Μενού
sinatra
Φρανκ Σινάτρα | YouTube
  • Α-
  • Α+

Υπάρχει ένας «μύθος» που λέει πως κάποια στιγμή ο Φρανκ Σινάτρα βρέθηκε στο στόχαστρο της μαφίας στη Νέα Υόρκη. Λέγεται, μάλιστα, πως στο όνομα του σπουδαίου τραγουδιστή κάποιοι είχαν υπογράψει «συμβόλαιο θανάτου». Σύμφωνα, πάντα, με τον ίδιο «μύθο» όταν το τότε αφεντικό της μαφίας που δρούσε στην αμερικανική μητρόπολη, έμαθε για αυτό το «συμβόλαιο θανάτου», έγινε έξω φρενών και προειδοποίησε πως όποιος πειράξει τον Σινάτρα θα έχει να κάνει μαζί του.

Αρχηγού παρόντος πάσα αρχή παυσάτω και κάπως έτσι ο Σινάτρα συνέχισε να ζει. Μετά από λίγο καιρό, ένα από τα πρωτοπαλίκαρα του αρχιμαφιόζου, ρώτησε το «αφεντικό» τον λόγο για τον οποίο έβαλε βέτο στην εκτέλεση του Σινάτρα. Σύμφωνα με τον «μύθο», λοιπόν, ο αρχιμαφιόζος γύρισε και του είπε: «αν τον σκοτώναμε, βλάκα, ποιος θα μπορούσε να τραγουδήσει όπως αυτός το ''New York, New York''»!

Ο συγκεκριμένος «μύθος», λοιπόν, επικράτησε και πέρασε στη σφαίρα του θρύλου για δυο λόγους. Ο πρώτος είναι ξεκάθαρος αφού δείχνει το πόσο σπουδαίος τραγουδιστής ήταν ο Φρανκ Σινάτρα. Ο δεύτερος λόγος είναι γιατί, πάντα αυτή η ιστορία «αναζωπύρωνε» τις συζητήσεις για το αν και ο ίδιος ο Σινάτρα είχε υπάρξει μαφιόζος.

Ο σπουδαίος τραγουδιστής, δεδομένα, είχε σχέσεις με τα αφεντικά της μαφίας. Κοινωνικές σχέσεις. Ακόμα και με τους σκληρούς της μαφίας. Κάποιοι λένε πως είχε υπερβολικά στενές σχέσεις με τα αφεντικά της μαφίας. Άλλοι πάλι λένε πως και ο ίδιος ήταν μαφιόζος και πως έκανε δουλειές, χρησιμοποιώντας την αναγνωρισιμότητα και την αγάπη που του είχε ο κόσμος, για λογαριασμό της μαφίας. Γνωστές ήταν οι διασυνδέσεις του με τους Λάκι Λουτσιάνο, Μπάγκσι Σίγκελ, Γουίλι Μορέτι και τα ξαδέρφια του Αλ Καπόνε, τα αδέρφια Φισκέτι, όπως καταγράφονται στα αποχαρακτηρισμένα αρχεία του FBI.

Οι φιλικές σχέσεις του διάσημου τραγουδιστή με μαφιόζους είναι θρυλικές και σύμφωνα με φήμες το Όσκαρ για τον ρόλο του στην ταινία «Όσο υπάρχουν άνθρωποι» το οφείλει στις πιέσεις του Τζον Ροσέλι, (ο «Όμορφος Τζόνι», αρχιγκάνγκστερ της μαφίας του Σικάγο), στον Χάρι Κον, το αφεντικό των στούντιο της Columbia.

Στο στόχαστρο του FBI

Οι φήμες και οι πληροφορίες ήταν τόσες που το FBI «αναγκάστηκε» να ερευνήσει τη ζωή του διάσημου τραγουδιστή. Συντάχθηκε έκθεση 19 σελίδων βασισμένη σε ηχογραφημένες συνομιλίες μελών της μαφίας καθώς και σε στοιχεία πληροφοριοδοτών. Η έκθεση γράφει ότι ο Σινάτρα βρισκόταν σε επαφή με καμιά δεκαριά από τους γνωστότερους αρχηγούς της Μαφίας κατά τα έτη 1958 – 1964. 

Η έκθεση του υπουργείου  άφηνε να αγνοηθεί πως ο Σινάτρα ήταν ίσως ανακατεμένος σε ύποπτες «δουλειές» της Μαφίας, στην πολιτεία της Νεβάδας. Εκείνη η έκθεση έγραφε επίσης πως ο Σινάτρα απολάμβανε μεν της προστασίας των μαφιόζων αλλά ταυτόχρονα είχε και κάποιες υποχρεώσεις όπως το να μεσολαβεί (ως πρόσωπο με μεγάλη αναγνωρισιμότητα) στο να κλείνονται δουλειές για τη μαφία. Γενικά, πάντως, εκείνη η έκθεση ήταν μια σταγόνα στον ωκεανό αφού στην πραγματικότητα το FBI παρακολουθούσε τον Σινάτρα για σχεδόν 40 χρόνια και ο «φάκελός» του περιείχε χιλιάδες σελίδες.

Για τις διασυνδέσεις του με τη Μαφία κλήθηκε να καταθέσει στη Βουλή των Αντιπροσώπων στις 18 Ιουλίου 1972 αλλά ποτέ δεν έγινε δυνατό να συνδεθεί με κάποιο γεγονός.  Ο διευθυντής του FBI Τζέι Έντγκαρ Χούβερ είχε πει για τον Σινάτρα, πάντως, ότι έχει το «σύμπλεγμα της κουκούλας» και ήταν φανερό ότι απολάμβανε τη συνεργασία με τους μαφιόζους για να μένει στο προσκήνιο, με τη πάντα γοητευτική φωνή του. Είχε καταθέσει ακόμη πως ο Σινάτρα είχε προσφερθεί να λειτουργήσει σαν «μυστικός πληροφοριοδότης» για την υπηρεσία προκειμένου να «καθαρίσει» το όνομα του, κάτι που το FBI αρνήθηκε. Ή έτσι είπε ο Χούβερ.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA