Μενού
  • Α-
  • Α+

Καθαρά Δευτέρα χωρίς θαλασσινά δεν γίνεται. Από τους πιο αγαπημένους θαλασσινούς μεζέδες όλο το χρόνο, οι γαρίδες έχουν πάντα ιδιαίτερη θέση στο σαρακοστιανό τραπέζι και αποτελούν τη βάση για πολλά λαχταριστά πιάτα. Εμείς προτείνουμε, εσείς επιλέγετε ποια από τις παρακάτω συνταγές ταιριάζει στο δικό σας τραπέζι.

Γαρίδες σκορδάτες

Υλικά (για 4 άτομα)

500 γρ. γαρίδες

125 ml ελαιόλαδο

4 μεγάλες σκελίδες σκόρδο, λιωμένες

1 κ.γ. μπούκοβο

1 κ.γ. πάπριπα

60-90 ml κονιάκ

χυμό από 1 λεμόνι

1 κ.σ. φρέσκο μαϊντανό, ψιλοκομμένο

αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε το σκόρδο και το μπούκοβο και σοτάρουμε το σκόρδο για περίπου 1 λεπτό.

Δυναμώνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε τις γαρίδες, το κονιάκ, το χυμό λεμονιού και την πάπρικα. Ανακατεύουμε και σοτάρουμε ανακατεύοντας για περίπου 3 λεπτά μέχρι να γίνουν ροζ οι γαρίδες.

Μεταφέρουμε τις γαρίδες με τη σάλτσα τους σε πιάτο, αλατοπιπερώνουμε, πασπαλίζουμε με φρέσκο μαϊντανό και σερβίρουμε.

 

Γιουβέτσι με γαρίδες

Υλικά (για 4 άτομα)

500 γρ. γαρίδες μέτριες

1 πακέτο κριθαράκι χοντρό

7 κ.σ. ελαιόλαδο

½ ποτήρι λευκό κρασί

1 κρεμμύδι, τριμμένο

1 σκελίδα σκόρδο, πολτοποιημένη

1 κούπα ντομάτα στον τρίφτη

1 κ.σ. ντοματοπολτό

½ κ.γ. πάπρικα καπνιστή

¼ κ.γ. πάπρικα καυτερή

αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Πλένουμε, καθαρίζουμε τις γαρίδες και αφαιρούμε από τη ράχη το εντεράκι τους.  

Βράζουμε τα κεφάλια τους για 4-5 λεπτά και ετοιμάζουμε ένα ζωμό. Τον σουρώνουμε και τον κρατάμε στην άκρη.

Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο για 2-3 λεπτά. Προσθέτουμε το κριθαράκι και ανακατεύουμε για λίγο μέχρι να γυαλίσει.

Σβήνουμε με το κρασί, προσθέτουμε την τριμμένη ντομάτα, τον πολτό ντομάτας, αλατοπίπερο και 5-6 κούπες από το ζωμό που φυλάξαμε. Βράζουμε ανακατεύοντας για 3-4 λεπτά.

Μεταφέρουμε το φαγητό σε ένα πυρέξ, προσθέτουμε τις γαρίδες και ψήνουμε σε προθερμασμένο στους 190 βαθμούς φούρνο για 10-12 λεπτά, ανακατεύοντας μια-δυο φορές μέχρι να πει τα υγρά του και να μελώσει το γιουβέτσι. Καλό είναι να μην είναι πολύ στεγνό το γιουβέτσι, γι' αυτό αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό. Πασπαλίζουμε εάν θέλουμε με ψιλοκομμένο μαϊντανό και σερβίρουμε.

Γαριδομακαρονάδα

Υλικά (για 4 άτομα)

500 γρ. σπαγγέτι

1 κιλό γαρίδες μέτριες, πλυμένες και καθαρισμένες

1/3 φλιτζανιού ελαιόλαδο

2 σκελίδες σκόρδο

½ ποτήρι λευκό κρασί

2 ντομάτες στον τρίφτη

1 κ.σ. τοματοπελτέ

½ κ.γ. πάπρικα γλυκιά

1 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο

αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Πλένουμε, καθαρίζουμε τις γαρίδες και αφαιρούμε από τη ράχη το εντεράκι τους.

Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι και σοτάρουμε το σκόρδο και τις γαρίδες μέχρι να αρχίσουν να παίρνουν ροζ χρώμα.

Σβήνουμε με το κρασί, αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε τις ντομάτες, τον πελτέ, την πάπρικα και τον μαϊντανό. Βράζουμε για 8-10 λεπτά.

Στο μεταξύ βράζουμε τα σπαγγέτι σε άφθονο αλατισμένο νερό. Μόλις γίνουν al dente, τα στραγγίζουμε και τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα με τις γαρίδες.

Ανακατεύουμε και σερβίρουμε σε πιατέλα πασπαλίζοντας εάν θέλουμε με ψιλοκομμένο μαϊντανό.

Διαβάστε ακόμα

4 συνταγές για τα πιο νόστιμα σπιτικά ντιπ

3 μυστικά για να απογειώσετε τις μακαρονάδες σας

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA