Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Εύκολο, αφράτο τσουρέκι από τον Άκη Πετρετζίκη - Η συνταγή για το Πάσχα

Τσουρέκι διακοσμημένο με κόκκινα αυγά | (Shutterstock)

Τσουρέκι από τον Άκη Πετρετζίκη. Εύκολο, πασχαλινό, αφράτο τσουρέκι στεφάνι διακοσμημένο με κόκκινα αυγά! Μια υπέροχη συνταγή από το akispetretzikis.com, ιδανική για το Πάσχα!

Υλικά για το τσουρέκι πλεξούδα

  • 450 γρ. αλεύρι για τσουρέκι
  • 120 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
  • 18 γρ. ξηρή μαγιά
  • ξύσμα πορτοκαλιού, από 1 πορτοκάλι
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • 80 γρ. γάλα πλήρες
  • 200 γρ. νερό
  • 60 γρ. βούτυρο
  • 2 αυγά
  • 1 κρόκο, αραιωμένο με λίγο νερό
  • 1 κ.γ. σουσάμι, λευκό
  • 1 κ.γ. σουσάμι, μαύρο
  • 1 κ.γ. παπαρουνόσπορο

Για το σερβίρισμα

  • 5 αυγά, βρασμένα και βαμμένα

Βήμα βήμα η συνταγή

  • Ανακατεύουμε 200 γρ. από το αλεύρι με τη ζάχαρη, τη μαγιά, το ξύσμα πορτοκαλιού και το αλάτι σε ένα μπολ.
  • Ζεσταίνουμε το γάλα, το νερό και το βούτυρο σε ένα κατσαρολάκι μέχρι να γίνει χλιαρό το μείγμα μας και όχι να κάψει.
  • Ανακατεύουμε το μείγμα με τα υγρά με το μείγμα του αλευριού με ένα σύρμα χειρός μέχρι να ομογενοποιηθούν μεταξύ τους.
  • Προσθέτουμε τα δύο αυγά και συνεχίζουμε το ανακάτεμα.
  • Μεταφέρουμε το μείγμα στην επιφάνεια εργασίας μας, προσθέτουμε το υπόλοιπο αλεύρι και ξεκινάμε το ζύμωμα μέχρι να πάρουμε μια ελαστική ζύμη.
  • Ζυμώνουμε για 10 λεπτά. Μπορούμε αν θέλουμε αυτή τη διαδικασία να την κάνουμε και στο μίξερ χρησιμοποιώντας τον γάντζο.
  • Μεταφέρουμε τη ζύμη σε ένα μπολ ελαφρώς λαδωμένο και σκεπάζουμε με μια μεμβράνη. Αφήνουμε στην άκρη να ξεκουραστεί για μισή ώρα.
  • Μοιράζουμε τη ζύμη σε τρία ίσα μέρη.
  • Δημιουργούμε με το κάθε κομμάτι ζύμης ένα φυτίλι μήκους περίπου ένα μέτρο. (Φυτίλια ονομάζονται οι λωρίδες ζύμης που δημιουργούμε για την παρασκευή των τσουρεκιών.) 
  • Τα ενώνουμε όλα στην άκρη μεταξύ τους και πλέκουμε μια πλεξούδα. Τα ενώνουμε να γίνουν ένα στεφάνι.
  • Μεταφέρουμε την πλεξούδα μας σε ένα ταψί 30x40 εκ. στρωμένο με λαδόκολλα.
  • Σκεπάζουμε με μία πετσέτα και αφήνουμε σε ζεστό μέρος για μία ώρα να φουσκώσει.
  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C στον αέρα.
  • Αραιώνουμε τον κρόκο με λίγο νερό και με την βοήθεια ενός πινέλου αλείφουμε το στεφάνι μας με το αυγό.
  • Πασπαλίζουμε με το σουσάμι και τον παπαρουνόσπορο.
  • Ψήνουμε για 35-40 λεπτά.
  • Αφαιρούμε από τον φούρνο και πριν κρυώσει βάζουμε τα βρασμένα αυγά σε διάφορα σημεία στο στεφάνι μας.
  • Αφήνουμε να κρυώσει καλά.

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA