Μενού
Οδηγός
Οδηγός | Shutterstock
  • Α-
  • Α+

Νέα έρευνα διαπίστωσε ότι μία προβληματική συμπεριφορά για την οποία είναι ένοχοι πολλοί οδηγοί, εκδηλώνουν με αυξημένη συχνότητα οι ψυχοπαθείς άνθρωποι. Καθώς φαίνεται, άτομα που χρησιμοποιούν το κινητό όσο οδηγούν ενδέχεται να έχουν κάποια κλινική διάγνωση.

Σύμφωνα με τη NY Post, νέα δεδομένα από έρευνα με συμμετέχοντες περίπου 1.000 Γερμανούς οδηγούς, δείχνει πως η πλειονότητα αυτών που χρησιμοποιούσαν το smartphone τους ως δεύτερο «λεβιέ», εκδήλωναν επίσης ψυχοπαθητικά χαρακτηριστικά.

Οι ψυχοπαθείς με τη «σκοτεινή τριάδα»

Περίπου το 60% των συμμετεχόντων στην έρευνα ανέφεραν προβληματική χρήση των κινητών τους στη διάρκεια της οδήγησης, και η πλειονότητα αυτών, εκτός από τον φόβο της απώλειας και την αντικοινωνική συμπεριφορά, εκδήλωναν συμπεριφορές που εμπίπτουν σε μία αρνητική «σκοτεινή τριάδα».

Αυτά είναι ο ναρκισσισμός, ο μακιαβελισμός και η ψυχοπάθεια. «Η προβληματική χρήση smartphone είναι ένας εξαιρετικός προβλεπτικός παράγοντας ανεξάρτητα από τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά προσωπικότητας», έγραψαν οι συγγραφείς της μελέτης.

Τι είναι όμως τα συστατικά αυτής της σκοτεινής τριάδας της προσωπικότητας;

Ναρκισσισμός

Ίσως το στοιχείο με το οποίο είναι πιο εξοικειωμένος ο μέσος αναγνώστης. Ο ναρκισσισμός είναι ένα δυσλειτουργικό στοιχείο της προσωπικότητας, που συνοδεύει συνήθως μία εξιδανικευμένη εικόνα του εαυτού, και την υπερβολική ενασχόληση του ατόμου με το εγώ του.

Αν και φαινομενικά είναι μία εγωκεντρική τάση, στην ουσία ο ναρκισσιστής έχει μία εύθραυστη εικόνα του εαυτού του, και συνεπώς προσπαθεί να προβάλλει μία εικόνα αυτοπεποίθησης και εγωισμού στους άλλους, για να αυτοεπιβεβαιώνεται.

Μακιαβελισμός

Είναι το στοιχείο της προσωπικότητας ανθρώπων που εκδηλώνουν ακραίο αριβισμό, δηλαδή επιστρατεύουν κάθε μέσο για να επιτύχουν τον σκοπό τους, χωρίς να νιώθουν τύψεις.

Λόγω της φύσης της κοινωνικής ανέλιξης, στοιχεία μακιαβελισμού ανιχνεύονται με αυξημένη συχνότητα σε άτομα που κατέχουν θέσεις εξουσίας ή λεγόμενης υψηλής ευθύνης.

Ψυχοπάθεια

Ένας παρωχημένος επιστημονικά όρος, περιγράφει κυρίως αντικοινωνικά χαρακτηριστικά της προσωπικότητας, όπως η απώλεια τύψεων, μεταμέλειας, η χειριστική συμπεριφορά, η εγωπάθεια και η έλλειψη ενσυναίσθησης.

Ο πιο δόκιμος όρος για την ψυχοπάθεια είναι η «κοινωνιοπάθεια».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA