Μενού
Κακοποίηση
Κακοποίηση | Shutterstock
  • Α-
  • Α+

Ένας άντρας από τη Βρετανία βίωνε επί χρόνια την κακοποίηση στα χέρια της γυναίκας του, αλλά αποφάσισε να πάρει τη ζωή του στα χέρια του εκθέτοντας τις πράξεις της στην αστυνομία, «στήνοντας» μία έξυπνη παγίδα μέσα στο σπίτι τους.

Η εικόνα που πρόβαλαν ο Richard και η Sheree Spencer ήταν αυτή του τέλειου έγγαμου βίου. Παντρεμένοι, με τρεις υγιέστατες κόρες, ζούσαν σε ένα αρχοντικό με επτά υπνοδωμάτια στην Αγγλική εξοχή, κοντά στο Γιορκ, και είχαν μία Jaguar για οικογενειακό αυτοκίνητο, όπως γράφει η Sun.

Αλλά πίσω από τις κλειστές πόρτες, ο Richard, 47 ετών, υπέφερε κρυφά από αυτό που ένας δικαστής αργότερα θα περιέγραφε ως «τη χειρότερη περίπτωση ελεγκτικής και καταναγκαστικής συμπεριφοράς» που είχε δει ποτέ.

Ο οικογενειακός εφιάλτης

Κατά τη διάρκεια της 20ετούς συμβίωσής τους, η 46χρονη Sheree, τυπική περίπτωση σαδιστικού νου, προσπαθούσε με ψέματα και απειλές να κάνει τη ζωή του συζύγου της μία κόλαση επί της Γης ενώ τον κακοποιούσε σωματικά και ψυχικά.

Απειλούσε επανειλημμένα ότι θα τον κατήγγειλε στην αστυνομία, με τον ισχυρισμό πως την κακοποιούσε, ενώ κατά τους τσακωμούς που η ίδια πυροδοτούσε, ούρλιαζε για βοήθεια, για να σχηματίζουν λανθασμένη εικόνα για τη ζωή τους οι γείτονες.

Τον δρόμο για τη δικαιοσύνη πήρε μόνο αφού ένας φίλος του Richard έγινε μάρτυρας στις συμπεριφορές της, μέσω ενός βίντεο που είχε καταγράψει κρυφή κάμερα του σπιτιού, και αποφάσισε να ειδοποιήσει τις αρχές.

Στο συγκλονιστικό οπτικό υλικό, που προβλήθηκε και στη δίκη που ακολούθησε φαίνεται η Sheree, μεταξύ άλλων, να βάζει ένα μαχαίρι στο λαιμό του συζύγου της. Συνολικά, η αστυνομία ανέκτησε 36 βίντεο κάμερας, εννέα ηχογραφήσεις μέσω τηλεφώνου και 43 φωτογραφίες τραυματισμών ως αποδεικτικά στοιχεία.

Πώς την παγίδευσε

Ο Richard είχε καταλάβει πολύ καρό πριν τι τύπος ανθρώπου ήταν η Shere, αλλά λόγω των παιδιών τους, αποφάσισε να υποφέρει σιωπηλά την κακοποίησή του και να μην διαλύσει την οικογένεια. Παράλληλα όμως, φρόντισε να έχει ένα «μαξιλαράκι» ασφαλείας.

Είχε αγοράσει κρυφά την κάμερα που κατέγραφε την εκτενή κακοποίηση που υφίστατο, καθώς η Sheree τον έγδερνε, τον ξυλοκοπούσε, τον μαχαίρωνε με μαχαιροπήρουνα και τον κλείδωνε έξω από το σπίτι, ενώ τον απειλούσε με ακόμα χειρότερα.

Περισσότερο, ήθελε να διαθέτει αρκετό καταδικαστικό υλικό σε περίπτωση που η αδίστακτη σύζυγος αποφάσιζε να τον χωρίσει και να διεκδικήσει τα παιδιά.

Μία μέρα, ωστόσο, η Shere το πήγε τόσο μακριά που στην ουσία καταδίκασε τον εαυτό της. Είχε τηλεφωνήσει σε έναν φίλο του, λέγοντας ψέματα πως ο Richard είχε μεθύσει και βρισκόταν σε κίνδυνο να τη χτυπήσει. 

Μόλις όμως ο άνδρας ήρθε στο σπίτι για να ελέγξει την κατάσταση, απομόνωσε τον Richard και τον έκανε να του πει την αλήθεια. Του αποκάλυψε όσα αναφέρθηκαν και πολλά παραπάνω, όπως το πώς αναγκαζόταν να καλύπτει τους μώλωπές του με makeup για να βγαίνει έξω, και πως η Shere τον είχε παγιδεύσει στον γάμο τους, απειλώντας ότι θα τον κατήγγειλε για κακοποίηση.

Όπως είπε και ο Richard στη Sun, η χρόνια κακοποίηση είχε ως αποτέλεσμα να εσωτερικεύσει το τραύμα του και να υπομένει άπραγος. Ο φίλος του όμως τον αφύπνησε, και με το ζόρι έφερε τα στοιχεία στο φως.

Η Sheree καταδικάστηκε σε 4ετή κάθειρξη από το Βασιλικό Δικαστήριο του Hull τον Μάρτιο του 2023, αφού δήλωσε ένοχη για την ελεγκτική και καταναγκαστική συμπεριφορά, μαζί με τρεις κατηγορίες για επίθεση με πρόκληση σωματικής βλάβης, υπό το βάρος των αδιαμφισβήτητων τεκμηρίων.

Η προεδρεύουσα, Kate Rayfield, σχολίασε πως η κακοποίηση της Sheree ήταν: «Η χειρότερη περίπτωση ελέγχου και καταναγκαστικής συμπεριφοράς που έχω δει».

Ο Richard αποφάσισε να μοιραστεί την ιστορία του και τα εξοργιστικά πλάνα για να βοηθήσει στην ευαισθητοποίηση του κοινού, και να προτρέψει άλλους άντρες και γυναίκες που βιώνουν την ίδια κατάσταση να καταγγείλουν τους κακοποιητές τους.

 

 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA