Μενού
amelia
Instagram
  • Α-
  • Α+

Ήταν η πρώτη γυναίκα πιλότος που πέταξε μόνη πάνω από τον Ατλαντικό Ωκεανό. Το ταξίδι που πραγματοποίησε τον Ιούλιο του 1937 έμελε να είναι και το τελευταίο της, αφού δεν βρέθηκε ποτέ, ενισχύοντας διάφορες υποψίες γύρω από ένα άλυτο μυστήριο. Ήταν μόλις 40 χρονών.

Η Αμέλια Μαίρη Έρχαρτ γεννήθηκε το 1897 στο Κάνσας και μεγάλωσε σε μία εύπορη οικογένεια. Ο πατέρας της ήταν δικηγόρος σε θέματα σιδηροδρομικών και η μητέρα της προερχόταν από πλούσια οικογένεια. Η Αμέλια ήταν ανήσυχη και περιπετειώδης φύση από πολύ μικρή, στοιχείο για το οποίο ήταν γνωστή και στην ενήλικη ζωή της.

Όταν πέθαναν οι παππούδες της, ξεκίνησαν τα οικονομικά προβλήματα, ενώ ο πατέρας της πάλευε με την εξάρτησή του από το αλκοόλ. Αν και τελικά σπούδασε, όλα άλλαξαν όταν επισκέφθηκε την αδερφή της στον Καναδά και ανέπτυξε ένα ενδιαφέρον για τους τραυματισμένους στρατιώτες του Α' Παγκοσμίου Πολέμου. Το 1918 τα παράτησε όλα για να γίνει νοσοκόμα.

Οι ιστορικές πτήσεις

Μετά το τέλος του πολέμου επέστρεψε στο Πανεπιστήμιο, αλλά οι γονείς της την έπεισαν να γυρίσει στην Καλιφόρνια για να είναι μαζί τους. Το 1920 μπήκε για πρώτη φορά σε αεροπλάνο και ενθουσιάστηκε τόσο πολύ που ξεκίνησε μαθήματα πιλότου. Έναν χρόνο μετά αγόρασε το δικό της αεροπλάνο και δύο χρόνια μετά, είχε το δίπλωμα στα χέρια της. Στο μεταξύ, μετακόμισε στη Μασαχουσέτη για να εργαστεί ως κοινωνική λειτουργός σε σπίτι για πρόσφυγες.

Η αγάπη της για τα αεροπλάνα δεν έσβησε ποτέ. Το 1928, η κυβέρνηση έψαχνε τη γυναίκα που θα πετούσε πάνω από τον Ατλαντικό και επιλέχθηκε η Αμέλια, με κάποιους να εικάζουν ότι τη διάλεξαν επειδή έμοιαζε με τον Τσαρλς Λίντμπεργκ, τον πρώτο άντρα που πέταξε, έναν χρόνο πριν. Η ιστορική πτήση στις 17 Ιουνίου άλλαξε τα πάντα για την Έρχαρτ. Άρχισε να δίνει διαλέξεις, έγραψε βιβλίο και έγινε παγκόσμια διασημότητα. 

Παντρεύτηκε τον εκδότη της το 1931, αλλά κράτησε το επίθετό της. Συνέχισε να γράφει ιστορία, πετώντας μόνη της πάνω από τον Ατλαντικό το 1932. Παρ'όλες τις μηχανικές δυσκολίες και την κακοκαιρία, προσγειώθηκε σε χρόνο ρεκόρ και έγραψε ένα ακόμη βιβλίο για την εμπειρία της. Ακολούθησαν αμέτρητες πτήσεις στις Η.Π.Α.

Η τελευταία πτήση και η εξαφάνιση

Το 1937, θα γυρνούσε όλο τον κόσμο με το αεροπλάνο δύο μηχανών, Lockheed Electra. Έφυγε από το Μαϊάμι την 1η Ιουνίου για ένα ταξίδι 47 χιλιάδων χιλιομέτρων. Τις εβδομάδες που ακολούθησαν, έκανε αμέτρητες στάσεις για ανεφοδιασμό. Στις 2 Ιουλίου, έφυγε από τη Νέα Γουινέα, με προορισμό το νησί Χάουλαντ, που ήταν δύσκολα προσβάσιμο. Κάποια στιγμή, ενημέρωσε από τον ασύρματο ότι τελειώνουν τα καύσιμα και μία ώρα μετά είπε ότι κατευθύνεται «βόρεια και νότια» και χάθηκε η επαφή.

Θεωρούν ότι το αεροπλάνο έπεσε 160 χιλιόμετρα μακριά από το νησί και έγινε εκτεταμένη έρευνα για να βρεθεί η Έρχαρτ αλλά και σύμβουλος και συνεπιβάτης της, Νούναν. Στις 19 Ιουλίου, οι έρευνες σταμάτησαν και ανακηρύχθηκαν εξαφανισμένοι. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού της, η Αμέλια έστειλε αμέτρητα γράμματα και δώρα στον σύζυγό της, που έγιναν το βιβλίο "Last Flight". Ακόμα και σήμερα, πολλοί πιστεύουν ότι οι επιβάτες έπεσαν σε άλλο σημείο ή ότι πιάστηκαν αιχμάλωτοι από τους Ιάπωνες. Δεν επιβεβαιώθηκε ποτέ τίποτα.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA