Η Κατερίνα Βρανά βρέθηκε σήμερα Τετάρτη (26/3) στο «Buongiorno» και αναφέρθηκε στην παράσταση «Ντερμπεντέρισσα» που θα παρουσιάσει στις 9 και 10 Μαΐου στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο, στο πρόσφατο σχόλιο του Δημήτρη Οικονόμου για τα άτομα με αναπηρία, αλλά και γενικότερα τις δυσκολίες με τις οποίες έρχονται αντιμέτωπα λόγω έλλειψης υποδομών.
«Κλείνω τον κύκλο τον Μάιο και κάνω βιντεοσκόπηση για να τη δώσω στον κόσμο και να ξεκινήσω κάτι καινούριο.
Δεν έχω βιντεοσκοπήσει τίποτα από τα stand-up comedy που κάνω, έχω μόνο από τα τελευταία χρόνια. Από πριν έχω απλώς κλιπάκια.
Η διαφορά με παλιά είναι η ομιλία μου. Δεν νομίζω ότι έχει αλλάξει το χιούμορ μου, μπορεί όμως να έχει γίνει λίγο πιο "σκοτεινό".
Εκτός αυτού μπορεί να έχει κάποιο σεξουαλικό υπονοούμενο, λίγη καφρίλα αλλά τόσο όσο», είπε αρχικά η Κατερίνα Βρανά.
Όσον αφορά το σχόλιο του Δημήτρη Οικονόμου για τους ανθρώπους με αναπηρία, η ίδια τόνισε:
«Έδειξε μία έλλειψη εκπαίδευσης και γνώσης από άτομα που θα έπρεπε να γνωρίζουν καλύτερα.
Παλιά υπήρχε ως ιδέα το "καλύτερα να πεθάνεις παρά να είσαι σε αμαξίδιο". Τώρα πλέον που υπάρχουν άτομα που έχουν υποστεί βλάβες και ζουν γεμάτες ζωές, είναι χαζό να το λες αυτό.
Δείχνει έλλειψη γνώσης της πραγματικότητας. Είμαι ένα πολύ καλό παράδειγμα, όπως και άλλοι, η ζωή μου είναι υπέροχη.
Δεν θα ήθελα να έχω πεθάνει, μου αρέσει που έζησα, έχω πάρα πολλά πράγματα στην ζωή μου να κάνω.
Έχουν γράψει σχόλια στη σελίδα μου που υποστηρίζουν την άποψη "καλύτερα νεκρός από ότι σε αμαξίδιο", και μου έχουν πει ότι "δεν έχουμε δικαίωμα εμείς να έχουμε αυτή την άποψη;". Ήρθαν στην σελίδα μου να το πουν αυτό; Ρε, πας καλά; Δεν το καταλαβαίνω».
«Δεν υπάρχει πολλή ορατότητα στην Ελλάδα, ατόμων με αναπηρία σε δημόσιους χώρους. Αν κυκλοφορήσεις έξω σε ένα κλαμπ, μπαρ ή εστιατόριο, ζήτημα να δεις άνθρωπο σε αμαξίδιο.
Είναι θέμα υποδομών, δεν μπορούμε να κυκλοφορήσουμε εύκολα. Αν μπορούσαμε θα μας βλέπατε συχνότερα. Έχουμε θέματα πρόσβασης.
Έχει αλλάξει ωστόσο η νοοτροπία του κόσμου, είναι πολύ πιο πρόθυμοι να βοηθήσουν. Πολλές φορές σε θέατρο μου λένε ότι θα φτιάξουν προσβάσιμο καμαρίνι και μου ζητούν συγγνώμη. Είναι και παλιά κτίρια.
Τα καμαρίνια συνήθως είναι έναν όροφο πάνω ή κάτω, δεν έχουν σκαλιά. Οι άνθρωποι του θεάτρου είναι πολύ πρόθυμοι να βοηθήσουν. Υπάρχουν άνθρωποι στη δημόσια ζωή με αναπηρία που έχουν διακριθεί», εξήγησε στη συνέχεια η Κατερίνα Βρανά.
«Το 15% των ανθρώπων έχουν αναπηρία. Νομίζω ότι είναι ακόμα πολύ αόρατο, πόσω μάλλον τα άτομα με αόρατες βλάβες π.χ. με νοητική αναπηρία ή είναι τυφλοί ή κωφοί, αλλά αυτό δεν φαίνεται με τη μία κτλ.
Το να αποκαλέσουμε ένα αμαξίδιο "καρότσι" είναι θέμα του να καταλάβουμε την διαφορά των λέξεων.
Ο κ. Οικονόμου ζήτησε συγγνώμη και ήταν μια χαρά, αλλά ο κ. Παυλόπουλος δεν χρειαζόταν να πει κάτι παραπάνω, θίχτηκε που "τόλμησαν" να του πουν ότι κάνει λάθος, μην μου το παίζεις θιγμένος.
Δεν είναι οι συγκεκριμένοι άνθρωποι, αλλά είναι η πεποίθηση που πιστεύεται από πολλούς ανθρώπους. Δεν χρειάζεται να μένουμε σε αυτές τις αντιλήψεις. Δεν νιώθω ευθύνη το να βγω στην πολιτική, αλλά νιώθω ότι έχω ένα βήμα για να εκφράσω τις απόψεις μου».
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.