Η ιστορία πίσω από το χωρισμό ενός από των πιο εμβληματικών ζευγαριών των 90s, των τραγουδοποιών Nick Cave και PJ Harvey αποκαλύφθηκε μέσα από το The Red Hand Files, το blog που διατηρεί ο Cave για να απαντά σε ερωτήσεις θαυμαστών. Και, όπως, σωστά καταλάβατε από τον τίτλο αυτού του θέματος, τα ναρκωτικά σίγουρα έπαιξαν το ρόλο τους...

Ένας φαν, ο Ramon από τη Βραζιλία, ρώτησε τον Cave γιατί χώρισε με την PJ Harvey και η απάντηση που έλαβε ήταν η εξής:  «Η αλήθεια είναι ότι δεν χώρισα εγώ την PJ Harvey, η PJ Harvey χώρισε εμένα. Κάθομαι στο πάτωμα του διαμερίσματός μου στο Νότινγκ Χιλ, με τον ήλιο να τρυπώνει μέσα από το παράθυρο (ίσως), νιώθοντας όμορφα,  με μια ταλαντούχα και όμορφη νεαρή τραγουδίστρια για φιλενάδα, όταν ξαφνικά χτυπάει το τηλέφωνο. Το σήκωσα και ήταν η Polly.
“Γεια”, της λέω.
“Θέλω να χωρίσουμε”.
“Γιατί;”, τη ρωτάω.
“Απλά τελείωσε”, μου λέει.
Από την έκπληξη πήγε να μου πέσει η σύριγγα από τα χέρια».

Και συνέχισε, γράφοντας: «Κατά βάθος υποψιαζόμουν ότι τα ναρκωτικά ίσως να ήταν ένα πρόβλημα στη σχέση μας, αλλά υπήρχαν και άλλα θέματα. Είχα ακόμη αρκετή δουλειά να κάνω μέχρι να κατανοήσω την έννοια της μονογαμίας και η Polly είχε τα δικά της θέματα, υποψιάζομαι, αλλά σε τελική ανάλυση το βασικό πρόβλημα ήταν ότι ήμασταν και οι δύο παθιασμένα δημιουργικοί άνθρωποι, ο καθένας υπερβολικά απορροφημένος στον εαυτό του ώστε να μπορεί να συνυπάρχει με τον άλλον με πραγματικά ουσιαστικό τρόπο. Ήμασταν σαν δύο χαμένες βαλίτσες από το ίδιο σετ, σε έναν ιμάντα αποσκευών που δεν πάνε πουθενά».

Ωραία παρομοίωση η τελευταία, ίσως σκεφτείτε, θα έπρεπε να γράψει ένα τραγούδι γι' αυτό. Η αλήθεια είναι ότι έγραψε ολόκληρο άλμπουμ, το «The Boatman's Call» του 1997.