Μενού
malala
Instagram
  • Α-
  • Α+

Πυροβολήθηκε στο κεφάλι από τους Ταλιμπάν στα 14, επειδή ζητούσε εκπαίδευση για τα κορίτσια και δύο χρόνια μετά, έγινε η νεότερη κάτοχος βραβείου Νόμπελ. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.

Η Μαλάλα Γιουσαφζάι γεννήθηκε στις 12 Ιουλίου 1997 στο Πακιστάν, στην περιοχή Μινγκόρα, όπου ήταν πόλος έλξης για τους τουρίστες λόγω των φεστιβάλ του. Μέχρι που ανέλαβαν την εξουσία οι Ταλιμπάν.

Η Μαλάλα φοιτούσε στο σχολείο που ίδρυσε ο εκπαιδευτικός πατέρας της. Τον Σεπτέμβριο του 2008 άρχισαν να επιτίθενται σε κορίτσια επειδή πήγαιναν στο σχολείο τους, και η Μαλάλα μίλησε δημόσια για το αναφαίρετο δικαίωμά της στην εκπαίδευση.

Σε ηλικία 11 ετών, είχε ήδη ξεκινήσει ένα blog για το BBC και τις απειλές των Ταλιμπάν, χρησιμοποιώντας το ψευδώνυμο Gul Makai. Λίγους μήνες μετά, αποκαλύφθηκε η ταυτότητά της. Το 2011 πήρε παιδικό βραβείο Ειρήνης αλλά και το αντίστοιχο βραβείο του Πακιστάν. Αν και δεχόταν απειλές για τη ζωή της, κανείς δεν πίστευε ότι θα συνέβαινε κάτι.

Στις 9 Οκτωβρίου 2012, η 15χρονη Μαλάλα ήταν στο λεωφορείο με τους φίλους της. Επέστρεφε από το σχολείο, όταν ένας άντρας με όπλο μπήκε μέσα και ρώτησε ποια είναι η Γιουσαφζάι. Όταν γύρισαν να την κοιτάξουν οι φίλοι της και προδόθηκε η ταυτότητά της, την πυροβόλησε στην αριστερή πλευρά του προσώπου. Η σφαίρα πέρασε από τον λαιμό της και τραυμάτισε δύο ακόμα φίλες της.

Η Μαλάλα μεταφέρθηκε αμέσως σε στρατιωτικό νοσοκομείο του Πεσαβάρ, με ένα μέρος του κρανίου της να αφαιρείται. Η νοσηλεία της συνέχισε στο Μπέρμιγχαμ του Ηνωμένου Βασιλείου. Αν και χρειάστηκε να κάνει αμέτρητες επεμβάσεις, δεν επηρεάστηκε σημαντικά η υγεία του εγκεφάλου της. Μετακόμισε όμως μόνιμα στο Μπέρμιγχαμ, εφόσον παραμένει μέχρι σήμερα στόχος των Ταλιμπάν.

Η ομιλία στα Ηνωμένα Έθνη

Ο στόχος της από παιδί ήταν να υπερασπιστεί τα δικαιώματα των κοριτσιών στη μόρφωση. Μίλησε στα Ηνωμένα Έθνη για την αναγκαιότητα των αλλαγών στις κυβερνήσεις, τη μέρα που έκλεισε τα 16 της χρόνια.

«Οι τρομοκράτες πίστεψαν ότι θα σταματούσαν τις φιλοδοξίες μας, αλλά τίποτα δεν άλλαξε στη ζωή μου εκτός από αυτό: πέθανε ο φόβος και η απελπισία και γεννήθηκε η δύναμη και το θάρρος. Οι εξτρεμιστές θα φοβούνται πάντα τα βιβλία και τα μολύβια. Τρομάζουν από τη δύναμη της μόρφωσης. Για αυτό και είναι τα πιο ισχυρά μας όπλα».

Η Μέρα της Μαλάλα

Η 12η Ιουλίου, που είναι και η μέρα των γενεθλίων της, έχει θεσμοθετηθεί η Μέρα της Μαλάλα, προκειμένου να τιμήσει τον ακτιβισμό της και να διασφαλίσει την εκπαίδευση των παιδιών σε όλο τον κόσμο. Μία μέρα που επέλεξε η ίδια, υπενθυμίζοντας ότι κανένα παιδί δεν πρέπει να πεθαίνει επειδή επιλέγει να πάει στο σχολείο.

Από το 2013 έχει πάρει αμέτρητα βραβεία, με κορυφαίο το Νόμπελ Ειρήνης στα 17 της. Ο πατέρας της ξεκίνησε το Malala Fund το 2013, για να συγκεντρώσει χρήματα που θα βοηθά τα κορίτσια σε όλο τον κόσμο να έχουν δωρεάν παιδεία.

Η Μαλάλα άνοιξε ένα σχολείο στο Λίβανο για κορίτσια 14-18 ετών, πρόσφυγες από τη Συρία. Το 2018, επέστρεψε στην πατρίδα της για 4 μέρες, 6 χρόνια μετά τη δολοφονική επίθεση. Έχει γράψει βιβλία, έχει γυρίσει ντοκιμαντέρ και το 2020 ολοκλήρωσε τις σπουδές της στη φιλοσοφία, την πολιτική και την οικονομία στην Οξφόρδη. Το 2021 παντρεύτηκε τον σύντροφό της Άσερ Μαλίκ.

 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA