή Μπόρις Τζόνσον. Αλλά ο κ. Σουνάκ θα καταλήξει να χάσει τα λογικά του (σ.σ: losing his own marbles, αναγράφεται συγκεκριμένα)».

«Ως πρόεδρος της Ένωσης της Οξφόρδης το 1986, ο κ. Τζόνσον προσέφερε στη Μελίνα Μερκούρη, την ηθοποιό που έγινε υπουργός Πολιτισμού, ένα βήμα για να πιέσει για την επιστροφή της ζωφόρου του Παρθενώνα. Μέχρι πέρυσι, είχε αλλάξει στάση. “Αυτοί οι θεοί και οι ήρωες ήρθαν στη χώρα μας το 1812 ως πρόσφυγες από το οθωμανικό καμίνι”, δήλωσε. “Θα τους έλιωναν για να φτιάξουν τσιμέντο”», επισημαίνεται στο άρθρο για τα Γλυπτά του Παρθενώνα.

glypta-parthenona-bretaniko-mouseio
Τα Γλυπτά του Παρθενώνα στο Βρετανικό Μουσείο | Associated Press

«Τα Γλυπτά του Παρθενώνα θα έπρεπε να εκτίθενται στο Μουσείο της Ακρόπολης»

«Ο κ. Τζόνσον έγινε ένας διατηρητής. Το επιχείρημά του Μπόρις Τζόνσον είναι ότι ο λόρδος Έλγιν, Βρετανός πρεσβευτής στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, δεν ήταν αυτοκρατορικός πλιατσικολόγος. Το δεύτερο επιχείρημά ήταν ότι αν δοθούν τα μάρμαρα στην Ελλάδα, τι θα πρέπει να γίνει με τις θεωρητικές διεκδικήσεις της Αιγύπτου και του Ιράκ, της Συρίας, του Λιβάνου, της Τουρκίας και της Νιγηρίας. Τι θα έμενε από αυτό το θαυμάσιο μουσείο στο Μπλούμσμπερι; Ως πρωθυπουργός, η Λιζ Τρας ακολούθησε αυτά τα επιχειρήματα», προστίθεται στη συνέχεια.

«Ο κ. Σούνακ δεν θα έπρεπε. Το θέμα δεν θα έπρεπε να αφορά την ιδιοκτησία, αλλά το πού μπορεί κανείς να εκτιμήσει καλύτερα τα μάρμαρα, εκείνα που βρίσκονται στην Αθήνα και εκείνα που βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο. Ανήκουν μαζί ως καλλιτεχνικό σύνολο και ανήκουν στο φυσικό τους περιβάλλον», συνεχίζει το άρθρο.

«Τα υπόλοιπα κειμήλια εκτίθενται όμορφα σήμερα στο Μουσείο της Ακρόπολης [...] που χτίστηκε για τον σκοπό αυτό. Το Βρετανικό Μουσείο θα πρέπει να δανείσει τα μάρμαρά του. Θα παραμείνουν στην ιδιοκτησία όλου του κόσμου», καταλήγουν οι Times για τα Γλυπτά του Παρθενώνα.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA